17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/superelaks).
Čo sa pridáva do zemiakových placiek? Túto otázku si kladie mnoho ľudí, keď sa im nedarí dosiahnuť dokonalú konzistenciu cesta. Treba však vedieť, že problém nie je v prísadách, ale v spôsobe ich prípravy. Ak chcete, aby sa smažili rovnomerne, nastrúhajte zemiaky metódou 1:1.

Foto: shutterstock/superelaks
Zemiakové placky sú jedným z najobľúbenejších jedál Slovákov. Ťažko na tomto jedle nájsť chybu – je chutné a vyrobené z lacných surovín. Hoci sa príprava tohto pokrmu môže zdať veľmi jednoduchá, nie vždy sa podarí. Rovnomerné vyprážanie placiek tak, aby bol každý kúsok zlatistý a chrumkavý, môže byť pre mnohých výzvou. Ak máte aj s týmto problém, vyskúšajte metódu 1:1.
Čo dať do zemiakových placiek, aby boli chrumkavé? Stačí postupovať podľa tejto metódy
Zemiakové placky sa pripravujú nastrúhaním surových zemiakov. Sú rýchle na prípravu, tenké a chrumkavé, ale počas prípravy môžu nastať problémy. Kvôli nepravidelnému tvaru placiek môže byť vyprážanie nerovnomerné. Hrozí, že jedlo bude na niektorých miestach spálené a na iných úplne surové. To môže byť frustrujúce a predĺži to čas strávený v kuchyni, čo by sme nechceli.
Existuje však spôsob, ako si prípravu jedla uľahčiť.
- Metóda 1:1 zahŕňa strúhanie zemiakov najprv na veľkom strúhadle a potom na strednom strúhadle.
Získate tak správnu hustotu cesta, ktoré sa neskôr lepšie usmaží. A nezabudnite zo zeleniny dôkladne vypustiť vodu, aby tuk nevystrekol z panvice.
Zemiakové placky – základný recept. Pripravte si tieto prísady
Na prípravu chrumkavých zemiakových placiek potrebujeme tieto suroviny:
- jeden kilogram zemiakov
- 2 vajcia
- 2 stredne veľké cibule
- 2-3 polievkové lyžice pšeničnej múky
- soľ a korenie
- olej na vyprážanie
Ako pripraviť zemiakové placky krok za krokom? Držte sa receptu

Foto: shutterstock/Garna Zarina
- Najprv nastrúhajte zemiaky metódou 1:1.
- V tej istej miske nastrúhajte cibuľu na stredne hrubom strúhadle.
- Nastrúhanú zeleninu preložte na čistú utierku a nechajte odtiecť prebytočnú vodu.
- Vráťte zeleninu do misy a pridajte vajcia, múku a korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
- Do panvice nalejte olej a prudko ho rozohrejte. Pomocou lyžice do nej naberte časť cesta a mierne ho sploštite, čím vytvoríte tvar placky.
- Placku smažte približne 2 – 3 minúty a keď zhnedne, otočte ju. To isté urobte s každou jednou plackou.
- Hotové placky vyberte z panvice a preložte ich na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sa z nich odsal prebytočný tuk.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiakové placky bez múky? Aj mňa to prekvapilo. Keď som ich skúsila, bola som nadobro stratená
Vajíčka na obláčiku? Ani ja som tomu neverila. Už nejem miešané vajíčka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.