19.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grazziela).
Začať deň vajíčkom na mäkko je pre mnohých rituálom. Táto jednoduchá pochúťka však skrýva poklad živín, o ktorom väčšina ľudí ani netuší. Ideálne uvarené, s mierne tekutým žĺtkom, predstavujú jeden z najjednoduchších spôsobov, ako si dopriať rýchle a hodnotné raňajky. Odhaľujeme, prečo by ste mali túto delikatesu zaradiť do svojho jedálnička častejšie.

Foto: shutterstock/Grazziela
Skrytý poklad živín v jednej škrupinke
Vajcia na mäkko sú jedlom mimoriadne bohatým na výživné látky. Obsahujú plnohodnotné bielkoviny, vitamíny vrátane D a B12, a minerály ako fosfor či železo.
Práve spôsob prípravy hrá kľúčovú úlohu. Krátky čas varenia – štyri alebo päť minút – umožňuje zachovať vo vajci plnú hodnotu živín a minimalizuje stratu vitamínov a minerálov.
Mnohí odborníci na výživu odporúčajú konzumáciu vajec práve v tejto podobe. Žĺtok, ktorý zostáva čiastočne tekutý, obsahuje viac biologicky dostupných živín než úplne uvarený.
Mozog a oči vám poďakujú za každé vajíčko
Výskumy publikované v časopise „Nutrients“ preukázali, že vajcia obsahujú cholín, luteín a zeaxantín, ktoré podporujú činnosť mozgu a zdravie očí.
Cholín je kľúčový pre správne fungovanie mozgu a nervového systému. Pomáha pri tvorbe pamäťových spojení a zlepšuje koncentráciu. Luteín a zeaxantín zase fungujú ako prirodzená ochrana očí pred škodlivým modrým svetlom a UV žiarením.
Okrem toho vajcia obsahujú vitamín D, ktorý je dôležitý pre imunitný systém a zdravie kostí. V našich zemepisných šírkach, kde máme často nedostatok slnečného žiarenia, predstavujú vajcia cenný zdroj tohto vitamínu.

Foto: shutterstock.com/RomanaMart
Ako pripraviť dokonalé vajcia na mäkko? Stačí dodržať tieto jednoduché kroky
Na prípravu vajec na mäkko stačí niekoľko jednoduchých krokov. Vajcia opatrne vložte do vody a varte presne 4-5 minút, v závislosti od preferovanej konzistencie žĺtka.
Pre dokonalý výsledok vyberte vajcia z chladničky aspoň 15 minút pred varením. Studené vajcia vložené do vriacej vody môžu prasknúť. Vodu priveďte do varu, potom znížte teplotu a vajcia opatrne ponorte pomocou lyžice.
Najlepšie výsledky dosiahnete, keď budete používať čerstvé vajcia. Tie staršie sa síce ľahšie lúpu, ale chuť a konzistencia čerstvých vajec je neprekonateľná.
Raňajkový rituál, ktorý stojí za to zaviesť
Vajcia na mäkko sú nielen chutné, ale aj zdravé a všestranné jedlo, ktoré má svoje miesto v našej kulinárskej tradícii.
Kombinácia vajec na mäkko s celozrnným pečivom, avokádom a paradajkami vytvorí dokonale vyvážené raňajky, ktoré vás zasýtia na dlhé hodiny. Bielkoviny z vajec pomáhajú udržať stabilnú hladinu cukru v krvi a zabraňujú náhlym záchvatom hladu počas dopoludnia.
Zaraďte vajcia na mäkko do svojho jedálnička a doprajte svojmu telu dávku cenných živín hneď na začiatku dňa. Vaše telo vám poďakuje lepšou koncentráciou, energiou a celkovým zdravím.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vajcia už pri varení nepraskajú. Do vody pridám jednu vec a problém je vyriešený
Pridajte toto do vody a škrupina z vajec sa sama odlúpi!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.