17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/JillWellington).
Chcete žiť dlhšie, mať nižší cholesterol a chrániť sa pred srdcovými chorobami? Nemusíte sa hneď vzdať chutných jedál – stačí, ak do svojho jedálnička pridáte niečo pikantné. Vedci sú presvedčení: táto ohnivá prísada má mnohostranný a prekvapivo účinný účinok – podporuje srdce, pomáha v boji proti obezite a dokonca aj… artritíde!

Foto: Pixabay/JillWellington
Kapsaicín – malá molekula s veľkou silou
Chilli nie je len záležitosťou chuti a kulinárskeho temperamentu. Pálivé papričky obsahujú kapsaicín – zlúčeninu zodpovednú za ich pálivú chuť, ktorá zároveň vykazuje množstvo prekvapivých zdravotných vlastností. Najnovšie štúdie ukazujú, že kapsaicín môže nielen podporiť metabolizmus, ale má aj protizápalové, protirakovinové a – čo je obzvlášť zaujímavé – cholesterol znižujúce účinky.
Chilli verzus metabolický syndróm
V roku 2022 sa vedci rozhodli intenzívne skúmať terapeutický potenciál kapsaicínu. Celkovo skúmali až 461 ľudí s metabolickým syndrómom. A čo je metabolický syndróm? Tak nazývame súbežný výskyt viacerých rizikových faktorov (abdominálna obezita, hypertenzia, abnormálna hladina glukózy a poruchy lipidov), ktoré spolu výrazne zvyšujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky druhého typu. Výsledky boli sľubné: kapsaicín významne znížil celkový cholesterol a takzvaný zlý LDL cholesterol. Navyše už krátkodobé (do 12 týždňov) užívanie tejto zložky u žien viedlo aj k zníženiu hladiny triglyceridov.
Pikantná strava, dlhý život
Toto však nie je jediná štúdia, ktorá naznačuje, že chilli môže mať pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Ešte v roku 2019 bola v časopise Journal of the American College of Cardiology uverejnená analýza, ktorej sa zúčastnilo viac ako 22 000 obyvateľov južného Talianska. Ľudia, ktorí jedli štipľavé papričky aspoň štyrikrát týždenne, mali až o 33 % nižšie riziko úmrtia na srdcové ochorenia ako tí, ktorí sa pikantným jedlám vyhýbali.
Chilli verzus infarkt
V roku 2021 tento trend ešte výraznejšie potvrdila ďalšia štúdia, tentoraz publikovaná v časopise Angiology. Tentoraz vedci analyzovali údaje zo štyroch rôznych štúdií, ktoré spolu zahŕňali viac ako 564 000 účastníkov pozorovaných takmer 10 rokov! Závery boli jednoznačné: pravidelná konzumácia pikantných potravín – či už išlo o chilli papričky, štipľavú omáčku alebo chilli olej – bola spojená s nižším celkovým rizikom úmrtia a nižším rizikom úmrtia na srdcové ochorenia.

Foto: shutterstock/mayura benjarattanapakee
Kapsaicín a jeho ďalšie superschopnosti
Pozornosť si nezaslúži len kapsaicín – papriky majú v sebe celý arzenál zložiek, ktoré môžu podporiť zdravie. Zrelé plody sú skutočnou bombou vitamínu C – obsahujú až niekoľkonásobne viac vitamínu C ako citrusové plody a najviac ho nájdete v pikantných, dobre sfarbených odrodách.
Vitamín C je silný antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály a môže zohrávať dôležitú úlohu v prevencii chronických ochorení. Okrem toho sa v štúdiách zistilo, že vysoký obsah antioxidantov v strave môže súvisieť s nižšou telesnou hmotnosťou a menším hromadením tuku v oblasti brucha.
Malá pikantná zdravotná kapsula
Ale to nie je všetko! Chilli je tiež zdrojom karotenoidov (vrátane provitamínu A) a zlúčenín, ktoré posilňujú imunitu, chránia pred zápalmi a pôsobia ako antioxidanty. Pri dozrievaní plodov sa ich koncentrácia zvyšuje a za červenú farbu papriky vďačíme okrem iného kapsantínu a kapsorubínu – jedinečným pigmentom so silnými antioxidačnými vlastnosťami.
Podľa štúdie z roku 2022 uverejnenej v časopise Molecules môže kapsaicín zmierňovať aj príznaky artritídy a niektorí vedci predpokladajú, že môže zohrávať úlohu aj v prevencii rakoviny. To, samozrejme, neznamená, že chilli zrazu nahradí liečbu rakoviny alebo lieky na cholesterol, ale ako podpora zdravej stravy – určite sa ho oplatí zaradiť do svojho každodenného jedálneho lístka.
Ako jesť chilli?
Nie každý sa musí hneď vrhnúť na najostrejšie odrody chilli. Na začiatok si stačí pridať trochu pálivej omáčky do polievky, posypať si pizzu rozdrvenými chilli papričkami alebo si vybrať miernejšie odrody, napríklad jalapeño alebo pimento.

Foto: Pixabay/vonKarin
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.