7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/monticello).
Palacinky sa na našich stoloch objavujú veľmi často. Je to univerzálne jedlo, ktoré môže byť chutnými raňajkami aj obedom. Niekedy však bývajú tvrdé a ťažké. Dôvodom môže byť určitý výrobok, ktorý pridávame do cesta. Zistite, ako sa vyhnúť neúspechu v kuchyni a čím nahradiť nesprávne pridanú zložku.

Foto: shutterstock.com/monticello
Čo nepridávať do palaciniek? Táto chyba spôsobí, že budú tvrdé
Pri príprave palaciniek sa oplatí venovať pozornosť tomu, akú múku používate. V prípade, že nemáte k dispozícii celozrnnú alebo tortovú múku, musíte si dať pozor, čím tieto výrobky nahradíte. Nie je dobré používať chrumkavú múku, pretože práve táto múka sa hodí na prípravu krehkého cesta a koláčov.
Táto múka je hrubo mletá, preto nie je vhodná na prípravu palaciniek. Tie, ktoré sa z nej pripravujú, budú tvrdé a krehké. Namiesto nej sa na prípravu palaciniek odporúča použiť pšeničnú múku typu 450-550.
Je dostatočne jemne mletá, aby bolo cesto mäkké a palacinky vláčne. Okrem toho obsahuje značné množstvo lepku, ktorý prispeje k pružnosti pripraveného pokrmu.

Foto: shutterstock/peterzsuzsa
Čím môžete nahradiť tortovú múku? Tieto výrobky budú fungovať perfektne
Samozrejme, toto nie je jediná možnosť, pretože môžeme experimentovať s rôznymi druhmi múky a pripraviť si palacinky podľa svojich potrieb a preferencií. Jednou z obľúbených náhrad tortovej múky vo Francúzsku je pohánková múka. Má o niečo tmavšiu farbu a mierne orieškovú a kyslastú chuť. Získate z nej palacinky, ktoré majú skvelú chuť so suchými prísadami. Môžete ju kombinovať napríklad so šunkou alebo syrom podľa vlastného výberu.
Niektorí ľudia si na prípravu palaciniek vyberajú aj ražnú alebo ovsenú múku. V tomto prípade sa však oplatí kombinovať ich s pšeničnou múkou, pretože palacinky vytvorené len na základe takejto múky by mohli byť ťažké. Dobrým ekvivalentom pre múku na koláče je aj ryžová múka, pretože je rovnako jemná a neutrálnej chuti.

Foto: shutterstock/New Africa
Čo použiť na prípravu bezlepkových palaciniek? Vyskúšajte túto zmes
Ak chcete pripraviť bezlepkovú verziu palaciniek, je dobré vytvoriť si vlastnú zmes, ktorá nahradí tradičnú múku. Dobrým nápadom je zmiešať ryžovú múku s kukuričnou múkou. Dobre bude fungovať aj kombinácia kokosovej a pohánkovej múky.
Vďaka tomu budú palacinky mäkké a pružné, zatiaľ čo pridanie kukuričnej alebo kokosovej múky im dodá príjemnú ľahkosť. Keď je palacinkové cesto pripravené, malo by mať konzistenciu hustej smotany. Pred smažením je dobré ho asi pol hodiny odložiť. Potom smažte naše bezlepkové palacinky na vyčistenom masle alebo prípadne na rafinovanom kokosovom oleji.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.
Tento koláčik s polevou sa rozplýva v ústach. Je vynikajúci a hlavne „nie príliš sladký“.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.