17.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Studio KIWI).
Ako sa má kiwi jesť? Kvôli chlpatej šupke si mnohí ľudia vyberajú šupku. Ďalším riešením je rozkrojiť ovocie na polovicu a dužinu jesť lyžicou. Medzitým sa ukazuje, že oboma týmito spôsobmi stráca to najlepšie.

Foto: shutterstock/Studio KIWI
Kiwi je bobuľovité ovocie, ktoré je známe a cenené pre svoju chuť a výživovú hodnotu. Odjakživa sa konzumovali v Ázii, kde sú známe ako „čínsky egreš“, a v 20. storočí sa dostali na Nový Zéland, ktorý ich preslávil na ostatných kontinentoch a dodnes je na čele pestovania. Zaujímavé je, že práve ostrovania ho označujú ako kivi. Všetko kvôli tomu, že im svojou farbou a chlpmi pripomínalo rovnomenného domorodého vtáka.
Na čo je dobré kivi? Podporuje nielen imunitu
Kiwi má zaujímavú, sladkokyslú a osviežujúcu chuť a je plné vitamínu C. Podľa portálu zdravie.gazeta.pl v tomto smere dužina jedného veľkého kusu dokáže pokryť dennú potrebu dospelého človeka. V 100 g ho nájdete 60 až 90 mg, takže podporuje imunitu, zabraňuje predčasnému starnutiu buniek a pomáha pri chudnutí. Nájdete v nej aj cennú vlákninu, draslík, ktorý je prospešný pre činnosť srdca, vitamín E, K a vitamíny skupiny B. Preto sa určite oplatí zaradiť ho do svojho jedálnička. Dôležité je, aby bola najlepšie celá, pretože šupka má ešte viac vlastností.
Ako by ste mali jesť kiwi? Nemusíte ho vôbec lúpať
Vzhľadom na jeho šupku nám lúpanie kiwi pripadá prirodzené. Ukazuje sa však, že tým ovocie ochudobňujete o mnohé živiny. Existuje dôvod, prečo sa na Novom Zélande zbavujeme len chĺpkov a zvyšok jeme. Ako uvádza medicinenet.com, nájdete v ňom značné množstvo flavonoidov a protizápalových látok. Nehovoriac o antioxidantoch, ktorých má až trikrát viac ako samotná dužina.
V šupke nájdete aj významné množstvo kyseliny listovej, vitamínu E a vlákniny a ešte viac vitamínu C. Vďaka tomu prospieva srdcu a znižuje riziko súvisiacich ochorení vrátane infarktu. Povzbudzuje činnosť čriev, stimuluje imunitný systém a chráni pred škodlivinami z prostredia, pričom sa stará o stav pokožky. Okrem toho je bohatý na luteín, ktorý prospieva očiam. Má silnejší antioxidačný a antibakteriálny účinok ako vnútro samotného ovocia.

Je v poriadku jesť kiwi so šupkou? Dávajte si na ňu pozor
Je však dôležité si uvedomiť, že dovážané kivi je najčastejšie striekané a kvôli špecifickej šupke je v niektorých prípadoch ťažké zbaviť sa chemikálií. Preto ak sa rozhodnete ho vyskúšať, je nevyhnutné ovocie najprv poriadne umyť, najlepšie vriacou vodou. Pokiaľ nie ste na exotickej dovolenke, kde vďaka priaznivým podmienkam pestovania nie sú pesticídy potrebné.
Okrem toho, ako upozorňuje medicinenet.com, šupka kivi obsahuje enzým aktinidín, ktorý pri konzumácii veľkého množstva môže spôsobiť hnačku a rafidy alebo kryštáliky šťavelanu vápenatého. Tie môžu podráždiť sliznicu úst a neodporúčajú sa ľuďom trpiacim obličkovými kameňmi. Na druhej strane, ak vás „chĺpky“ odrádzajú, môžete ich nastrúhať, ako to robia na Novom Zélande, alebo si z celého ovocia pripraviť výživné smoothie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prekvapivý vplyv kiwi na zdravie. Vedci nemajú pochybnosti: „Potvrdzujú to výskumy“
Môžete ho jesť aj so šupkou. S týmto ovocím pôjde chudnutie ako po masle. Zabudnete na sladkosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.