15.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JoesyWu).
Cestoviny, ktoré môžete jesť aj pri diéte bez výčitiek svedomia? Znie to ako sen, ale je to možné. V posledných rokoch získavajú na popularite konjakové cestoviny – výrobok, ktorý neobsahuje takmer žiadne kalórie a zároveň vám dodá pocit sýtosti. Ideálna voľba pre ľudí, ktorí chcú zhodiť pár kíl alebo sa jednoducho stravovať zdravšie.

Foto: shutterstock/JoesyWu
Čo sú to konjakové cestoviny?
Konjakové rezance, známe aj ako shirataki, pochádzajú z Ázie a vyrábajú sa z rastliny Amorphophallus konjac. Najdôležitejšou zložkou týchto rezancov je rozpustná vláknina, ktorá dokáže absorbovať veľké množstvo vody. Vďaka tomu dokáže aj malá porcia účinne zasýtiť.
Najväčšou výhodou konjaku je jeho nízky obsah kalórií.
- V 100 gramoch výrobku sa zvyčajne nachádza len 6 až 10 kalórií.
To znamená, že môžete zjesť celý tanier rezancov bez toho, aby ste prekročili svoj denný limit kalórií, aj keď držíte prísnu diétu.
Prečo siahnuť po konjakových cestovinách?
- Glukomanán v žalúdku napučiava, čím zväčšuje jeho objem. To vytvára rýchlejší pocit sýtosti, čo pomáha obmedziť chuť do jedla a občerstvenie medzi jedlami. Vďaka tomu je konjak niekedy užitočný v procese chudnutia.
- Je to aj vďaka vysokému obsahu vlákniny – rezance konjac podporujú správne trávenie a pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci systém. Dokáže pôsobiť proti zápche a zlepšuje peristaltiku čriev.
- Existuje dostatok dôkazov, že pravidelná konzumácia glukomannanu pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a „zlého“ LDL cholesterolu. To je dobrá správa nielen pre tých, ktorí držia diétu, ale aj pre tých, ktorí chcú zlepšiť výsledky svojich testov.
Konjakové rezance sú bezlepkové a neobsahujú laktózu, sóju ani iné bežné alergény. Vďaka tomu ich môžu konzumovať ľudia s rôznymi potravinovými intoleranciami.
Ako si pripraviť konjakové cestoviny?
Konjakové cestoviny si môžete kúpiť už balené vo vode. Má zvláštny zápach, ktorý môže byť pre niektorých nepríjemný – ale ľahko sa ho zbavíte:
- Dôkladne ich prepláchnite pod tečúcou vodou.
- 2-3 minúty ich povarte, aby sa zlepšila ich štruktúra.
- Prípadne ich chvíľu smažte na suchej panvici – vďaka tomu budú pružnejšie.
Po týchto krokoch sú cestoviny pripravené na konzumáciu. Môžete ich podávať s paradajkovou omáčkou, kari, pestom alebo v ázijskej podobe – so zeleninou, tofu a sójovou omáčkou.
V obchodoch ich nájdete v rôznych podobách:
- ako špagety
- rezance
- tagliatelle
- ryžu
- dokonca aj cestoviny do polievok
Je to naozaj „náhrada cestovín“?
Ak očakávate chuť identickú s klasickými pšeničnými cestovinami – môžete byť trochu sklamaní. Konjak sa líši svojou štruktúrou a je trochu podobný „gélovým“ ryžovým rezancom. Pri správnej príprave a s pridaním omáčky sa však konzumujú veľmi príjemne. Pre mnohých ľudí predstavuje účinný spôsob, ako nahradiť tradičné cestovín bez toho, aby sa vzdali svojich obľúbených jedál.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Japonci žijú dlhšie a zdravšie. Ich tajomstvom je Kampo medicína a jedlo, ktoré lieči
Má med menej kalórií ako cukor? Čísla hovoria jasne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.