20.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Thomas Klee).
Máj je mesiac, ktorý sa neodmysliteľne spája s príchodom netrpezlivo očakávaných sezónnych produktov. Prvé domáce jahody už dominujú slovenským trhom a supermarketom, hoci ich cena niektorým spotrebiteľom stále spôsobuje závraty. Najmä v tomto období sa však oplatí venovať pozornosť nielen chuti týchto plodov, ale aj ich správnej príprave na konzumáciu, aby sme sa chránili pred škodlivými látkami, ktoré sa na nich môžu nachádzať.

Foto: shutterstock/Thomas Klee
Jahody sú jedným z najočakávanejších plodov jarnej sezóny. Žiaľ, ani domáca slovenská úroda nie je bez rizika kontaminácie.
- Bežne sa používajú opatrenia na ochranu ovocia počas prepravy, ale aj počas pestovania, keď sa používajú hnojivá obsahujúce pesticídy.
Práve tenká šupka umožňuje prenikanie nežiaducich látok priamo do dužiny ovocia.
Hoci samotná konzumácia jednej porcie kontaminovaného ovocia nemusí okamžite viesť k negatívnym zdravotným účinkom, ich pravidelná prítomnosť v strave áno. Z tohto dôvodu odborníci odporúčajú venovať osobitnú pozornosť správnemu umývaniu ovocia. Ukazuje sa, že na odstránenie zvyškov chemikálií nestačí vždy len ich opláchnutie vodou.
Pre spotrebiteľov, ktorí si cenia svoju bezpečnosť a bezpečnosť svojich blízkych, je dôležitým signálom, aby čistenie ovocia považovali za nevyhnutnú súčasť jeho prípravy.
Preto by sa jahody nemali umývať iba vodou.
- Na účinné čistenie tohto ovocia je dobré použiť kyselinu citrónovú alebo jedlú sódu.
Vďaka týmto opatreniam budú naše jahody bezpečné a správne umyté.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridáme do vody a ovocie namočíme. Zbavíte sa tak pesticídov
Zmývajú sa pesticídy vodou z vodovodu? Znepokojujúce správy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.