15.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/DronG).
Je považovaný za najobľúbenejší šalát na svete a hoci je jeho príprava jednoduchá, ak si chcete vychutnať jeho vynikajúcu chuť, musíte dodržiavať niekoľko pravidiel. Ide o šalát Cézar, ktorý by sa mal okrem iného vyznačovať šťavnatými kúskami kuracieho mäsa a dokonalým dresingom.

Foto: shutterstock.com/DronG
Odkiaľ pochádza šalát Cézar?
Šalát Cézar sa stotožňuje s talianskou kuchyňou, pretože jeho tvorcom a pôvodcom bol občan slnečného Talianska Caesar Cardini. Zaujímavé je, že recept na tento šalát sa zrodil v hlave muža v Mexiku, kam Cardini emigroval po prvej svetovej vojne.
Mnohé zdroje uvádzajú, že Caesar Cardini počas prevádzkovania svojej reštaurácie v mexickom meste Tijuan pripravil v roku 1924 dnes známy šalát Caesar a stalo sa tak z momentálnej potreby a nedostatku niektorých ingrediencií na základe toho, čo mal kuchár v špajze.
V priebehu rokov sa tento šalát stával čoraz populárnejším v Severnej a Južnej Amerike, až sa napokon dostal do povedomia spotrebiteľov v Európe. Šalát Cézar je známy svojou jednoduchosťou a dokonalou kombináciou niekoľkých ingrediencií, čo vedie k pôsobivému kulinárskemu efektu. Samozrejme, v mnohých reštauráciách môžeme nájsť niekoľko druhov uvedeného šalátu, ktoré sa od seba môžu mierne líšiť.
Pôvodný recept na šalát Cézar obsahuje rímsky šalát, chrumkavé krutóny s cesnakovým olejom, strúhaný parmezán, vajce a dresing z worcestrovej omáčky, citrónovej alebo limetkovej šťavy, vínneho octu, horčice, oleja, cesnaku a niekoľkých korenín. V súčasnosti sú jednou z pravidelných súčastí šalátu Cézar grilované kuracie prsia. Okrem toho sa do šalátu často pridávajú cherry paradajky, cibuľa, uhorka alebo syr s modrou plesňou.
Šalát Cézar – Recept
Potrebujeme:
- 300 g kuracieho filé,
- štipka soli a korenia,
- olej na vyprážanie,
- 2 hlávky rímskeho šalátu,
- 5 PL strúhaného parmezánu,
- 1/2 malej bagety.

Foto: shutterstock.com/Gorenkova Evgenija
Omáčka:
- 3 lyžice majonézy,
- 1 lyžička horčice,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 lyžička citrónovej šťavy,
- 1,5 lyžičky worcestrovej omáčky,
- štipka mletého korenia.
Šalát Cézar – Postup
Bagetu nakrájajte na malé rovnomerné kocky a opečte na panvici s horúcim olivovým olejom, kým sa nevytvoria pekne hnedé krutóny. Kuracie mäso umyjeme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na menšie kúsky. Nakrájané kuracie mäso osolíme, okoreníme a opečieme na panvici s horúcim olejom. Vyprážané kurča vyberte z panvice a položte ho na papierovú utierku, aby sa doň vstrebal prebytočný tuk.
Teraz je čas pripraviť si šalátový dresing. Do misky pridáme majonézu, horčicu, pretlačený cesnak (alebo rozdrvený cesnak), citrónovú šťavu a worcesterskú omáčku. Ochutíme mletým korením a dôkladne premiešame do hladka. Umyte rímsky šalát a osušte ho papierovou utierkou. Šalát nakrájajte na menšie kúsky podľa potreby. Parmezán nastrúhajte na jemnom strúhadle. Na šalát navrstvite hlávkový šalát, potom krutóny, kúsky kuracieho mäsa, potrite dresingom a ozdobte nastrúhaným parmezánom. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chutný a rýchly šalát na večeru. Lepší ako kapusta alebo zeler
Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní si môžete pripraviť za krátky čas
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.