15.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos).
Milovníci ovocia si už pomaly mädlia ruky pri pomyslení na sladké, voňavé letné jahody. Čakáme na ne dlhé mesiace a sezóna netrvá dlho. Z týchto dôvodov sa oplatí skontrolovať, ako vyberať a skladovať jahody, aby sme si zachovali ich chuťové vlastnosti čo najdlhšie. Prozaické chyby v tejto oblasti môžu spôsobiť, že sa krátko po nákupe pokazia.

Foto: shutterstock/BearFotos
Ako si vybrať dobré jahody?
Ak chcete čo najlepšie využiť sezónu jahôd, musíte byť pri nakupovaní opatrní. Ľahko sa necháme uniesť prílišným nadšením z príchodu čerstvého ovocia, vďaka ktorému prehliadneme detaily, ktoré odlišujú dobré jahody. Najlepšie exempláre majú rovnomernú, intenzívnu červenú farbu. Odolajte kúpe plodov so zelenými alebo bielymi špičkami. Nie sú úplne zrelé a tento proces sa pri zbere brzdí. Najchutnejšie jahody sa vyznačujú sladkou vôňou. Ak túto vôňu necítite, plody boli pravdepodobne zozbierané príliš skoro. Vyhnite sa mäkkým, zvráskaveným kusom s viditeľným poškodením. Pozornosť venujte aj stopke. Zelené, čerstvé listy svedčia o mladom a čerstvom ovocí.
Kedy umývať jahody? Skontrolujte, či nie sú plesnivé
Zásoby na trhu alebo v obchode so zeleninou sú hotové. Je čas objasniť jeden z najdôležitejších bodov. Jahody by sa mali umyť bezprostredne pred konzumáciou. Ak ich umyjete hneď po návrate z nákupu a necháte ich vlhké na kuchynskej linke alebo v chladničke, podporíte tým rýchly rast plesní. Stopky odstráňte až po umytí a osušení plodov. Sú prirodzenou ochranou proti nadmernému nasávaniu vody jahodami. Udržujú ich pevné a chutné.
Ako umývať jahody? Opatrne ich vložte do cedníka a opláchnite pod prúdom tečúcej vody pri izbovej teplote. Ovocie nenamáčajte dlho – stratí svoju chuť a absorbuje tekutinu ako špongia. Po umytí ich položte na papierovú utierku a jemne ich osušte, pričom odstráňte prebytočnú vodu.
Čo sa dá urobiť, aby jahody vydržali dlhšie čerstvé?
Krátky kúpeľ jahôd vo vode s octom (môže to byť jablčný ocot) zbaví jahody pesticídov a ochráni ich pred plesňami. Ak sa to urobí šikovne, sezónna pochúťka zostane chutná a pevná. Zmiešajte ocot a vodu v pomere 1:3. Namočte jahody do odvaru na 5 minút a potom ich osušte papierovou utierkou.

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay/Engin_Akyurt
Ako skladovať jahody?
Cenné vlastnosti a vynikajúca chuť. Jahody majú mnoho výhod, ale bohužiaľ nie sú dlhotrvajúcim ovocím. Pri nákupe jahôd sa oplatí na to myslieť a nakúpiť dostatočné množstvo, aby ste ich mohli pravidelne spotrebovať. Platí to o to viac, že stúpajúce teploty znemožňujú dlhodobé skladovanie jahôd na kuchynskej linke.
Čerstvé jahody sa odporúča skladovať v chladničke pri teplote 2 – 4 ºC. Najlepšie je používať ploché nádoby, taniere alebo podnosy vystlané papierovou utierkou. Jahody by sa mali ukladať vedľa seba tak, aby tvorili jednu vrstvu. Nemali by ležať na sebe, pretože sa tak ľahšie poškodia a rýchlo znehodnotia. Nádobu hermeticky neuzatvárajte – jahody sa rady vetrajú. Vôbec ich neskladujte v plastových vreckách.
Ďalší tip: Jahody vyberte z chladničky 30 minút predtým, ako ich plánujete ochutnať. Vtedy uvoľnia svoju plnú chuť a vôňu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zmiešajte s vodou a zalejte jahody. Budete zbierať plné košíky veľkých a chutných plodov
Záhradkári to robia už vo februári. V sezóne zbierajú kypré jahody
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.