23.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dusan Petkovic).
Jahody sú veľmi obľúbené sezónne ovocie, ktoré poteší svojou sladkosťou a šťavnatosťou. Ich sezóna práve začína, takže ich už môžete kúpiť vo väčšine obchodov a na trhoch. Bohužiaľ, tieto letné plody sú známe nielen svojou lahodnou chuťou, ale aj krehkosťou a kazivosťou. Preto je dobré vedieť, čo robiť, aby ste predĺžili čerstvosť uskladnených jahôd. Majte na pamäti niekoľko vecí.

Foto: shutterstock/Dusan Petkovic
Jahody sú lákavé svojou farbou a chuťou. Sú obľúbené pre svoju ľahkosť a vôňu blížiaceho sa leta. Aby ste si ich mohli vychutnávať čo najdlhšie, je dobré vedieť, ako predĺžiť čerstvosť jahôd a na čo treba pri ich skladovaní myslieť. Niekoľko nesprávnych krokov môže spôsobiť, že sa ovocie rýchlo pokazí. Čomu by ste sa mali vyhnúť?
Sezóna jahôd sa práve začala. Čo sa oplatí o nich vedieť?
Jahody sú sladké ovocie, ktoré sa pestuje takmer na celom svete. Na Slovensku je ich sezóna do veľkej miery závislá od poveternostných podmienok. Zvyčajne sa začína už v máji a trvá do začiatku júla. Takže zeleninové záhrady a pulty obchodov sa pomaly zapĺňajú týmito šťavnatými červenými plodmi, pretože sezóna jahôd naberá na obrátkach.
- Oplatí sa využiť toto ročné obdobie a siahať po jahodách čo najčastejšie, pretože sú nositeľom mnohých cenných živín, ako sú minerály a vitamíny (vysoký obsah vitamínu C).
- Okrem toho obsahujú protizápalové látky a antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie buniek.
- Sú to nízkokalorické plody, ktoré majú nízku záťaž a glykemický index.
- Vďaka svojmu bohatému zloženiu podporujú imunitný systém a srdce, zlepšujú tráviaci systém, majú protizápalový účinok a zároveň podporujú redukciu hmotnosti, pretože sú nízkokalorické a zároveň zasýtia.
Môžu sa jesť surové a pridávajú sa aj do smoothies, koláčov a mnohých dezertov. Tieto plody sa výborne hodia aj na domáce konzervovanie, ako sú džemy, marmelády a šťavy.
Ako uskladňovať jahody? Takto predĺžite ich čerstvosť
Jahody si však najčastejšie vychutnávame čerstvé priamo zo susedného zeleninového záhonu alebo kríka. Zvyčajne sa kupujú na kilogramy. Bohužiaľ, stačí ich nesprávne skladovať a v nevhodných podmienkach sa tieto plody začnú rýchlo kaziť, plesnivieť a strácať svoju obľúbenú chuť. Našťastie, ich čerstvosť môžete rozhodne predĺžiť, ak budete pamätať na niekoľko vecí.
- Hneď po nákupe nezabudnite jahody dôkladne skontrolovať a tie, ktoré sú pokazené a mäkké vyhoďte. Aj jeden nahnitý plod môže urýchliť pokazenie kilogramu šťavnatých a čerstvých jahôd.
- V chladničke ich skladujte aj neumyté, pretože voda urýchľuje ich kazenie. Preto je najlepšie umyť jahody bezprostredne pred ich konzumáciou. Nadmerná vlhkosť spôsobuje rast plesní a hnilobu.
- Uskladnenie vo vrecúšku to môže tiež podporiť, preto sa odporúča jahody uchovávať v plochej, najlepšie sklenenej nádobe. Táto by mala byť navyše vystlaná papierovou utierkou, aby sa zabránilo hromadeniu vlhkosti.
- Jahody by sa mali vždy skladovať so stopkami a uložené na plocho, t. j. nie vo vrstvách, aby sa nezvýšilo riziko ich pokazenia.
Jahody tak vydržia dlhšie čerstvé a môžete si vychutnať ich sladkú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najhorší spôsob umývania jahôd. Týmto spôsobom z nich neodstránite pesticídy
Ako skontrolujete, či je med pravý? Existuje jeden jednoduchý spôsob
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.