16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Fuzull Hanum).
Používame ho do grilovaných pokrmov, na pizzu, do nákypov, hotdogov a mnohých ďalších obľúbených jedál. Dokonale sa spája s ich chuťami a dopĺňa ich o nové tóny. Namiesto kupovania ďalšej fľaše v obchode si ho pripravte doma. Vyjde vám ešte lahodnejšie. Ako si kečup pripravíte sami?

Foto: shutterstock.com/Fuzull Hanum
Kečup je chutná príloha, po ktorej najčastejšie siahame počas grilovacej sezóny. Výborne sa totiž hodí k pečeným klobáskam, pričom niektorí ľudia ho používajú aj k bravčovej krkovičke, kuracine, zelenine alebo iným grilovaným pokrmom. Niekedy však zloženie výrobkov zakúpených v obchode necháva veľa na seba čakať. Preto, ak máte trochu času a priestoru, oplatí sa vyrobiť si ju sami.
Z čoho sa dá vyrobiť kečup? Vyberte si tradičnú verziu
Výroba domáceho kečupu môže byť trochu časovo náročná, ale je to celkom jednoduché. Samozrejme, najdôležitejšie je vybrať správne paradajky. Vyberajte len zrelé, ale zároveň pevné paradajky, aby sa s nimi ľahšie manipulovalo a výrobok vyšiel naozaj chutný. A nezabudnite na korenie. Čo presne potrebujete?
- 2 kg paradajok,
- veľká cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1/2 šálky vína (alebo jablčného octu),
- 1/4 šálky cukru,
- korenie: lyžička soli, 2-3 semienka nového korenia, 1/2 lyžičky horčice, 2-3 bobkové listy, 1/2 lyžičky chilli, lyžička oregana alebo bazalky, prípadne 1/4 lyžičky škorice,
- 3 lyžice masla.
Ako si sami vyrobiť kečup? Recept krok za krokom
Domáci kečup začnite pripravovať tak, že paradajky sparíte. Spáľte ich, ošúpte a nakrájajte na štvrtiny. Nezabudnite odstrániť semienka a stopky. Tiež ošúpte a nakrájajte cibuľu a ošúpte a prelisujte cesnak. Čo nasleduje?

Foto: shutterstock/PawelKacperek
Postup:
Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo, pridajte cibuľu a restujte ju, kým nezesklovatie. Pridajte cesnak a smažte ďalších 5 minút, kým ľahko nezhnedne. Pridajte vopred pripravené paradajky spolu s oreganom, chilli papričkami, bobkovými listami, soľou cukrom a octom. Dobre premiešajte a prikryté varte na miernom ohni približne 45 minút.
Zmes by mala byť hustá. Medzitým rozdrvte horčicu a nové korenie v mažiari, potom ich pridajte k zvyšku a opäť premiešajte. Mali by byť ako prášok. Z času na čas skontrolujte, či kečup dostatočne zhustol. Keď sa tak stane, rozmixujte ho na hladkú kašu a ihneď ho dajte do čistých, suchých a vypálených pohárov a uzavrite. Po vychladnutí ho vložte do chladničky.
Takto pripravený kečup môžete v chladničke skladovať niekoľko týždňov. Ak chcete, aby vydržal dlhšie, musíte ho pasterizovať, čo znamená, že najlepšie je vystlať hrniec utierkou, postaviť naň poháre, zaliať vodou až po viečko a povariť. Stačí 15 minút pod pokrievkou. Ak sú viečka konkávne, proces sa podaril a poháre môžete skladovať až rok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Polovica Ameriky jedáva túto zelenú omáčku k mäsu. Vzdáte sa kvôli nej kečupu a horčice
Omáčka vinaigrette – recept. Mnohí ľudia pridávajú určitú zložku – je to takmer zločin
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.