23.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rsooll).
Mnohí ľudia zabudli na istú zdravú potravinu a už nie je taká populárna ako kedysi. Ide o lúpaný hrach, ktorý sa v posledných rokoch kupuje čoraz menej. Oplatí sa to však zmeniť, pretože dokáže pre náš organizmus zázraky, okrem iného ovplyvňuje činnosť srdca a imunitu. Zistite, prečo sa oplatí konzumovať hrach a ako čeliť jeho nestráviteľnosti.

Foto: shutterstock/rsooll
Hrach je jednoročná rastlina z čeľade bôbovitých. Jeho výhodou je, že sa dá pestovať prakticky v akýchkoľvek podmienkach a v kuchyni sa dá využiť na mnoho spôsobov. Okrem toho je mimoriadne zdravý a môže mať veľký vplyv na náš organizmus.
Prečo sa hrach lúpaný oplatí pravidelne konzumovať? Skutočný poklad ingrediencií
Lúpaný hrach sa oplatí zaradiť do každodenného jedálnička. Je to rastlina, ktorá je bohatá na množstvo cenných živín, ktoré môžu prospieť celému nášmu organizmu.
Lúpaný hrach obsahuje:
- vlákninu
- bielkoviny
- vitamín A
- vitamín C
- draslík
- fosfor
- vitamín E
- horčík
- vitamín K
- vitamín B
- železo
Pravidelná konzumácia hrachu nám preto poskytne cenné bielkoviny.
- Vďaka nemu podporíme správne fungovanie mozgu, kostrového systému a svalov.
- Okrem toho prítomnosť draslíka a fosforu podporuje obehový systém a posilňuje srdce.
- Uvedené vitamíny okrem iného zlepšia imunitný systém.
Prečo sa mnohí ľudia vzdávajú konzumácie hrachu? Dá sa tomu predísť
Jedenie hrachu mnoho ľudí odmieta kvôli tomu, že je ťažko stráviteľný. Podobne ako fazuľa môže spôsobovať plynatosť žalúdka a čriev.
- Je to spôsobené prítomnosťou zložky, ktorá zasahuje do trypsínu, enzýmu produkovaného žalúdkom na trávenie bielkovín, sacharidov a tukov.
Našťastie tomu môžeme zabrániť a konzumovať hrach bez obáv.
- Ukázalo sa totiž, že hrášok stačí namočiť do vody aspoň na tri hodiny. Potom ho prepláchneme studenou vodou a varíme 30 minút.
Ako použiť lúpaný hrach v kuchyni? Použite tieto nápady
Lúpaný hrach môžeme do svojho jedálnička zaviesť viacerými spôsobmi.

Foto: shutterstock/WS-Studio
- Najobľúbenejším je, samozrejme, príprava tradičnej hrachovej polievky.
- Okrem toho môžeme túto rastlinu použiť aj na prípravu chutných sendvičových pást zmiešaním uvareného hrachu s olivovým olejom, cesnakom, bylinkami a citrónovou šťavou.
- Túto pastu môžeme použiť nielen ako nátierku na chlieb, ale aj ako dip na zeleninu.
- Lúpaný hrách môže byť aj prísadou do šalátov, aby sa zvýšil obsah vlákniny a bielkovín v pokrme.
- Je tiež dobré použiť ho ako základ pre zeleninové rezne alebo ho pridať do duseného mäsa.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnutý superhrdina vašej kuchyne: Hrach vás zasýti na hodiny a chráni vaše srdce!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.