07.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lukas Gojda).
Domáce a ekologické záhradkárske riešenia, ktoré sa vyhýbajú chemickým hnojivám a postrekom, sú už nejaký čas čoraz populárnejšie. Nie je tomu inak ani pri pestovaní mrkvy, ktorá môže narásť až dvakrát viac. Stačí len siahnuť po vhodnom organickom hnojive, ktoré si ľahko pripravíte z cibuľových šupiek. Zistite, ako zlepšiť kvalitu svojej úrody bez použitia chemikálií.

Foto: shutterstock/Lukas Gojda
Domáce hnojivá sú lacným, ekologickým a účinným spôsobom podpory vašich plodín. Má to však zmysel len vtedy, ak viete, ktoré zložky dodať ktorým rastlinám. Takto im môžete poskytnúť dávku výživných prvkov, ktoré potrebujú, a vypestovať tak veľkú a plodnú úrodu bez chorôb a škodcov. Použitie domáceho hnojiva z cibule pre mrkvu je vynikajúcim príkladom toho, ako jednoduché riešenia prinášajú v záhrade prekvapivé výsledky.
Cesta k zdravej a veľkej mrkve. Vyrobte si domáce hnojivo z cibule
Už dávno sú známe rôzne druhy nálevov a hnojív pre rastliny, ktoré hospodária so zvyškami z kuchyne a ktorých cieľom je posilniť a tiež dodať dôležité živiny. Patrí k nim aj použitie banánových šupiek alebo vaječných škrupín, ktoré spĺňajú rôzne potreby rastlín.
V prípade mrkvy sa ukázalo, že zvyšky cibule, presnejšie cibuľové šupky, fungujú dokonale. Tie sú rovnako ako jedlá časť tejto zeleniny plné vitamínov a stopových prvkov vrátane medi, draslíka, fosforu a železa. Okrem toho sú to vitamíny C, E a B, ktoré môžu pomôcť mrkve bujne rásť.
Živiny obsiahnuté v cibuli sú vhodné pre vývoj silných a zdravých koreňov mrkvy. Okrem toho látky obsiahnuté v cibuli vykazujú ochranné vlastnosti. Používaním cibuľového hnojiva môžete znížiť riziko výskytu hubových ochorení, ktoré často napádajú mrkvu, na plodinách. Hnojivo z nej pripravené znamená aj lepšiu imunitu plodín, prirodzený odpudzovač škodcov a vyššiu úrodu s lepšou kvalitou.
Ako vyrobiť domáce hnojivo pre mrkvu? Vezmite zvyšky z kuchyne a zalejte ich vodou
Hnojivo z cibule je ekologickým riešením pre sviežu a zdravú úrodu, ako aj minimalizáciu kuchynského odpadu. Na výrobu domáceho hnojiva stačí postupne zbierať cibuľové šupky po niekoľkých jedlách. Všetko, čo potrebujete, sú totiž šupky z 3 – 4 veľkých cibúľ a 1 – 2 litre teplej vody.
Zozbierané cibuľové šupky v nádobe zalejte teplou vodou, prikryte a odložte na teplé miesto aspoň na dva týždne. Odporúča sa tento čas predĺžiť aj na štyri týždne, aby hnojivo vykazovalo ešte väčšiu účinnosť. Počas tohto obdobia nezabudnite odvar každých niekoľko dní premiešať. Po niekoľkých týždňoch cibuľa skvasí, a tak vznikne koncentrát hnojiva pre mrkvu. Po precedení je tekutina pripravená na použitie.
Najlepšie je používať ju v pomere 1:10, t. j. 100 ml hnojiva na liter vody. Odporúča sa zalievať mrkvu touto zmesou približne každé 2 – 3 týždne. Tým sa zabezpečí, že korene budú rásť veľké a sladké. Pri pestovaní mrkvy sa vyhýbajte príliš častému hnojeniu, pretože účinok hnojiva môže byť opačný, ako bol zamýšľaný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy zasiať mrkvu do zeme? Kľúčová je teplota
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.