08.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AntAlexStudio).
Kedysi jedlo pre chudobných, dnes ho jedia všetci. Toto je ikonické talianske jedlo, ktoré si môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií. Ktoré ingrediencie na pizzu sa hodia k bielej omáčke? Zvoľte sladké ovocie, silný syr, šunku a chutné orechy.

Foto: shutterstock/AntAlexStudio
Pizza je obľúbeným jedlom na celom svete, ktoré existuje v množstve verzií. V tradičnej podobe obsahuje paradajkovú omáčku, syr a bazalku, no ingrediencie si môžete obmieňať podľa nálady. Na Slovensku je populárna napríklad havajská pizza s kuracím mäsom a ananásom — čo je pre mnohých Talianov neakceptovateľné. No ananás nie je jediným ovocím, ktoré si vieme predstaviť na tomto obľúbenom jedle. Pripravte sa na skutočnú chuťovú hostinu.
Ktoré ingrediencie na pizzu sa hodia k bielej omáčke? Toto chutí ako nebo v ústach
Ak milujete pizzu, ale máte chuť na niečo iné, skúste biancu, teda pizzu s bielym, krémovým a voňavým základom, ktorý nahrádza tradičný paradajkový. Na takomto základe nájdete často netypické prísady. Dnes ponúkame slanú verziu so sladkým ovocím – hruškou.
Na koláč:
- 150 g pšeničnej múky (1 šálka),
- 10 g čerstvého droždia,
- 150 ml vlažnej vody,
- štipka soli,
- 1/2 čajovej lyžičky cukru,
- 3 polievkové lyžice olivového oleja.
Na omáčku:
- malá cibuľa,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 3 polievkové lyžice olivového oleja,
- pohár smotany 36 % (cca 240 g, mala by byť hustá),
- koreniny: oregano, tymian, bazalka, soľ, korenie.
Doplnky:
- 2 hrušky,
- váš obľúbený syr (najlepšie, ak má silnú chuť, fungovať bude aj pridanie modrého syra),
- 2 hrste pistácií,
- voliteľné: vaše obľúbené kvalitné údeniny.
Najlepší recept na pizzu. Vždy to funguje a je to chutné
Ak chcete pripraviť pizzu, začnite s cestom.
- Droždie rozdrobte do pohára vody a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Potom pridajte 2 polievkové lyžice múky a cukor, znova premiešajte a nechajte 15 minút odstáť.
- Medzitým preosejte múku a soľ do veľkej misy, premiešajte, potom do stredu nalejte predtým pripravený kvások a olivový olej a vypracujte cesto. Malo by byť ohybné, ale pekne sa oddeľovať od rúk.
- Keď je hotové, vložte ho do čistej misky, prikryte utierkou a nechajte hodinu bokom.

Foto: shutterstock/Alena TS
Biela omáčka
- Cibuľu a cesnak nadrobno nakrájajte, vložte ich do rozohriatej panvice s olivovým olejom a zľahka opečte, kým nebudú priesvitné.
- Pridajte smotanu a koreniny, premiešajte a varte niekoľko minút, kým mierne nezhustne.
- Vykysnuté cesto vyberte, rozvaľkajte ho, potom ho preložte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na kameň na pizzu a natrite naň omáčkou.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
Doplnky
- Pizzu posypte strúhaným syrom, voliteľne pridajte modrý syr nakrájaný na malé kúsky a šunku.
- Hrušku umyte, potom ju pozdĺžne rozrežte, vyhnite sa jadrovníku a rovnomerne rozotrite na pizzu. Posypte pistáciami.
- Pripravenú pizzu vložte do rúry a pečte približne 20 minút. Podávajte horúcu. Dobrú chuť!
Aké prísady na pizzu máte najradšej? Pozývame vás, aby ste sa zapojili do prieskumu a zanechali komentár.
Kráľovná letných stretnutí! Šalát s fetou a cherry paradajkami
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.