17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Go My Media).
Milionársky koláč je orechové krehké cesto plnené plnkou zo slaného arašidového masla. Je to určite dezert snov pre všetkých milovníkov sladkých a slaných kombinácií chutí. Chutí ako z tej najlepšej cukrárne.

Foto: shutterstock/Go My Media
Tento recept je stávkou na istotu, keď chcete zapôsobiť na svojich hostí. Milionársky koláč je nepochybne ohromujúci svojím vzhľadom a prvé sústo nenechá nikoho na pochybách, že máme do činenia s ozajstnou lahôdkou.
Ide o jedinečnú kompozíciu, v ktorej sa šialená chuť arašidového masla mieša s čokoládou. Ak si tento dezert pripravíte raz, určite sa k nemu budete vracať. Je to dokonalosť.
Milionársky koláč – zoznam ingrediencií
Spodná časť:
- 350 g arašidov
- 110 g masla
- 100 g celozrnnej múky
- 2 lyžice cukru
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Náplň:
- 200 ml 30% smotany na šľahanie
- 100 g smotanového syra
- 150 g arašidového masla
- 100 g cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- ½ lyžičky soli
Poleva:
- 250 g horkej čokolády 60%
- 100 ml 30% smotany
- 1 štipka hrubej alebo morskej soli
Milionársky koláč – recept

Foto: shutterstock/nelea33
Pripravte si dno koláča.
- V kuchynskom robote rozmixujeme arašidy.
- V hrnci rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. Zmiešame ho s arašidmi, múkou, soľou, cukrom a práškom do pečiva.
- Koláčovú formu s priemerom 22 cm vymastíme maslom alebo nepriľnavým sprejom. Formu opatrne vyložíme pripraveným cestom.
- Formu vložíme do rúry nastavenej na 180 °C a pečieme 9 minút.
- Vyberieme a odložíme bokom, aby korpus úplne vychladol.
Pripravíme si náplň.
- Smotanu vyšľaháme mixérom na vysokých otáčkach, kým nie je ľahko našľahaná – nesmie byť tuhá. Uložíme do chladničky, kým si pripravíme ostatné prísady.
- V samostatnej miske vyšľaháme smotanový syr do krémovej konzistencie. Pridáme arašidové maslo, cukor, vanilku a soľ. Miešame, kým sa úplne nespojí.
- Prilejeme asi 1/3 smotany na šľahanie a šľaháme, kým sa nespojí. Potom prilejeme zvyšnú šľahačku a všetko jemne premiešame.
- Zmes natrieme na úplne vychladnutý základ. Zarovnáme a dáme do chladničky, kým pripravíme polevu.
Pripravte polevu.
- Rozdrvenú čokoládu vložíme do hrnca a zalejeme smotanou. Zahrievame, kým sa všetky prísady nerozpustia a nespoja. Miešame do hladka.
- Polevu nechíme mierne vychladnúť a potom ju nalejeme na pripravenú náplň. Zarovnáme a posypeme morskou soľou.
Milionársky koláč vložte na noc do chladničky. Podávajte studený.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Keď sa hostia objavia pri dverách, skombinujte jogurt s kávou. Budú nadšení
Tento zdravý koláč pripravíte len zo 4 ingrediencií. Môžete ho jesť stále na diéte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.