17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rlat).
Máte chuť na niečo hrejivé, zdravé a zároveň veľmi jednoduché a sezónne? Táto krémová špargľová polievka so zemiakmi, kôprom a slanou fetou je určite kulinársky skvost. Je hotová za menej ako pol hodiny a chuťovo sa vyrovná jedlám z dobrej reštaurácie. Pozrite sa, ako v niekoľkých krokoch pripraviť jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.

Foto: shutterstock/rlat
Špargľa je cenným zdrojom vitamínov
Špargľa je jednou z najcennejších sezónnych druhov zeleniny – nielen z hľadiska chuti, ale aj z hľadiska zdravotných prínosov.
- Má nízky obsah kalórií, je bohatá na vlákninu a obsahuje celý rad vitamínov a minerálov vrátane vitamínov A, C, E, K, vitamínov skupiny B (najmä kyseliny listovej), železa, draslíka a antioxidantov.
- Pravidelná konzumácia špargle podporuje imunitný systém, má močopudný účinok a prospieva tráveniu.
Tento recept na krémovú polievku zo zemiakov a špargle je skvelým spôsobom, ako využiť špargľu v sýtom jedle. Je univerzálny – môžete ho upraviť na vegetariánsku verziu s inou zeleninou alebo korením, ale skvelý by bol aj s pridaním chrumkavých slaninových lupienkov. Vďaka jednoduchým surovinám a sezónnym produktom získate zdravú a chutnú polievku, ktorá uspokojí milovníkov klasiky aj fanúšikov sofistikovanejších chutí.
Polievka zo špargle a zemiakov so syrom feta a kôprom
Ingrediencie:
- 3/4 zväzku čerstvej zelenej špargle
- 1/2 kg zemiakov
- 1 PL olivového oleja
- 2 PL masla
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 liter vývaru
- 0,5 čajovej lyžičky kurkumy
- niekoľko polievkových lyžíc nasekaného kôpru
- 200 g 18% alebo 30% smotany
- syr feta
Príprava:
- V hrnci s ťažkým dnom zohrejte olivový olej a maslo.
- Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a smažte ich asi 3 minúty. Kombinácia oleja a masla dodá lepšiu chuť a umožní vyššiu teplotu vyprážania bez spálenia tuku.
- Pridajte celý alebo rozdrvený cesnak a smažte ešte asi 2 minúty. Cesnak lepšie prejaví svoju chuť, ak nie je prepečený – je lepšie ho zľahka opiecť ako opiecť.
- Zalejte horúcim vývarom, pridajte kurkumu a priveďte do varu. Znížte teplotu, prikryte a varte 10-15 minút, kým zemiaky nezmäknú. Kurkuma dodá polievke zlatistú farbu a ďalšie protizápalové vlastnosti.
- Odlomte tvrdé konce špargle. Stonky nakrájajte na plátky, hlavičky nechajte celé. Špargľa sa rýchlo uvarí – pridajte ju až na samom konci, aby zostala farebná a chrumkavá.
- Keď sú zemiaky mäkké, pridajte špargľu (hlavy a stonky) a varte ešte 1 minútu. Nevarte dlhšie ako minútu – zachováte tak intenzívnu zelenú farbu a jarnú chuť zeleniny. Odstavte hrniec z ohňa a pridajte kôpor.
- V samostatnej miske rozmiešajte smotanu. Potom ju nalejte do hrnca a dôkladne premiešajte.
Polievku podávajte s nadrobenou fetou a nasekanou pažítkou, prípadne so slaninovými lupienkami. Môžete pridať aj niekoľko kvapiek hľuzovkového oleja alebo krutóny – pre elegantnejšiu verziu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sezóna tejto zeleniny je v plnom prúde. Pripravte si z nej lahodnú krémovú polievku
Kuchárka mi prezradila svoje tajomstvo. Biela zeleninová polievka je lepšia ako maminina
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.