18.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VaskePro).
Na prvý pohľad vyzerajú úplne obyčajne – zelené, zdravé, pripravené na výsadbu. Keď však príde čas plodenia, rýchlo sa ukáže, že to nie sú obyčajné paradajky. Štepené rastliny zaujmú silným rastom, odolnosťou a pravidelnou úrodou, ktorú je ťažké dosiahnuť pri tradičnom pestovaní. Niet divu, že si získavajú čoraz väčšiu obľubu – nielen v profesionálnych skleníkoch, ale aj v amatérskych balkónových kultúrach alebo záhradných tuneloch. Hoci stoja viac, mnohí pestovatelia ich považujú za investíciu, ktorá sa rýchlo vráti.

Foto: shutterstock/VaskePro
Štepené paradajky sú rastliny navrhnuté tak, aby boli produktívnejšie a odolnejšie. Kombinujú najlepšie vlastnosti dvoch rôznych odrôd – jednej silnej a druhej ušľachtilej. Hoci samotný proces štepenia si vyžaduje precíznosť a prax, výsledky prekvapia aj skúsených záhradkárov. Toto riešenie pomáha znížiť používanie chemikálií, znižuje riziko chorôb a predlžuje obdobie zberu. Ako takéto paradajky vznikajú a naozaj sa oplatí vybrať si ich namiesto klasických sadeníc?
Štepené paradajky: sadenice. Ako z dvoch rastlín vznikne jedna super odolná rastlina?
Štepené paradajky nie sú novým druhom, ale výsledkom spojenia dvoch rôznych rastlín. Spodná časť – takzvaná podnož – pochádza z odrody odolnej voči chorobám a dobre zakorenenej. Horná časť (odnož) zodpovedá za chuť, vzhľad a veľkosť plodov. Keď sa tieto dve časti presne spoja, vznikne silný a výkonný organizmus, ktorý spája silu jednej časti s kvalitou druhej. Štepenie sa vykonáva ručne, zvyčajne na veľmi mladých sadeniciach. Rastliny sa narežú pod uhlom a prichytia silikónovou sponou a potom sa umiestnia do špeciálnych rozmnožovacích zariadení – kde dôjde k spojeniu ich tkanív. Celý proces trvá niekoľko dní. Štepené paradajky lepšie znášajú stres, prijímajú viac živín z pôdy a dlhšie rodia – niekedy až do prvých mrazov.
Aké sú nevýhody štepenia paradajok? Odradiť môže ich cena
Štepené sadenice majú hrubšiu stonku a tmavšie tkanivá – výsledok lepšej vodivosti vody a živín. Rastlina rastie rýchlejšie, silnejšie sa rozrastá a plody dozrievajú rovnomerne a sú chránené pred páliacim slnkom. Úroda? Až o 40 % vyššia ako pri tradičných paradajkách. K tomu sa pridáva odolnosť voči mnohým pôdnym chorobám, ako je napríklad fuzarióza. V praxi to znamená menej chémie a menej striedania lokalít – ideálna možnosť pre ekologických záhradkárov. V tuneloch, debničkách alebo kvetináčoch, kde sa substrát nemôže meniť každý rok, sa štepeným paradajkám darí oveľa lepšie ako tradičným.
Cena? Môže byť až trikrát vyššia ako pri bežných sadeniciach. Pre niektorých je to neprekonateľná prekážka. Okrem toho štepené paradajky vyžadujú viac priestoru, lepšiu pôdu a pravidelné hnojenie. A ešte jedna vec – nemôžu sa sadiť príliš hlboko. Miesto štepenia musí zostať nad zemou, inak je celý postup zbytočný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pestovanie paradajok? Nezabudnite na jedno a budú rásť ako bláznivé
Urobte to skôr, ako paradajky zasadíte do zeme. Budú hojne rodiť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.