7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arina P Habich).
Tento recept na banánové lievance musia poznať všetci gurmáni všetkých vekových kategórií. Je to nápad na chutné raňajky, výživný obed do práce alebo do školy a upokojujúce popoludňajšie občerstvenie po náročnom dni. Ako pripraviť banánové lievance, aby boli najlepšie na svete? Máme pre vás osvedčený recept a nie je v ňom žiadne mlieko.

Foto: shutterstock/Arina P Habich
Či už máte päť alebo sto päť rokov, určite milujete jemné a sladké lievance. Banánové lievance však predstavujú iný rozmer pôžitku nielen vďaka ovocnému prídavku, ale aj neuveriteľnou jemnosťou a nadýchanosťou. Recept je jednoduchý, ale dokonalé banánové lievance pripravíte nie ako tie klasické s mliekom, ale ako americké. V čom je rozdiel? Cmar. V prípade banánových lievancov práve pridanie cmaru robí svoju prácu. Zvyšok je už len hod kockami.
Banánové lievance. Šťastie samo o sebe.
Zloženie:
- 250 g pšeničnej múky
- dva zrelé banány
- 200 ml cmaru
- plná čajová lyžička prášku do pečiva
- štipka škorice
- práškový cukor podľa chuti (nezabudnite, že banány sú sladké samé o sebe)
- 2 vajcia
- tuk na vyprážanie, najlepšie vyčistené maslo

Foto: shutterstock/Danilova Janna
Banánové lievance – ako na to:
- Banány ošúpte a vložte do misky. Roztlačte ich potom malým lisom alebo vidličkou. Pridajte cmar a vajcia. Zmiešajte alebo použite mixér, ktorým chvíľu mixujte.
- Do misky potom preosejejte múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridajte škoricu a kryštálový cukor. Cesto intenzívne premiešajte.
- Misku s cestom odstavte na niekoľko minút, aby ho prášok do pečiva jemne nadýchal.
- Medzitým rozohrejte panvicu s malým množstvom tuku. Odporúčame vyčistené maslo, ale hodí sa aj obyčajné maslo alebo olej.
- Keď je panvica rozpálená, hlbokou lyžicou dávkujte porcie cesta na lievance. Smažte ich na miernom plameni z oboch strán. Lievance by mali pekne vykysnúť a byť aj ľahko opečené.
Takto pripravené banánové lievance sú šťastím same o sebe. Ako ich podávať? Akokoľvek. Na americký spôsob s medom alebo javorovým sirupom, na slovenský spôsob s domácim džemom alebo marmeládou. Vhodná je aj verzia so šľahačkou a ovocím alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny, ale lievance sú same o sebe také chutné, že stačí len trochu práškového cukru a môžete jesť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto zelená nátierka zachráni každé raňajky. Moja švagriná ju pripravila a mne z nej spadla sánka.
Tento koláč robím vždy na jar. Prvý podnos zmizne v ten istý deň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.