2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team).
Jar je ideálnym obdobím na to, aby ste čo najviac využili to, čo vám príroda ponúka, a je toho naozaj veľa. Ukázalo sa totiž, že domáce marmelády sa dajú pripraviť aj z obľúbeného zlatého kvetu, púpavy. Táto rastlina sa často považuje za burinu, ale v skutočnosti je plná cenných vitamínov a minerálov. Teraz si z nej môžete pripraviť chutnú pomarančovú marmeládu. Prečítajte si, ako ju pripraviť.

Foto: shutterstock/LN team
Púpava je rastlina, ktorú mnohí ľudia podceňujú. V skutočnosti sa v prírodnej medicíne používa už stáročia pre svoje všestranné vlastnosti. Patria k nim jej antivírusové a čistiace účinky. Okrem toho púpava ovplyvňuje trávenie, zmierňuje kašeľ a katary a posilňuje imunitu. Má však oveľa viac výhod, preto sa ju oplatí používať. To sa dá okrem iného dosiahnuť tak, že z nej pripravíte marmeládu.
Púpavová marmeláda. Prečo ju pripravovať?
Púpava je cenným zdrojom vitamínov ako A, C a K, ako aj antioxidantov, inulínu a flavonoidov. Vďaka takémuto bohatému zloženiu podporuje organizmus na mnohých úrovniach, preto sa oplatí použiť ju na prípravu domácich marmelád. Je to prírodný elixír zdravia, ktorý si môžete ľahko pripraviť sami. Má protizápalový, čistiaci a podporný účinok na imunitný systém či trávenie.
Je to teda skutočná dobrota uzavretá v prekvapivej chuti. Teraz je vhodný čas na jeho prípravu, pretože kvety púpavy kvitnú len niekoľko týždňov koncom apríla a začiatkom mája. Ak si túto marmeládu pripravíte teraz, môžete si ju vychutnávať po celý rok. Môžete ju použiť rôznymi spôsobmi. Kombinácia medovej, mierne bylinkovej chuti púpavy s osviežujúcim nádychom pomaranča vytvára chuť, ktorá je ideálna na sendviče, palacinky, ale aj rôzne dezerty a sladkosti.
Ako pripraviť púpavovú marmeládu? S pridaním pomaranča chutí neskutočne dobre
Kombinácia púpavy a pomaranča sa mnohým ľuďom zdá dosť prekvapivá. Je to však jednoduchý spôsob, ako si vyrobiť domácu marmeládu z toho, čo nám dala príroda. Je to nielen chutná pochúťka, ale aj zdravý produkt, ktorý môžete zaradiť do svojho jedálnička. Na prípravu domácej púpavovej marmelády potrebujete:
- 1 kg lupienkov púpavových kvetov (bez stoniek)
- 500 g želírovacieho cukru na marmeládu (s pektínom a kyselinou citrónovou)
- 1 l vody
- Čerstvo vylisovanú šťavu z 1 citróna
- 3 pomaranče
- Lyžičku klinčekového prášku
- 3 malé tyčinky škorice

Foto: Pixabay/ivabalk
Postup prípravy:
Výrobu domácej marmelády začnite tak, že nazbierané kvety rozprestriete na plocho, aby sa z nich dostali všetky červy. Potom z nich ošúpte žlté okvetné lístky. Môže to chvíľu trvať, ale určite to stojí za námahu.
Žlté okvetné lístky hádžte po častiach do hrnca s vodou. Tie budú pri zahrievaní absorbovať vodu, ale tak to má byť. Pridajte cukor, klinčeky a tyčinky škorice. Nechajte to celé variť asi 15-20 minút a odstavte na 10-12 hodín.
Na druhý deň pridajte citrónovú šťavu a ošúpané pomaranče nakrájané na kocky. Zmes opäť varte približne 20 minút, kým pomaranče nezmäknú. Z mierne vychladnutej zmesi odstráňte tyčinky škorice a rozmixujte. Vráťte zmes do hrnca a opäť varte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. V ideálnom prípade to robte približne hodinu. Horúcu penu vložte do pohárov, ktoré by sa mali samé uzavrieť. Pripravenú púpavovú a pomarančovú marmeládu použite v kuchyni na chlieb alebo sladké dezerty. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobte dve porcie naraz. Tieto krehké croissanty zmiznú z vášho taniera v okamihu.
Placky z tejto zeleniny nechávajú tie zemiakové za sebou. Sú sladké, chrumkavé a nebesky chutné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.