Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Druhé dôležité hnojenie ríbezlí. Tekuté, prírodné hnojivo zdvojnásobí úrodu

16.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/n_defender). Druhé hnojenie ríbezlí pripadá na kľúčovú fázu rastu, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny. Práve prelom mája a júna má rozhodujúci vplyv na množstvo...

16.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/n_defender).

Druhé hnojenie ríbezlí pripadá na kľúčovú fázu rastu, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny. Práve prelom mája a júna má rozhodujúci vplyv na množstvo a kvalitu úrody. Vysvetľujeme, akými prípravkami sa oplatí kríky posilniť, aby sa zvýšil výnos.

Ako zlepšiť kvalitu ovocia ríbezlí? Hnojiť je potrebné pri troch príležitostiach.
Foto: shutterstock/n_defender

Harmonogram hnojenia ríbezlí

Prvé hnojenie ríbezlí sa odporúča vykonať už v marci, najlepšie v tretej dekáde mesiaca, ešte predtým, ako sa púčiky začnú rozvíjať. V tom čase pôda dosahuje teplotu okolo 5 °C a začína aktívne prenášať živiny ku koreňom. Odporúča sa rozhodiť 30–40 gramov dusičnanu amónneho na každý štvorcový meter. Zároveň je vhodné prekypriť vrchnú vrstvu pôdy, čím sa zlepší prevzdušnenie a urýchli ohrev podkladu, čo podporí vývoj koreňových vláskov. Na ochranu pred stratou vlhkosti a výkyvmi teplôt je vhodné doplniť hnojenie vrstvou mulču – zo slamy, kôry alebo listov.

Druhé hnojenie prichádza na rad na prelome mája a júna, hneď po odkvitnutí, skôr než začnú plody intenzívne pribúdať. V tomto období majú rastliny najvyššiu potrebu draslíka, ktorý je zodpovedný za transport cukrov do plodov. Na komerčných plantážach sa používajú minerálne hnojivá s vyváženým zložením – najčastejšie dusičnan draselný, síran draselný alebo viaczložkové hnojivá určené pre bobuľoviny. V amatérskych podmienkach ich možno rovnako účinne nahradiť dobre pripravenou žihľavovou kašou, ktorá kríkom dodá potrebné prvky.

Ako pripraviť účinné prírodné hnojivo?

Na prelome mája a júna nie je potrebné siahať po drahých hnojivách z obchodov. Efektívnu podporu záhradnej úrody možno zabezpečiť pomocou prírodných prostriedkov. Jedným z najúčinnejších je kaša z mladej, ešte nekvitnúcej žihľavy.

  • Na jej prípravu postačí 1 kg čerstvých, posekaných listov a stoniek, ktoré sa zalejú 10 litrami vody. ideálne v sude alebo veľkom vedre.
  • Zmes sa nechá odstáť dva týždne na tienistom mieste, pričom sa každé dva dni premieša. Fermentáciou sa uvoľňujú ľahko dostupné formy draslíka, železa a zlúčeniny kremíka, ktoré podporujú odolnosť rastlinných tkanív a vplývajú na veľkosť a šťavnatosť plodov.
  • Hotová zmes má kyslo-neutrálnu reakciu a typický zápach, ktorý možno čiastočne neutralizovať pridaním 100 gramov bazaltovej múčky na každých 10 litrov tekutiny.
  • Kašu je potrebné zriediť v pomere 1:10 a aplikovať výlučne na pôdu – je nutné vyhnúť sa kontaktu s listami a výhonkami. Účinok hnojiva je takmer okamžitý.

Živiny sa stávajú dostupné pre korene už po dvoch dňoch, čo sa prejaví rýchlym rastom plodov. Hnojenie možno po týždni zopakovať, najmä na ľahkých pôdach s obmedzenou schopnosťou zadržiavať živiny.

