21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Garna Zarina).
Zemiakové placky sú klasikou slovenskej kuchyne. Milujeme ich pre ich zlatistú, chrumkavú kôrku a jemný vnútrajšok. Bohužiaľ, niekedy sa stane, že namiesto chrumkavých placiek dostaneme mäkké a mastné zemiaky. Kľúčom ku chrumkavým zemiakovým plackám je nielen recept, ale aj správny tuk. Ktorý by ste si mali vybrať, aby ste si na nich pochutnali?

Foto: shutterstock/Garna Zarina
Na akom tuku sa majú smažiť zemiakové placky?
- Základné pravidlo znie – vyberte si tuk s vysokým bodom zadymenia.
Ten určuje, či sa tuk na panvici nepripáli a nepokazí chuť pokrmu. Aký tuk by sa mal použiť na vyprážanie zemiakových placiek?
- V súčasnosti sa na vyprážanie najčastejšie odporúča rafinovaný repkový olej. Má neutrálnu chuť a vysoký bod zadymenia a neovplyvňuje chuť pokrmu. Je tiež pomerne lacný a bežne dostupný.
- Ak náhodou nemáte po ruke repkový olej, môžete ho nahradiť slnečnicovým olejom. Dobre znáša aj teploty a nebude dominovať v chuti zemiakových placiek.
Ak naopak snívate o tom, že vaše zemiakové placky budú chutiť ako tie babičkine, siahnite po masti. Ide o tuk, ktorý sa kedysi používal na vyprážanie.

Foto: shutterstock/New Africa
- Jeho vysoký bod zadymenia dodá plackám mimoriadne chrumkavú, zlatistú kôrku a mierne mäsitú, rustikálnu chuť.
Na rozdiel od olejov sadlo oveľa menej preniká do potravín. Ideálna voľba, ak chcete získať chuť z detstva.
Koľko tuku mám použiť na vyprážanie zemiakových placiek?
Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, zemiakové placky sa najlepšie smažia na väčšom množstve tuku, ale nemusia v ňom plávať. Na to, aby sa rovnomerne vyprážali a získali chrumkavú kôrku, stačí na panvici asi 3-5 mm vrstva tuku.
- Najdôležitejším pravidlom je tuk poriadne rozohriať, len to zaručí úspech.
Pred vložením prvej placky na panvicu urobte skúšku – do tuku dajte trochu zemiakovej zmesi. Ak začne rýchlo prskať, ste pripravení na vyprážanie palaciniek. Taktiež nevhadzujte príliš veľa placiek naraz. To môže spôsobiť, že teplota tuku klesne, čím sa placky stanú mäkkými a vločkovitými.
Čo robiť, aby boli placky chrumkavé?
Keď si predstavíme zemiakové placky, predstavíme si zlatistú a chrumkavú kôrku. Okrem tuku sa na tom podieľa aj niekoľko ďalších faktorov, ktoré je dobré mať na pamäti. Čo by ste mali urobiť, aby boli placky chrumkavé?

Foto: shutterstock/freeskyline
- Nastrúhané zemiaky dôkladne zbavte prebytočnej vody – čím je cesto suchšie, tým sú placky chrumkavejšie.
- Do zmesi pridajte lyžicu zemiakovej múky – zlepší štruktúru a pomôže udržať zemiakové placky chrumkavé.
- Smažte na veľmi horúcom tuku – vďaka tomu bude kôrka ihneď chrumkavá a nenasiakne tukom.
- Placky osušte na papierovej utierke – takto sa zbavíte prebytočného tuku hneď po vyprážaní.
- Panvicu neprikrývajte – para, ktorá sa na nej zhromažďuje, spôsobí zmäknutie palacinkovej kôrky.
- Najchutnejšie zemiakové placky vychádzajú na masti – sú chrumkavé a aromatické. Tento druh tuku má svojich odporcov, ktorí poukazujú na to, že vyprážanie na rafinovanom repkovom oleji je zdravšie.
Mali by sme si však uvedomiť, že vyprážané jedlá vo všeobecnosti nepatria medzi najzdravšie potraviny a pri zemiakových plackách nejde ani tak o to, aby boli zdravé, ako o to, aby boli chutné a chrumkavé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na zemiakové placky. Zemiaky nastrúhajte metódou 1:1. Budú tenké a veľmi chrumkavé.
Zemiakové placky bez múky? Aj mňa to prekvapilo. Keď som ich skúsila, bola som nadobro stratená
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.