13.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ThamKC).
Kávová usadenina je nielen prirodzeným zdrojom živín pre rastliny. Jej prítomnosť tiež zlepšuje štruktúru pôdy a zvyšuje jej priepustnosť. To však neznamená, že ňou môžete hojne zalievať všetky plodiny. Kávovú usadeninu pod tieto rastliny nepoužívajte, iba im uškodíte.

Foto: shutterstock/ThamKC
Tí, ktorí radi pijú kávu, môžu kávovú usadeninu používať ako bezplatné a prírodné hnojivo pre rastliny. Týmto spôsobom konáte v duchu zásad nulového odpadu, šetríte peniaze a pomáhate úrodám. Pre niektoré rastliny však používanie kávovej usadeniny nie je vôbec dobrý nápad.
Prečo kávová usadenina pomáha niektorým rastlinám?
Po vypití malého množstva čiernej kávy nie je dobré vyhadzovať zvyšky do koša. Kávová usadenina je zdrojom cenných živín – okrem iného obsahuje dusík, draslík, fosfor a horčík. Obohacuje pôdu, zlepšuje jej štruktúru a podporuje rast prospešných mikroorganizmov. Okrem toho môže odpudzovať niektorých škodcov, napríklad slimáky a ulitníky.
Dôležité je, že kávová usadenina má mierne kyslú reakciu, takže je ideálna pre kyslomilné rastliny. Čučoriedky, hortenzie, vresy alebo paprade vám za ňu budú vďačné. Práve v tom však spočíva úskalie, pretože práve vďaka tejto kyslej reakcii a zvyškom kofeínu nie je kávová usadenina bezpečná pre všetky druhy. Pred použitím kávovej usadeniny sa odporúča dobre ju vysušiť, aby sa nestala príčinou hubových ochorení. Nemala by obsahovať cukor, mlieko a arómy.
Na ktoré rastliny nepoužívať kávovú usadeninu a prečo?
Nie všetky rastliny znášajú kyslosť pôdy. Pri druhoch, ktoré uprednostňujú neutrálne alebo zásadité pH, môže použitie kávovej usadeniny viesť k zhoršeniu absorpcie živín. To brzdí rast rastlín a vedie k odumieraniu listov. Bez silných listov, ktoré sú potrebné na fotosyntézu, nezostane žiadna plodina v dobrej kondícii.
Ďalším problémom je kofeín. Hoci je ho v použitej mletej káve oveľa menej ako v čerstvej, stále môže ovplyvniť rast niektorých rastlín. Účinok kofeínu z kávovej usadeniny spočíva v tom, že spomaľuje klíčenie a brzdí vývoj koreňov. Okrem toho môže táto zložka narušiť rovnováhu mikroflóry v pôde. Platí to najmä pre mladé a krehké rastliny.
Rastliny, na ktoré by ste nemali používať kávovú usadeninu
Medzi rastliny, na ktoré by ste nemali používať kávovú usadeninu, patria záhradné aj izbové rastliny. Predtým, ako siahnete po tomto prírodnom domácom hnojive, prečítajte si ich zoznam:
Záhradné rastliny, ktorým kávová usadenina uškodí:
- levanduľa – uprednostňuje zásaditú a priepustnú pôdu;
- šalvia – neznáša kyslú pôdu;
- rozmarín – najlepšie rastie vo vápenatej pôde;
- kapusta a iné kapustovité rastliny – zle reagujú na kyslú pôdu;
- mrkva a repa – môžu horšie klíčiť a pomalšie rásť;
- astry a klinčeky – uprednostňujú zásadité prostredie;
- pelargónie – príliš kyslá pôda obmedzuje ich kvitnutie;
- paradajky – kofeín je nebezpečný najmä pre mladé sadenice;
- hrušky, jablone a broskyne – uprednostňujú zásadité prostredie.
Izbové rastliny, ktoré nemajú rady kávovú usadeninu:
- sukulenty (napr. aloe vera, tučnolist) – nemajú rady vlhkosť a príliš kyslé prostredie;
- zamiokulky – vyžadujú ľahký, priepustný a skôr inertný substrát;
- fikusy – nadmerná vlhkosť a kyslosť môžu viesť k hnilobe koreňov;
- sansevieria – tiež neznáša nadmernú vlhkosť a kyslé pH;
- juka – má rada zásaditý substrát;
- tradeskancia – kávová usadenina obmedzí jej schopnosť prijímať živiny zo substrátu.
Kávová usadenina nie je dobrou voľbou v prvej fáze vývoja rastliny. Pri výseve semien pre sadenice, počas obdobia klíčenia a prvého rastu, sa ich neoplatí používať ani pre kyslomilné rastliny. Kofeín, ktorý obsahujú, spomalí rast každej mladej plodiny.
Prírodné alternatívy kávovej usadeniny
Pre veľmi mladé rastliny alebo rastliny, ktoré uprednostňujú zásadité prostredie, sa oplatí zvoliť iné prírodné alternatívy. Namiesto kávovej usadeniny pre nich môžete použiť tieto organické a lacné hnojivá:
- Drevný popol – ideálny pre rastliny, ktoré uprednostňujú zásadité pH, ako je levanduľa alebo rozmarín.
- Voda po varení zeleniny (bez soli) – poskytuje mikroživiny a nekyslí pôdu.
- Vaječné škrupiny – rozdrvené a pridané do pôdy ju obohatia o vápnik a zvýšia pH.
- Žihľavový odvar alebo hnoj – výborný na všeobecné zlepšenie stavu záhradných rastlín.
- Kompost – ide o univerzálne hnojivo, ktoré možno upraviť podľa potrieb vašich rastlín.
Pred použitím kávovej usadeniny si preto dôkladne overte preferencie svojich rastlín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kávová usadenina na kvety je jedným z najúčinnejších hnojív. Poznáte správne pomery?
Kávová usadenina z kávovaru neprávom skončí v odpadkovom koši. Je to bezpečnejšia náhrada soli
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.