3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar).
Chcete sa naučiť pripraviť najlepší vývar na svete? Či už sa považujete za dobrého kuchára, alebo s varením ešte len začínate, existuje jednoduchý trik, vďaka ktorému bude vaša polievka vždy dokonale vyvážená. Keď ju dáte na stôl, vaša rodina si určite vypýta viac ako jednu porciu.

Foto: shutterstock/ungvar
Vývar je obľúbená mäsovo-zeleninová polievka, bez ktorej si mnohí Slováci nevedia predstaviť úspešný víkend. Mnohí ľudia si ju spájajú s teplom a rodinou. Ak ju aj vy milujete, ale máte pocit, že by ste sa ju mohli naučiť pripravovať ešte lepšie, zapamätajte si jedno jednoduché pravidlo.
Vaša polievka bude šialene chutná, ak sa ju naučíte dochucovať správnym množstvom soli. Obľúbené korenie jej dodá chuť a pomôže zvýrazniť arómu ostatných ingrediencií, čím ich dokonale skombinuje.
Ste si istí, že viete, kedy sa má vývar osoliť? Záleží na tom viac, ako si myslíte
Kolosálne záleží nielen na množstve soli, ale aj na tom, kedy korenie do vývaru pridáte.
- Ak ju nasypete príliš skoro, konzistencia vývaru nebude najlepšia. Je pravdepodobné, že nebude dostatočne číry, zelenina sa prevarí (pretože rýchlejšie vydá vodu) a mäso zbytočne stvrdne.
- Na druhej strane, príliš neskoré solenie ovplyvní chuť, pretože nebude rovnomerne vyvážená.

Foto: shutterstock/tastyfood
Preto je najlepšie vhadzovať soľ 15-20 minút pred dokončením varenia vývaru. Je to ideálny čas na dochutenie polievky a zabráni sa prílišnému odparovaniu vývaru a chuti.
Koľko soli do vývaru? Záleží na tom, ale existuje jedno pravidlo
Presné množstvo soli vo vývare závisí od veľkosti hrnca, v ktorom ho pripravujete.
- Všeobecne však platí pravidlo, že na každý 1 liter vody by ste mali pridať 1 čajovú lyžičku korenia.
Ak vás výrazná chuť nepresvedčí, pridávajte soľ postupne a vývar zakaždým ochutnajte, aby ste dosiahli dokonalý výsledok.
Nie je vôbec jodizovaná. Táto soľ sa najlepšie hodí do vývaru
Väčšina Slovákov dochucuje vývar jodizovanou soľou. Nie je to kolosálna chyba, ale kamenná alebo morská soľ by na tento účel fungovala oveľa lepšie. Najmä ak nemáte radi korenisté tóny vo vývaroch, pretože tie sú chuťovo jemnejšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci
Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.