15.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina).
V slovenskej a medzinárodnej kuchyni je veľa vynikajúcich sýtych polievok, ku ktorým sa radi vraciame. Podľa nášho názoru však na celej čiare vyhráva tá, ktorej jednou z hlavných ingrediencií je syr. Pretože, nebudeme si klamať, syr je dobrý na všetko. Úžasne vás obalí, rozmaznáva vaše zmysly a stále chcete viac a viac. Ak aj vy pociťujete k syru nezvyčajné puto, musíte vyskúšať túto neapolskú polievku.

Foto: shutterstock/Elena Shashkina
Neapolská polievka sa pripravuje jednoducho a rýchlo. Jej základom je mäsový alebo zeleninový vývar alebo sa môže pripraviť z bujónu. Medzi ingrediencie, bez ktorých sa nezaobíde, patrí, samozrejme, už spomínaný syr, smotana, ako aj vaječné žĺtky a vhodné korenie. Zvyčajne sa pridáva kurkuma, soľ a korenie, ale môžete pridať aj štipku muškátového orieška a granulovaný cesnak. Neapolská polievka sa podáva s cestovinami a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Na jeho prípravu nepotrebujete veľa času. Navyše sa v žiadnej fáze jej prípravy nedeje nič zložité, takže je to ideálna polievka na prvé použitie pre niekoho, kto sa doteraz vareniu vyhýbal. Neapolská polievka vychádza príjemne krémová a zasýti na dlhú dobu. Keď si ju dáte na obed, nebudete cítiť hlad až do večere. Ako ju pripravíte?
Neapolská polievka. Recept na rýchly obed alebo večeru
Ingrediencie:
- 2 litre mäsového alebo zeleninového vývaru
- pol šálky 12% smotany
- 2 žĺtky
- 100 g strúhaného tvrdého syra
- 100 g suchých cestovín
- čajová lyžička kurkum
- pol čajovej lyžičky muškátového orieška
- soľ a korenie podľa chuti
- pol zväzku nasekanej petržlenovej vňate
Spôsob prípravy:
- Uvarte cestoviny podľa receptu na obale.
- Nastrúhajte syr – váš obľúbený tvrdý syr alebo nejaký taliansky syr, napríklad grana padano.
- Vývar zmiešajte so smotanou – prilievajte ho postupne, najlepšie po lyžiciach. Priveďte do varu a miešajte, aby ste sa vyhli hrudkám.
- Do hrnca dajte žĺtky a predtým nastrúhaný syr a premiešajte. Pridajte asi 300 ml smotanového vývaru a opäť premiešajte, potom nalejte do hrnca.
- Dochuťte kurkumou, kľukou a soľou a korením podľa chuti. Varte na strednom plameni niekoľko minút, kým sa syr nerozpustí a polievka nebude krémová.
Neapolskú polievku podávajte s cestovinami a petržlenovou vňaťou. Ak chcete, môžete na vrch nastrúhať ešte trochu syra a pridať opečenú slaninku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sezóna tejto zeleniny je v plnom prúde. Pripravte si z nej lahodnú krémovú polievku
Kuchárka mi prezradila svoje tajomstvo. Biela zeleninová polievka je lepšia ako maminina
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.