20.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slawomir Fajer).
Šťavnatý, jemný, aromatický a s chrumkavou kôrkou – taký by mal byť dokonalý bravčový rezeň. Bohužiaľ, niekedy sa napriek našim najlepším úmyslom stane, že je tvrdý ako kameň. Čo teda môžete urobiť, aby ste mäso zjemnili? Jednoducho ho namočte do marinády z konkrétneho výrobku, ktorý zvyčajne používate na raňajky.

Ak chcete, aby boli bravčové rezne po vyprážaním šťavnaté a jemné, je nevyhnutné ich marinovať. Nemusíte si pripravovať žiadnu náročnú marinádu – stačí si pripraviť marinádu na báze prírodného jogurtu, ktorý zmäkčí vlákna mäsa. Vďaka tomuto výrobku sa korenie vsiakne hlboko do mäsa – bude aromatickejšie ako kedykoľvek predtým.
Prírodný jogurt na zjemnenie bravčového mäsa
Po vyprážaní môžu byť bravčové rezne tvrdé a gumové, pretože mäso je príliš chudé. Tomu sa však dá predísť prípravou marinády z prírodného jogurtu.
- Tento výrobok obsahuje mliečne kyseliny, ktoré jemne rozkladajú vlákna mäsa, vďaka čomu je bravčové mäso šťavnatejšie a jemnejšie.
Niektorí ľudia pripravujú marinády s citrónovou šťavou, ale po opečení je v mäse stále cítiť kyslý nádych. Prírodný jogurt nezakryje, ale zvýrazní chuť bravčovej panenky a dodá jej aromatickosť. Preto sa ho oplatí zmiešať s korením, t. j. korením, cesnakom, paprikou, majoránom.
Recept na marinádu z prírodného jogurtu na bravčové rezne
Ingrediencie:
- 200 g hustého jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička majoránky
- 1/2 čajovej lyžičky sladkej papriky
- 1/2 čajovej lyžičky korenia

Foto: shutterstock/New Africa
Príprava:
- Na prípravu jogurtovej marinády stačí zmiešať prírodný jogurt so všetkými koreninami.
- Potom v nej jemne obalíme nakrájané mäso – musí byť obalené zo všetkých strán.
Ak je marináda príliš riedka, pridajte do nej ešte trochu jogurtu. Ak je príliš hustá, zrieďte ju trochou mlieka alebo kefíru. - Bravčové mäso vložte do misy, prikryte fóliou a uložte do chladničky aspoň na 3 – 4 hodiny. Ak ich marinujete cez noc, budú ešte lepšie.
Ako správne marinovať bravčové rezne v jogurtovej marináde?
- Vyberte mäso z chladničky a osušte ho papierovou utierkou, aby nebolo príliš mokré.
- Potom rezne obalte v strúhanke, hoci budú chrumkavejšie, ak použijete panko strúhanku alebo kukuričné vločky.
- Bravčové mäso opečte na bravčovej masti alebo vyčistenom masle, ktoré im dodajú chuť a dobre vedú teplo. Použije sa veľké množstvo tuku, aby sa mäso rovnomerne opieklo.
Mäso by sa malo piecť na stredne silnom horáku, pričom sa musí dbať na to, aby sa rezeň opiekol do zlatista.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hovädzí guláš pripravujem ako z reštaurácie. Mäso je jemné vďaka nezvyčajnému koreniu.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.