16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Belavusava Alena).
Názov je možno trochu smiešny a dokonca možno aj prehnane vtipný, ale o tom predsa torty nie sú, aby mali pekný názov. Ide o chuť a vzhľad, a tie tomuto zákusku nechýbajú. Môžete ju pripraviť na narodeninovú oslavu a očariť ňou hostí, alebo ju môžete pripraviť len tak, napríklad preto, že je víkend, piatok alebo sviatok. Tu je recept na nadýchanú tortu pre každú príležitosť – lábužnícku labutiu tortu.

Foto: shutterstock/Belavusava Alena
Labužnícka labutia torta sa skladá z niekoľkých vrstiev. Základom je piškótový koláč, ktorý je namočený v sladkom sirupe z cukru a citróna. Vrchná časť je pokrytá kokosovým a vanilkovým krémom a nezabudnite na džem z čiernych ríbezlí, ktorého kyslá chuť rozbíja sladkosť krému. Dezert sa na záver posype kokosovými hoblinami.
Táto torta vyzerá veľmi pôsobivo, je primerane sladká (a je veľmi dôležité, aby torta nebola „príliš sladká“!), nadýchaná a je ťažké zastaviť sa len pri jednom kúsku. Aj keď jej príprave musíte venovať trochu času, oplatí sa to, pretože bude skutočnou ozdobou stola a vašich hostí dostane do kolien.
Recept na lábužnícku labutiu tortu. Ako ju pripraviť?
Ingrediencie na piškótu:
- 2 šálky celozrnnej tortovej múky
- 7 vajec
- šálka jemného cukru
- 10 g cukru s pravou vanilkou
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- soľ
Prísady na krém:
- 3 šálky mlieka
- 200 g mäkkého masla
- 100 g kokosových hoblín
- 1/4 šálky jemného cukru
- 2 kaiserky
- 10 g cukru s pravou vanilkou
Prísady na sirup:
- 200 ml teplej vody
- šťava z polovice citróna
- 2 lyžičky cukru
Ingrediencie na kokosovú posýpku:
- 100 g kokosových hoblín
- 1 PL masla
- 1/4 šálky cukru
Okrem toho:
- Pohár džemu z čiernych ríbezlí
Lábužnícka labutia torta – spôsob prípravy:
Najprv si pripravte piškótu.
- Oddelíme bielka od žĺtkov. Mali by mať izbovú teplotu.
- Bielka vložíme do veľkej misy, suchej a čistej. Pridáme štipku soli a šľaháme do tuha.
- Potom do vyšľahaných bielkov postupne pridávame cukor a vanilkový cukor. Po každej dávke cukru dôkladne premiešame.
- Nakoniec po jednom zašľaháme žĺtky a stále miešame.
- Keď je zmes homogénna, pridáme múku s práškom do pečiva. Miešame, kým sa prísady nespoja.
- Formu s rozmermi 20 x 30 cm alebo tortovú formu s priemerom 28 cm vyložíme papierom na pečenie. Nalejeme do nej piškótové cesto.
- Pečieme približne 40 minút pri teplote 160 stupňov. Potom piškótu vyberieme, a keď trochu vychladne, rozrežeme ju na dva rovnaké diely.
Teraz sa pustíme do krému.
- Žemle namočíme do dvoch šálok mlieka, vložíme do hrnca a rozdrvíme ich.
- Zalejeme zvyškom mlieka, pridáme oba cukry a privedieme do varu.
- Po uvedení do varu znížime teplotu a varíme prísady na krém, kým žemle úplne nezmäknú. Zmes by mala vyzerať ako puding.
- Potom vypneme oheň a necháme zmes vychladnúť.
- Keď vychladne, najprv v mixéri vyšľaháme maslo do svetlej a nadýchanej peny a potom postupne pridávame uvarený krém. Po každom pridaní dôkladne premiešajte.
- Výsledný krém vložíme do chladničky a pokračujeme ďalším krokom.
Je čas, aby sa piškóty namočili do sirupu.
- Tu to pôjde rýchlo, pretože teplú vodu stačí zmiešať s cukrom a citrónovou šťavou.
- Zmes necháme vychladnúť.
Posledným krokom pred zostavením labužníckej torty je príprava kokosovej posýpky.
- Na panvici rozohrejeme maslo, nasypeme doň lupienky a cukor a zahrejeme na strednom plameni.
- Stále miešame, aby sa prísady nepripálili. Keď kokosové lupienky ľahko zhnednú, odstránime panvicu z ohňa.
- Necháme vychladnúť.
Labužnícká labutia torta. Ako ju zostaviť?
Labužníckú labutiu tortu zostavíme nasledovne:
Jeden z vrchov namočíme do časti sirupu a potrieme džemom. Naň položíme 2/3 krému a na krém položíme druhý vrch torty. Opäť namočíme do sirupu a potrieme zvyšným krémom.
Labužnícku labutiu tortu ozdobíme kokosovou posýpkou pripravenou na panvici. Môžete tiež tortu ozdobiť čerstvým ovocím, malinami alebo polovičkami jahôd. Uložíme do chladničky asi na 5 – 6 hodín, alebo najlepšie cez noc, ak máme možnosť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Keď sa hostia objavia pri dverách, skombinujte jogurt s kávou. Budú nadšení
Rýchla narodeninová torta, ktorá sa vždy podarí. Minimum práce, maximálny účinok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.