Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Chrumkavé zemiakové placky ako od babičky? Tajomstvo je v tuku

21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Garna Zarina). Zemiakové placky sú klasikou slovenskej kuchyne. Milujeme ich pre ich zlatistú, chrumkavú kôrku a jemný vnútrajšok. Bohužiaľ, niekedy sa stane, že namiesto...

21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Garna Zarina).

Zemiakové placky sú klasikou slovenskej kuchyne. Milujeme ich pre ich zlatistú, chrumkavú kôrku a jemný vnútrajšok. Bohužiaľ, niekedy sa stane, že namiesto chrumkavých placiek dostaneme mäkké a mastné zemiaky. Kľúčom ku chrumkavým zemiakovým plackám je nielen recept, ale aj správny tuk. Ktorý by ste si mali vybrať, aby ste si na nich pochutnali?

Kľúčom ku chrumkavým zemiakovým plackám je nielen recept, ale aj správny tuk. Ktorý by ste si mali vybrať, aby ste si na nich pochutnali?
Foto: shutterstock/Garna Zarina

Na akom tuku sa majú smažiť zemiakové placky?

  • Základné pravidlo znie – vyberte si tuk s vysokým bodom zadymenia.

Ten určuje, či sa tuk na panvici nepripáli a nepokazí chuť pokrmu. Aký tuk by sa mal použiť na vyprážanie zemiakových placiek?

  • V súčasnosti sa na vyprážanie najčastejšie odporúča rafinovaný repkový olej. Má neutrálnu chuť a vysoký bod zadymenia a neovplyvňuje chuť pokrmu. Je tiež pomerne lacný a bežne dostupný.
  • Ak náhodou nemáte po ruke repkový olej, môžete ho nahradiť slnečnicovým olejom. Dobre znáša aj teploty a nebude dominovať v chuti zemiakových placiek.

Ak naopak snívate o tom, že vaše zemiakové placky budú chutiť ako tie babičkine, siahnite po masti. Ide o tuk, ktorý sa kedysi používal na vyprážanie.

Na rozdiel od olejov sadlo oveľa menej preniká do potravín.
Foto: shutterstock/New Africa
  • Jeho vysoký bod zadymenia dodá plackám mimoriadne chrumkavú, zlatistú kôrku a mierne mäsitú, rustikálnu chuť.

Na rozdiel od olejov sadlo oveľa menej preniká do potravín. Ideálna voľba, ak chcete získať chuť z detstva.

Koľko tuku mám použiť na vyprážanie zemiakových placiek?

Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, zemiakové placky sa najlepšie smažia na väčšom množstve tuku, ale nemusia v ňom plávať. Na to, aby sa rovnomerne vyprážali a získali chrumkavú kôrku, stačí na panvici asi 3-5 mm vrstva tuku.

  • Najdôležitejším pravidlom je tuk poriadne rozohriať, len to zaručí úspech.

Pred vložením prvej placky na panvicu urobte skúšku – do tuku dajte trochu zemiakovej zmesi. Ak začne rýchlo prskať, ste pripravení na vyprážanie palaciniek. Taktiež nevhadzujte príliš veľa placiek naraz. To môže spôsobiť, že teplota tuku klesne, čím sa placky stanú mäkkými a vločkovitými.

Čo robiť, aby boli placky chrumkavé?

Keď si predstavíme zemiakové placky, predstavíme si zlatistú a chrumkavú kôrku. Okrem tuku sa na tom podieľa aj niekoľko ďalších faktorov, ktoré je dobré mať na pamäti. Čo by ste mali urobiť, aby boli placky chrumkavé?

Čo robiť, aby boli placky chrumkavé?
Foto: shutterstock/freeskyline
  • Nastrúhané zemiaky dôkladne zbavte prebytočnej vody – čím je cesto suchšie, tým sú placky chrumkavejšie.
  • Do zmesi pridajte lyžicu zemiakovej múky – zlepší štruktúru a pomôže udržať zemiakové placky chrumkavé.
  • Smažte na veľmi horúcom tuku – vďaka tomu bude kôrka ihneď chrumkavá a nenasiakne tukom.
  • Placky osušte na papierovej utierke – takto sa zbavíte prebytočného tuku hneď po vyprážaní.
  • Panvicu neprikrývajte – para, ktorá sa na nej zhromažďuje, spôsobí zmäknutie palacinkovej kôrky.
  • Najchutnejšie zemiakové placky vychádzajú na masti – sú chrumkavé a aromatické. Tento druh tuku má svojich odporcov, ktorí poukazujú na to, že vyprážanie na rafinovanom repkovom oleji je zdravšie.

