22.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brandy McKnight).
Pri príprave večere niekedy uvaríme príliš veľa cestovín alebo ryže. Odložíme ju na neskôr s tým, že ju použijeme na iné jedlo. Pri takejto myšlienke je však dôležitý jeden faktor, a to čas.

Foto: shutterstock/Brandy McKnight
Uvarené cestoviny a ryža v chladničke. Ako dlho tam môžu zostať?
Využívanie potravín v plnej miere je dôležité, ale malo by sa robiť s rozvahou. Koľkokrát sa nám stalo, že sme uvarili príliš veľa cestovín alebo ryže a nechceli sme ich vyhodiť s tým, že ich použijeme do šalátu alebo ohrejeme na ďalší deň?
Je to dobrý nápad, ale napriek tomu by sme mali vziať do úvahy niekoľko faktorov, aby sme si nepoškodili zdravie. Ukázalo sa, že uvarená ryža, ktorá sa nechá vychladnúť v chladničke, môže zostať v chladničke až 1-2 dni, maximálne 3 dni a cestoviny až 5 dní.

Foto: shutterstock/BearFotos
Je však dôležité ich uložiť. Ak ich zbavíte prebytočnej vody a uzavriete do suchej, vzduchotesnej nádoby, vydržia po určený čas. Varená ryža je obzvlášť náchylná na rast baktérií Bacillus cereus, ktoré môžu prežiť proces varenia a rozmnožiť sa počas skladovania – dokonca aj v chladničke. Táto baktéria produkuje toxíny odolné voči teplu, ktoré môžu viesť k otrave jedlom, preto sa oplatí vedieť, koľko týchto dvoch produktov sa v chladničke nachádza.
Nenechávajte tieto výrobky mimo chladničky. Podporuje to množenie baktérií
Cestoviny aj ryža by sa nemali skladovať pri izbovej teplote dlhšie ako 1-2 hodiny. Chladnička rozhodne predĺži ich trvanlivosť na niekoľko dní. V teplom prostredí sa baktérie množia mimoriadne rýchlo – najmä pri teplote od 5 °C do 60 °C. Po 1 – 2 hodinách sa v ryži môžu objaviť toxíny Bacillus cereus a cestoviny sa tiež začnú kaziť a môžu sa v nich objaviť plesne alebo iné patogény.

Foto: shutterstock.com/Lesterman
Po konzumácii takejto ryže alebo cestovín môžeme dostať otravu jedlom – bolesti brucha, hnačku, zvracanie a dokonca aj horúčku. Preto je lepšie neriskovať a pri prekročení uvedených časov by ste mali cestoviny alebo ryžu vyhodiť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skladovať palacinky? Obyčajná fólia a tanier nestačia. Urobte toto a zostanú chutné dlhšie.
Takto predĺžite čerstvosť kôpru. Všetko, čo potrebujete, je nádoba. Nemôže to byť jednoduchšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.