3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ordasiphoto).
Konečne je to tu! Vytúžená a netrpezlivo očakávaná špargľa. Keď sa začne sezóna, jej najzarytejší fanúšikovia ju môžu pridať do čohokoľvek. Veď je k dispozícii len krátko, takže ju treba využiť a vyťažiť z nej čo najviac. Hoci sa najlepšie hodí k vajíčkam a holandskej omáčke, rovnako dobre bude chutiť aj priamo z grilu. Ako ju pripravíte?

Foto: shutterstock/Ordasiphoto
Špargľa už nejaký čas lahodí oku. Zelená špargľa je najobľúbenejšia a v tomto texte sa na ňu zameriame. Nezabudnite, že najlepšia zelená špargľa nie je tá najhrubšia. Naopak, odporúča sa vyberať špargľu, ktorá má tenké stonky. Mali by byť pevné a pružné a ich hlavičky by mali byť uzavreté. Kvalitná čerstvá špargľa má intenzívnu farbu. Vyhnite sa zvädnutej špargli so škvrnami a inými príznakmi hniloby.
Keď si vyberiete peknú a dobrú špargľu, polovica úspechu je za vami. Teraz ju už len musíte správne pripraviť. Sezóna grilovania sa už začala, takže je lákavé dať na gril aj zelenú špargľu. Tu sú dva recepty na grilovanú špargľu. Výborne sa budú podávať spolu s bravčovou krkovičkou a klobáskami. Bude z nich skvelé suché občerstvenie.
Recept na grilovanú špargľu s maslom a parmezánom
Ingrediencie:
- zväzok zelenej špargle
- 60 g strúhaného parmezánu
- 50 g masla
- niekoľko lyžíc olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti.
Postup prípravy:
- Špargľu zbavíme drevnatých koncov alebo ich odrežeme. Potom ich opláchnite a osušte papierovou utierkou.
- Potrite ich olivovým olejom a posypte soľou a aj korením podľa chuti.
- Špargľu položte na gril naprieč, aby vám nespadla (ak budete tento recept pripravovať v kuchyni, môžete použiť aj grilovaciu panvicu).
- Každú chvíľu špargľu otočte. Celkovo ich grilujte asi 7-8 minút. Mali by byť ľahko opečené.
- Grilovanú špargľu preložte na tanier, navrch položte kúsky masla a posypte parmezánom.
Recept na grilovanú špargľu s vlašskými orechmi a fetou
Ingrediencie:
- zelená špargľa
- 2 hrste vlašských orechov
- 200 g syra feta
- citrónová šťava
- olivový olej
- čerstvý koriander
- soľ a korenie podľa chuti

Foto: shutterstock/RESTOCK images
Postup prípravy:
- Po umytí ich blanšírujeme vo vriacej vode so soľou asi 2 – 3 minúty.
- Potom ich ihneď preložíme do hrnca s ľadovou vodou (môžeme do nej vložiť kocky ľadu). Tým sa zastaví proces varenia. Vychladnutú špargľu vyberte z misy.
- Umyte koriander a nasekajte ho nadrobno, orechy nasekajte. Vyžmýkajte niekoľko lyžíc citrónovej šťavy.
- Do misky vložte rozdrvenú fetu (trochu si nechajte na ozdobu), pridajte koriander a orechy (tiež si nechajte trochu na podávanie) a šťavu.
- Prilejte niekoľko lyžíc olivového oleja a všetko dochuťte soľou a korením.
- Špargľu ponorte do marinády a nechajte ju marinovať približne pol hodiny.
- Po marinovaní položte špargľu na gril priečne, aby nepadala. Grilujte ich niekoľko minút a nezabudnite ich občas otočiť.
- Keď sú opečené, preložte ich na tanier. Môžete ich ozdobiť ďalšími nasekanými orechmi a rozdrobenou fetou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Špargľová polievka vo verzii „dám si kúsok“. Trik s maslom ju vylepší
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.