Domáce hnojivo zo žihľavy: účinná, lacná a ekologická výživa pre ríbezle pripravená len z vody a mladej žihľavy.
Foto: shutterstock/Martina Unbehauen

Doplňujúce organické hnojivá pre dlhodobý efekt

Účinok žihľavovej kaše je vhodné podporiť ďalšími organickými hnojivami s dlhším účinkom, ktoré nielen dodajú živiny, ale aj zlepšia štruktúru a úrodnosť pôdy. Obzvlášť prospešný je dobre rozložený kompost z listov, zeleninových zvyškov a čerstvo pokosenej trávy – obohacuje pôdu o dusík, fosfor a mikroelementy a zároveň zvyšuje jej kvalitu.

Na jeseň, po ukončení zberu, sa osvedčuje aj drevný popol ako zdroj draslíka. Netreba však zabúdať, že na efektívne využitie organických hnojív je dôležité pravidelne kontrolovať pH pôdy. Príliš nízka hodnota (pod 5,5) výrazne obmedzuje dostupnosť vápnika a horčíka, aj keď sú v pôde prítomné.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Namiesto na tanier ich vylejte do misky a premiešajte. Hortenzie sa posypú kvetmi

Nalejte to do zoťatého pňa stromu a zaobídete sa bez bagra. Prírodný a lacný spôsoba


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Neviete, ako si osviežiť vlasy? Vyskúšajte túto metódu a kamarátky vám budú závidieť

16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sergey kolesnikov). Chcete rýchlo osviežiť svoje vlasy? Nemáte čas na aplikáciu masiek a úpravu vlasov? Ak máte dlhé vlasy,…

Táto torta je hitom na narodeninových oslavách. Je neuveriteľné, aká je chutná a nadýchaná.

16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Belavusava Alena). Názov je možno trochu smiešny a dokonca možno aj prehnane vtipný, ale o tom predsa torty nie…

Stačí jedna zmena v jedle a naše telo sa nám poďakuje. A vôbec nejde o to, čo máme na tanieri

16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cast Of Thousands). Väčšina ľudí sa domnieva, že jediným prvkom, ktorý ovplyvňuje našu hmotnosť, je to, čo máme na…

Urobte si ho raz a už nikdy si kečup v obchode nekúpite. Ideálny na grilovanie

16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Fuzull Hanum). Používame ho do grilovaných pokrmov, na pizzu, do nákypov, hotdogov a mnohých ďalších obľúbených jedál. Dokonale sa…

Vajíčka na obláčiku? Ani ja som tomu neverila. Už nejem miešané vajíčka

16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yaroshenko Maryna). Keď vám už klasické miešané vajíčka nechutia a omeleta sa podobá podrážke, oplatí sa poobzerať po niečom…

Auto Trendy

Mitsubishi oživuje legendu: Nový Eclipse Cross bude plne elektrický

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Japonská automobilka prekvapila fanúšikov úplne pretvoreného modelu Eclipse Cross, ktorý sa zmení na čisto elektrické SUV. Ikonické meno dostáva novú, zelenšiu podobu.

Šok pre európskych motoristov: Čínske automobilky nás predbehli o viac než desaťročie

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Európski výrobcovia musia opustiť dokonalé spaľovacie motory a sústrediť sa na elektrické pohony, v ktorých nemôžu konkurovať Číňanom. Čo to znamená pre budúcnosť nášho automobilového…

Legendárna česká ikona oslavuje 5 miliónov vyrobených kusov

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Malé auto s veľkým príbehom dosiahlo historický míľnik, ktorý potvrdzuje jeho výnimočné postavenie na automobilovom trhu. Legend

Návrat legendy v plnej sile: Moskvič predstavuje obrovské SUV s nečakanou cenou

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Luxusné sedemmiestne SUV s výkonom 174 koní láka odvážnym dizajnom a bohatou výbavou. Rusi konečne splnili svoj sľub a pripravili konkurenta pre západné značky.

Volkswagen: Lacnejšie elektromobily vďaka novým batériám už čoskoro

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka plánuje výrazné zníženie cien svojich elektromobilov. Kľúčom majú byť nové batérie, ktoré sa prvýkrát objavia v modeli ID.2 v roku 2026.

Automobilový gigant prepúšťa stovky špecialistov! Programátori skončia na dlažbe

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ford sa zbavuje IT odborníkov napriek rastúcemu trendu digitalizácie. Čo sa deje v zákulisí automobilky? Automobilový gigant prep

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov