15.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martins Vanags).
Zvyšky chleba po dátume spotreby nemusia končiť v odpadkovom koši. V duchu „zero waste“ možno starší chlieb premeniť na účinné prírodné hnojivo, ktoré podporí rast rastlín v záhrade aj v kvetináčoch.

Foto: shutterstock/Martins Vanags
Tvrdý chlieb ako ekologické hnojivo – prečo to funguje?
Chlieb, obzvlášť ten ražný alebo kváskový, obsahuje cenné zložky – múku, droždie a vodu – ktoré môžu obohatiť pôdu a stimulovať rast koreňového systému. Práve droždie má schopnosť zlepšovať štruktúru pôdy, podporovať ukorenenie a zvyšovať odolnosť rastlín voči plesniam.
Takto pripravený roztok s chlebom dodá pôde výživné látky, podporí mikroorganizmy a môže viesť k väčšej úrode. Záhradkári si tento jednoduchý trik pochvaľujú – a zvedaví susedia sa čudujú, prečo sú vaše paradajky také silné a bylinky tak svieže.
Recept na domáci chlebový výluh:
- 3–4 staré krajce chleba (ideálne ražný alebo kváskový) natrhajte na kúsky,
- Vložte do čistého pohára alebo kameninovej nádoby,
- Zalejte 300–400 ml prevarenej vody (v pomere 1:1),
- Pridajte lyžicu cukru,
- Nechajte lúhovať niekoľko hodín pod utierkou,
- Sceďte, pridajte 50 ml kravského mlieka a môžete hnojiť!

Foto: youtube.com/@SAHomeGarden
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nalejte to do zoťatého pňa stromu a zaobídete sa bez bagra. Prírodný a lacný spôsob
Čo by sa nemalo zalievať hnojivom z cesnaku? Týmto rastlinám to viac uškodí ako pomôže
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.