20.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Angel Simon).
Varenie karfiolu je zdanlivo jednoduchá úloha, ale nie vždy sa vám podarí dosiahnuť takú konzistenciu zeleniny, akú by ste očakávali. Niekedy sa karfiol prevarí, inokedy sa stane, že sa neuvarí rovnomerne po celej dĺžke. Ako to môžete napraviť? Odporúčame.

Foto: shutterstock.com/Angel Simon
Každý, kto sa stará o svoj každodenný jedálniček, vie, že základom výživy by mali byť zdravé a čerstvé produkty vrátane zeleniny. Karfiol je jednou z najzdravších druhov zeleniny.
- Je plný vitamínov vrátane vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém, vitamínov skupiny B, ktoré sú zodpovedné za správne fungovanie nervového systému, vitamínu E a vitamínu K a ďalších.
- Karfiol obsahuje aj minerálne látky, ako sú draslík, horčík, vápnik, zinok a železo.
- Jeho pravidelná konzumácia má mnoho zdravotných výhod. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje tráviaci systém a zabraňuje zápche.
- Okrem toho je to nízkokalorická zelenina s nízkym glykemickým indexom.
Ako uvariť čerstvý karfiol? Mnoho ľudí stále robí chybu
Viete, ako uvariť čerstvý karfiol, aby bol chutný a zachoval si všetky cenné zložky?
- Dôležité je, aby ste si na varenie vybrali zeleninu s rovnomernou bielou farbou hlávky. Mierne krémové sfarbenie je prijateľné, ale ak spozorujete žlté alebo tmavé škvrny, znamená to, že karfiol nie je prvotriedne čerstvý a je lepšie siahnuť po inom kuse.
- Takisto sa oplatí vyhnúť zelenine, ktorá má viditeľné poškodenia, pretože sa môže veľmi rýchlo pokaziť.
- Pokiaľ ide o listy, mali by byť čerstvé a pružné. Ak sú ochabnuté alebo zažltnuté, zelenina nie je čerstvá.
Čerstvý karfiol sa môže variť buď vcelku, alebo nakrájaný na ružičky (varenie celého karfiolu je časovo náročnejšie a potrebujete veľký hrniec, pretože voda musí pokryť celú zeleninu).
- Pred varením odstráňte z karfiolu listy a dôkladne ho umyte pod tečúcou vodou.
- Vložte ho do mierne osolenej vriacej vody a varte približne 20 minút. Čas varenia závisí od veľkosti príslušnej hlavy.
- Z času na čas skontrolujte stupeň uvarenia zeleniny, napr. vidličkou. Karfiol varte al dente, aby si zachoval svoju jedinečnú chuť a štruktúru.
Ako dlho variť karfiolové ružičky? Toto si musíte zapamätať
Dôležité je aj to, ako dlho variť karfiolové ružičky. Ide o veľmi jednoduchú a rýchlu operáciu.
- Zeleninu umyte a nakrájajte na časti. Stojí za to zabezpečiť, aby jednotlivé ružičky mali podobnú veľkosť. To zaručí, že sa budú variť rovnomerne.
- V hrnci priveďte vodu do varu, pridajte lyžicu soli a vhoďte do nej nakrájanú zeleninu.
- Prikryté varte, kým nezmäkne. Nemalo by to trvať dlhšie ako 10 minút, ale oplatí sa skontrolovať karfiol už po 5-7 minútach varenia, pretože sa veľmi rýchlo uvarí. Pri varení karfiolu je lepšie nenastavovať časovač, ale skontrolovať mäkkosť zeleniny sami.
A čo mrazený karfiol? Vďaka mrazeniu máme prístup ku karfiolu po celý rok, pričom si zachováva väčšinu cenných vitamínov a minerálov.
- Ak si kúpite mrazenú zeleninu, postupujte podľa pokynov na obale.
- Mrazený karfiol zvyčajne netreba variť dlhšie ako 7 minút. Čas varenia závisí od veľkosti jednotlivých ružičiek.
- Je dôležité, aby ste zeleninu pred varením nerozmrazovali. Vhoďte ju priamo do vriacej vody.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na zemiakové placky. Zemiaky nastrúhajte metódou 1:1. Budú tenké a veľmi chrumkavé.
Bravčové mäso do mlieka nenamáčam. Mám iný patent na jemné a mega šťavnaté bravčové rezne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.