21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Art of Kosi).
Uľahčuje chudnutie, prebúdza spiaci metabolizmus a expresne zbavuje tuku nahromadeného počas mesiacov alebo rokov. V rozpore s tým, čo sa zdá, nejde o magickú látku, ku ktorej má prístup len málokto. Hovoríme o korení rímska rasca, ktoré je dokonalé v mnohých jedlách, ako aj o takzvanej „jeera vode“, odvare na báze tohto korenia a vody.

Foto: shutterstock/Art of Kosi
Rímska rasca v boji proti obezite
- Výrazná nadváha v oblasti brucha súvisí s hromadením tukového tkaniva, ktoré sa nenachádza priamo pod kožou, ale v jej hlbších vrstvách.
Jeho malé množstvo je potrebné na ochranu citlivých orgánov pred mechanickým poškodením. Problematickým sa stáva až vtedy, keď sa vzdáme akejkoľvek fyzickej aktivity a nedodržiavame vyváženú stravu.
Keď sa rozhodnete zmeniť svoj denný režim, začnite tým, že sa pozriete na svoj jedálny lístok.
- Odborníci na výživu poukazujú na to, že zmena stravovacích návykov a sebazaprenie nás môžu viesť k zníženiu hmotnosti.
- Odborníci odporúčajú do jedálnička zaradiť najmä rímsku rascu, známu aj ako rasca. Početné štúdie preukázali, že táto zložka je zodpovedná za znižovanie hladiny zlého cholesterolu (LDL), ako aj za stimuláciu pankreasu k vylučovaniu inzulínu – nevyhnutného na metabolizmus sacharidov.
Voda s rascou – prečo sa ju oplatí piť?
Vyznávačom prírodnej medicíny by sa mali páčiť princípy používané v ajurvéde. Jedným z nich je pitie vody s rascou. Aké účinky môžeme týmto spôsobom dosiahnuť?
- Filtrovaná voda izbovej teploty obohatená o dávku tohto korenia stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov, čím reguluje celý proces trávenia a pôsobí aj proti nepríjemnej zápche.
- Predpokladá sa, že tento jednoduchý odvar nám pomôže zhodiť nadváhu, ktorá nám spôsobuje nevoľnosť vo vlastnom tele.
Jedna čajová lyžička rímskej rasce má len 8 kcal a antioxidanty, ktoré obsahuje, urýchľujú detoxikáciu organizmu, chránia pred srdcovými chorobami a cukrovkou a znižujú riziko vzniku rakoviny. Príprava rascovej vody je mimoriadne jednoduchá.
- Stačí nasypať 2 čajové lyžičky semienok do misky a potom ich zaliať litrom vriacej vody.
- Po 10-15 minútach varenia môžeme nálev precediť cez sito a potom ho popíjať dvakrát denne, vrátane jednej porcie na lačný žalúdok.
Na čo použiť toto korenie v kuchyni?
Rímska rasca sa vyznačuje exotickou vôňou a mierne horkou korenistou príchuťou. V obchodoch je k dispozícii v mletej forme alebo ako čerstvé semená. Korenie je nepostrádateľnou zložkou hotových zmesí, ako je kari alebo garam masala. Kmín sa stal trvalou súčasťou slovenskej kuchyne.
Hodí sa najmä do mierne ťažkých jedál na báze strukovín, zeleniny, krúpov a ryže. Je tiež základnou zložkou kultových jedál na báze kyslej kapusty, ako je kapustnica.
- Zaujímavosťou je, že z tohto korenia sa začal vyrábať špeciálny olej, ktorý sa potom používa do alkoholických nápojov, ako aj do dezertov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo jesť na chudnutie? Stačí zvýšiť príjem jednej zložky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.