Mali by sme si však uvedomiť, že vyprážané jedlá vo všeobecnosti nepatria medzi najzdravšie potraviny a pri zemiakových plackách nejde ani tak o to, aby boli zdravé, ako o to, aby boli chutné a chrumkavé.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Recept na zemiakové placky. Zemiaky nastrúhajte metódou 1:1. Budú tenké a veľmi chrumkavé.

Zemiakové placky bez múky? Aj mňa to prekvapilo. Keď som ich skúsila, bola som nadobro stratená


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Urobte to so svojím sporákom pred odchodom na dovolenku. Neskôr sa poďakujete

12.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/gioele piccinini). Vypnutý plyn, odpojená žehlička, zatvorené okno? Niekedy si tieto otázky môžete položiť po odchode z domu, najmä…

Namiesto citrónu ho pridajte do vody a pite denne. Osviežuje a uľahčuje chudnutie

12.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Ryžový ocot je známy predovšetkým z ázijskej kuchyne, ale v poslednom čase si získava popularitu aj v úplne…

Zázračná lyžička škorice zachráni vaše rastliny!

12.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nukopic). Obyčajné korenie z vašej kuchyne dokáže v záhrade robiť divy. Zabudnite na drahú chémiu a vyskúšajte tento prírodný…

Cesta ku krásnym muškátom na balkóne. Táto zmes je hitom záhradkárov

12.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ariene Studio). Muškáty, nesporné kráľovné balkónov, môžu svojimi kvetmi tešiť aj celé leto, ak sú im poskytnuté správne podmienky.…

Hotelový patent na kameň v toalete. Málokto pozná trik 3:1

11.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/brizmaker). Vodný kameň a kal v toalete nielenže hyzdia kúpeľňu, ale podporujú aj rast baktérií a nepríjemný zápach. Domáce…

Auto Trendy

Režim umývania auta: Funkcia, ktorá môže zachrániť váš automobil

12.07.2025 Redakcia Auto trendy - Moderné autá sú vybavené čoraz pokročilejšími technológiami. Nie všetky sú nevyhnutné, no niektoré môžu byť mimoriadne užitočné. Jednou z nich je režim umývania auta, ktorý…

Hyundai predstavil nový Ioniq 6 N na festivale rýchlosti v Goodwoode

12.07.2025 Redakcia Auto trendy Hyundai oficiálne odhalil nový Ioniq 6 N, výkonnú verziu elektrického sedanu strednej triedy. Model prináša agresívnejší dizajn, prepracované odpruženie a elektrický pohon s výkonom až 650…

Lucid Air Grand Touring: Nový svetový rekord v dojazde elektromobilov

12.07.2025 Redakcia Auto trendy - Americká spoločnosť Lucid Motors stanovila nový svetový rekord v dojazde pre elektromobily. Model Lucid Air Grand Touring prešiel 1205 km bez nabíjania, čím prekonal predchádzajúceho…

Pomalý defekt pneumatiky: Príčiny, príznaky a riešenia

12.07.2025 Redakcia Auto trendy - Pomalý defekt pneumatiky nastáva, keď vzduch postupne uniká z pneumatiky počas dlhšieho obdobia. Na rozdiel od náhleho defektu, ktorý spôsobí rýchle vyfúknutie, pomalý defekt spôsobuje…

Vysoké teploty a riziká pre vodičov: Na tieto lieky si dávajte pozor počas horúčav

12.07.2025 Redakcia Auto trendy - Letné horúčavy predstavujú riziko nielen pre malé deti a seniorov, ale aj pre vodičov, ktorí užívajú určité druhy liekov. Tieto lieky môžu ovplyvniť schopnosť tela…

Znovuobjavené stredoveké mesto Hamarkaupangen: „Nórske Pompeje“ odhaľujú svoje tajomstvá

12.07.2025 Redakcia Auto trendy - Zabudnuté stredoveké mesto Hamarkaupangen, ktoré bolo celé stáročia ukryté pod zemou, sa vďaka úsiliu archeológov a modernej technológii opäť dostáva na svetlo sveta. Toto jedinečné…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov