10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zulfiska).
Receptov na expresné dezerty nie je nikdy dosť. Najmä tých, ktoré potešia chuťou a jednoduchosťou prípravy. To je určite prípad jablkového koláča, ktorý je kulinárskym skvostom, ktorý svojou chuťou prekonáva aj klasický jablkový koláč. Tajomstvo spočíva v mimoriadne chrumkavej drobenke, ktorá sa od klasickej mierne líši. Objavte recept na tento vynikajúci dezert a získajte si ním srdcia všetkých vo vašej domácnosti.

Foto: shutterstock/Zulfiska
Pre mnohých ľudí je jablkový koláč klasikou a zároveň obľúbeným dezertom. Bohužiaľ, na jeho prípravu nie je vždy dostatok času, ale existuje riešenie. Je to neskutočne chutný dezert pozostávajúci z jabĺk a chrumkavej drobenky. Jeho príprava je taká jednoduchá, že si ho môže vychutnať každý, dokonca aj tí, ktorí sa denne vyhýbajú kuchyni.
Chutná alternatíva jablkového koláča. Jednoduchý na prípravu, neskutočne chutný.
Ak hľadáte rýchly dezert, ktorý poteší všetkých v domácnosti, dobrou voľbou je pripraviť jablkový crumble. Je to skutočná zmena, ktorá sa chuťovo neodchyľuje od klasického jablkového koláča. Práve naopak. Mnohí ľudia si myslia, že prekonáva jablkovú klasiku. A to všetko vďaka neuveriteľne chrumkavému crumble, ktorého základom nie je múka, ale ovsené vločky.
Na vytvorenie chutného dezertu pre celú rodinu vám teda stačí len pár surovín a jedna nádoba. Cesto nie je potrebné miesiť, takže ho môžete pripraviť vyslovene vo voľnom čase. Zaujímavé je, že recept je dostatočne flexibilný na to, aby sa dal obmieňať pridaním orechov, sultánok alebo medu.
Na prípravu tejto verzie jablkového koláča možno použiť akékoľvek jablká. Navyše pod drobenku môžete upiecť aj iné ovocie, napríklad slivky alebo hrušky, prípadne aj mrazené ovocie. Ide teda o univerzálny spôsob prípravy dezertu, ktorý nikdy neomrzí. Stačí len dobre pripraviť crumble a táto forma pochúťky sa stane vašou obľúbenou.
Recept na jablkový crumble. Efekt poteší každého
Na prípravu jabĺk pod drobenku potrebujete len pár chvíľ. Potom pár minút v rúre a lahodný dezert je hotový. Kľúčom k jeho šialenej chuti a chrumkavosti je správna príprava crumble. Na to je potrebné časť ovsených vločiek rozdrviť v mixéri alebo rozmixovať a celý crumble pred použitím vychladiť. To je tajomstvo úspešného dezertu, ktoré sa oplatí zapamätať.
Na jeho prípravu budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 2 jablká
- 1 polievková lyžica medu
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 100 g orechov (napr. pekanových)
Ingrediencie na drobenku:
- 2 šálky ovsených vločiek
- ½ kocky masla
- ½ šálky hnedého cukru
- 1 lyžička škorice
Príprava:
- Začneme rozmixovaním 1 šálky ovsených vločiek. Pridajte hnedý cukor a studené maslo nakrájané na kúsky. Všetko premiešajte rukou, kým sa ingrediencie nespoja. Drobenku vložte do chladničky, aby sa poriadne vychladila.
- Medzitým nakrájajte jablká na kocky alebo plátky. Ak chcete, môžete ich predtým ošúpať.
- K jablkám pridajte zmiešaný med a citrónovú šťavu a dôkladne premiešajte. Plátky jabĺk poukladajte do nádoby na pečenie a posypte ich studenou omrvinkou, ktorú ste rozdrvili v rukách.
- Na vrch poukladajte pekanové orechy. Celé to pečieme asi 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
Dezert podávajte, keď mierne vychladne, ale je ešte teplý. Na vrch položte kopček zmrzliny alebo šľahačky. Jablká s drobenkou sa hodia aj na studeno. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento puding môžete jesť bez výčitiek aj pri diéte. Pomáha vám schudnúť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.