16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gita Kulinitch Studio).
Domáce croissanty nemajú konkurenciu. Hoci si ich môžete kúpiť v každej pekárni alebo siahnuť po hotových zo supermarketu, nechutia rovnako. Keď ich vyrobíte vlastnými rukami, majú niečo, čo sa nedá zabaliť do fólie ani uložiť do regálu – vôňu, ktorá sa šíri po celom dome.

Foto: shutterstock/Gita Kulinitch Studio
Croissanty sú jedným z najznámejších druhov pečiva na svete. Ich charakteristický tvar a vrstvená štruktúra im dodávajú jedinečnú chuť aj vzhľad. Ak ich pripravujete prvýkrát, nezabudnite, že lístkové cesto nie je žiadna sranda. Vyžaduje si pozornosť, trpezlivosť a… trochu lásky k pečeniu. Ak si však croissanty doma pripravíte čo i len raz, na tie kupované v obchode sa už nikdy nebudete pozerať rovnako. Sú ľahké, vrstvené, voňavé maslom, na okrajoch chrumkavé a vnútri sa vám rozplynú v ústach. Môžete do nich pridať čokoládu alebo džem, alebo ich nechať klasické, pretože aj tak budú za pár minút preč.
Jednoduchý recept na croissant. Francúzska klasika, ktorú si zamilujete od prvého sústa
Nemusíte byť cukrársky majster, aby ste upiekli dokonalý croissant. Stačí vám dobrý recept, poriadne maslo a trochu voľného času. Tajomstvo spočíva v dobre vymiesených vrstvách cesta a chladení medzi preložením. Tým sa dosiahne efekt listového vnútra.
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky typu 550,
- 60 g cukru,
- 10 g soli,
- 10 g instantného droždia (alebo 25 g čerstvého),
- 270 ml studeného mlieka,
- 40 g mäkkého masla (na cesto),
- 250 g studeného masla nakrájaného na kocky (na vyvaľkanie),
- vajce + lyžica mlieka.

Foto: shutterstock/Sylwester Lukaszonek
Ako sa balí cesto na croissanty? V tom spočíva celé čaro a tvar francúzskeho croissantu
Zavinovanie nie je zložité, ale vyžaduje si presnosť a trochu cviku. Ak sa vám prvýkrát nepodarí dokonale zavinúť, nič sa nedeje. S každým ďalším sa priblížite k majstrovstvu. A vôňa vychádzajúca z rúry vám všetko vynahradí.
Príprava:
V miske mixéra alebo ručne zmiešajte múku, cukor, soľ a droždie. Postupne prilievajte studené mlieko, pridajte mäkké maslo a mieste, kým cesto nebude hladké a pružné. Vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a dajte na 1 – 2 hodiny do chladničky. Studené maslo rozvaľkajte medzi dvoma listami papiera na pečenie na obdĺžnik (približne 15 x 20 cm). Vychladnuté cesto rozvaľkajte na dvakrát väčší obdĺžnik, do stredu položte maslo a celé ho preložte.
Cesto dôkladne rozvaľkajte, preložte na polovicu a vložte na 30 minút do chladničky. Rozvaľkanie a preloženie zopakujte ešte 2-krát, zakaždým v chlade. Po poslednom schladení cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s veľkosťou približne 25 x 50 cm. Nakrájajte na trojuholníky so základňou približne 8 cm. Kúsky zrolujte do tvaru croissantu, od základne až po vrch. Croissanty položte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 1,5 – 2 hodiny. Mali by výrazne vykysnúť. Croissanty potrieme vajcom rozšľahaným s mliekom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 15-18 minút, kým nie sú zlatisté a vykysnuté.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.