13.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Karl Allgaeuer).
Miešané vajíčka sú veľmi jednoduchým raňajkovým jedlom, ale existuje mnoho spôsobov, ako ich vylepšiť. Každý predsa chce, aby boli miešané vajíčka krémové, nadýchané a jemné. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je pridať do nich trochu kyslej tekutiny.

Foto: shutterstock/Karl Allgaeuer
Príprava miešaných vajec nie je zdanlivo nič zložité, ale ako pri každom pokrme, aj tu môžete urobiť veľa pre to, aby ste dosiahli takmer dokonalé vajcia. Niektorí ľudia majú radšej miešané vajíčka pevne stuhnuté, iní menej, ale nikoho, kto ich nemá rád suché a riedke, neoklamete. Veď nadýchané a krémové sa jedia oveľa príjemnejšie.
Pridajte do miešaných vajec. Stačí pár kvapiek
Existujú rôzne spôsoby, ako dodať vajíčkam požadovanú štruktúru. Jedným z nich je pridanie citrónovej šťavy. Na dosiahnutie požadovaného efektu stačí len čajová lyžička. Kyslý prídavok zabezpečí, že sa bielka príliš rýchlo nezrazia. Vďaka tomu budú miešané vajíčka mäkké a zamatové. Kedy pridať do vajec citrónovú šťavu? Najlepšie na začiatku. Vajíčka najskôr rozbijeme do misky a rozmiešame ich. Potom prilejte lyžičku šťavy a podľa chuti osoľte. Až potom nalejte vajcia na panvicu.

Foto: shutterstock/Robert Przybysz
Ako usmažiť dokonalé miešané vajíčka? Neexistuje žiadny jednotný recept
Mnohí ľudia odporúčajú, aby ste ich začali smažiť na studenej panvici a na miernom ohni. Všetko však závisí od toho, aké miešané vajíčka chcete pripraviť. Ak pridáte vajcia na studenú panvicu a budete ich smažiť na nízkom výkone za stáleho miešania metličkou, budú veľmi krémové, ale o niečo menej nadýchané (viac tekutiny). Potom sa nevytvoria žiadne hrudky.
Postup:
Smaží sa na studenej panvici, ale už na tuku (ktorý sa pridáva spolu s vajíčkami), keď sa chcú vytvoriť hrudky. Potom sa odporúča miešať špachtľou a tiež smažiť na miernom ohni. Na druhej strane, ak chcete, aby boli miešané vajíčka nadýchané a mali väčšie hrudky, smažte ich na horúcej panvici s pridaným tukom (nalejte ho pred pridaním vajec). V tomto prípade zvýšte aj výkon horáka. Miešané vajcia smažte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
Čo pridať do miešaných vajec, aby boli krémové a vláčne?
Citrónová šťava nie je jediným prídavkom, ktorý ovplyvňuje konzistenciu miešaných vajec. Niektoré recepty obsahujú aj smotanu (takto pripravuje miešané vajíčka napríklad Gordon Ramsay). Slávny šéfkuchár pridáva do svojich miešaných vajec lyžicu smotany, ale až po usmažení. Potom je príjemne krémová. Tuk je navyše nositeľom chuti, takže jeho pridanie vylepší aj samotnú chuť našich raňajok. Na ten istý účel môžete do miešaných vajíčok pridať aj mlieko (je o niečo menej tučné, takže nebude dominovať chuti miešaných vajíčok, ale aj tak ju dokáže pekne zvýrazniť).
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.