01.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoJuli86).
Aké je najlepšie hnojivo na zeleninu? Pokiaľ ide o uhorky, určite môžete túto obľúbenú rastlinu využiť na prípravu rýchlej a jednoduchej domácej zmesi. Vďaka nej bude vaša úroda svieža ako nikdy predtým. Zistite, ako sa o ne správne starať.

Foto: shutterstock/PhotoJuli86
Ak snívate o zdravej a bohatej úrode uhoriek, určite zvážte prípravu žihľavovej kaše. Ide o osvedčenú metódu, ktorú používajú mnohí skúsení záhradníci. Pozrite si, ako pripraviť prírodné hnojivo krok za krokom.
Žihľavový hnoj je vynikajúcim hnojivom pre uhorky. Poskytne vám bohatú úrodu
Prirodzené hnojenie sadeníc uhoriek v polovici jari je medzi mnohými záhradkármi čoraz obľúbenejšie. Niet divu, veď pomáha zvýšiť vaše výnosy a zabezpečiť zdravý rast zeleniny. Jednou z najúčinnejších prírodných zmesí je žihľavový hnoj. Posilňuje totiž koreňový systém ešte v čase, keď sa sadenice zakoreňujú. Okrem toho zvyšuje odolnosť voči chorobám a škodcom, pred ktorými sa uhorky nedokážu vždy ochrániť. Zlepšuje tiež chuť vašich plodín tým, že výrazne znižuje výskyt charakteristickej horkosti. Zalievaním uhoriek žihľavovým hnojom si môžete byť istí, že rastlinám dodávate všetky potrebné mikro- a makroelementy, a to v prirodzenej, neinvazívnej forme. Je preto vynikajúcou alternatívou k akýmkoľvek chemickým hnojivám. Zistite, ako si takéto hnojivo krok za krokom vyrobiť.
Ako vyrobiť žihľavový hnoj? Uhorky sa vám poďakujú
Príprava žihľavovej kaše nie je taká náročná, ako sa zdá. Musíte si však vyhradiť trochu viac času, pretože ide o časovo náročný proces. Na začiatku musíte nazbierať kilogram čerstvej, ešte nekvitnúcej žihľavy. Túto rastlinu nájdeme pri väčšine poľných ciest a nemal by byť problém nazbierať takéto množstvo. Robte to však v ochranných rukaviciach, aby ste sa vyhli nepríjemným popáleninám. Medzitým si pripravte asi 10 litrov dažďovej vody alebo vody, ktorá už chvíľu stála, a veľkú plastovú nádobu, napríklad vedro. Nazbierané žihľavy jemne nasekajte alebo nakrájajte, vložte ich do vedra a zalejte vodou. Celé to zakryte gázou, aby ste udržali prístup kyslíka, ktorý je nevyhnutný pre proces kvasenia. Zmes nechajte tri týždne, pričom ju každý deň aspoň raz premiešajte. Hotovú kašu spoznáte podľa toho, že prestane peniť. Touto vzácnou zmesou zalievajte sadenice uhoriek a keď sa trochu zväčšia, každé dva týždne ich prihnojujte. Po vysadení uhoriek do zeme môžete pokračovať v zalievaní žihľavovým hnojom, aby ste si zabezpečili väčšiu úrodu ako doteraz.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Výsev uhoriek na sadenice. Chyby, ktoré ovplyvňujú výnosy
Vyberte z chladničky a polejte uhorky: Úroda vás prekvapí!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.