Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Pekanový koláč – nový dezertový hit po pistáciách a dubajskej čokoláde!

24.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PippiLongstocking). Zabudnite na pistácie a dubajskú čokoládu – je čas na orechové šialenstvo v americkom štýle! Pecanový koláč, alebo pekanový koláč, je jedným z...

24.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PippiLongstocking).

Zabudnite na pistácie a dubajskú čokoládu – je čas na orechové šialenstvo v americkom štýle! Pecanový koláč, alebo pekanový koláč, je jedným z tých koláčov, bez ktorých si obyvatelia USA nevedia predstaviť hlavné sviatky. Prečo sa ho oplatí vyskúšať a aká je jeho história?

Zabudnite na pistácie a dubajskú čokoládu – je čas na orechové šialenstvo v americkom štýle!
Foto: shutterstock/PippiLongstocking

História pekanového koláča – americké orechové dedičstvo

Pekanové orechy rastú prirodzene v južných štátoch USA a pôvodní obyvatelia ich používali už pred viac ako 8 000 rokmi. Prvé recepty na pekanové koláče sa však objavili až v 19. storočí, keď francúzski osadníci v Louisiane začali experimentovať s miestnymi surovinami.

Spočiatku išlo o regionálne jedlo, ale v 20. rokoch 20. storočia prišla spoločnosť Karo Syrup s geniálnym nápadom – začala tlačiť recept na pekanový koláč na etikety svojho kukuričného sirupu. Vďaka tejto kampani sa pekanový koláč stal pre Američanov národnou pochúťkou.

Pekanový koláč je jedným z tých koláčov, ktoré majú v USA stále miesto na sviatočných stoloch. Najčastejšie sa pečie na Deň vďakyvzdania a Vianoce, ale objavuje sa aj na Deň nezávislosti a rodinných oslavách. Je to klasický dezert, ktorý spája Američanov pri spoločnom stole už celé generácie.

Nemusíte však čakať na Vianoce, aby ste si vychutnali jeho chuť! Pekanový koláč sa často objavuje aj na festivaloch, jarmokoch a miestnych podujatiach, najmä v južných štátoch, kde sú pekanové orechy skutočným pokladom. Ak sa niekedy vyberiete na festival jedla v Texase, Louisiane alebo Georgii, určite tam nájdete túto sladkú klasiku!

Sú pekanové orechy zdravé?

Pekanové orechy majú nielen jedinečnú chuť, ale sú aj skutočnou výživovou bombou.

  • Sú bohaté na zdravé tuky, najmä mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú činnosť srdca a pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu.
  • Okrem toho obsahujú veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie a dodáva pocit sýtosti.
  • Nechýbajú v nich ani vitamíny skupiny B, vitamín E so silnými antioxidačnými vlastnosťami a minerálne látky ako zinok, horčík a mangán, ktoré podporujú imunitu, zdravé kosti a správnu funkciu mozgu.

Hoci sú kalorické, ich konzumácia s mierou môže byť skvelou súčasťou zdravej stravy – a vo forme pekanového koláča sú dokonalou kombináciou pôžitku a výživovej hodnoty!

Prečo je pekanový koláč ideálny na jar a Veľkú noc?

Predstavte si krehký maslový koláč plnený sladkou karamelovou pastou s chrumkavými orechmi. Znie to neuveriteľne chutne a presne taký je pekanový koláč. Je ťažké mu odolať!

Hoci sa pekanový koláč spája najmä s jesennými a zimnými dezertmi, je ideálny aj na jarný stôl. Jeho bohatá chuť sa dokonale hodí k šálke aromatickej kávy a podávaný s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo ľahkou šľahačkou dodá eleganciu veľkonočným stretnutiam. Ak hľadáte originálny dezert na sviatky, ktorý prekvapí vašich hostí – pekanový koláč je hit!

Prečo tento rok nevyskúšať pripraviť Pecan Pie namiesto tradičného koláča? Určite prekvapíte všetkých svojich hostí, ktorí vás budú žiadať, aby ste sa podelili o recept!

Ako pripraviť tradičný pekanový koláč?

Príprava tohto koláča je triviálne jednoduchá! Potrebujete len niekoľko surovín: pekanové orechy, vajcia, cukor, maslo a vanilku. Celé sa to upečie na klasickom drobenkovom dne a výsledok? Šialene chutný!

Keďže kukuričný sirup je na Slovensku ťažko dostupný, môžete ho nahradiť medom alebo javorovým sirupom.

Do náplne môžete pridať aj brusnice, ktoré obohatia chuť.

Krátke cesto

Potrebujeme:

225 g celozrnnej múky
125 g studeného masla nakrájaného na kocky
2 lyžice práškového cukru
1 žĺtok
2 PL studenej vody

Ako na to?

  1. V miske zmiešajte múku s maslom a roztlačte ju prstami, kým nevznikne konzistencia podobná strúhanke.
  2. Pridajte práškový cukor, potom žĺtok a studenú vodu. Miešajte, kým sa cesto nezačne spájať.
  3. Zabaľte ho do potravinovej fólie a na 30 minút ho dajte vychladiť do chladničky.
  4. Predhrejte rúru na 200 °C.
  5. Vychladnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche a vyložte ním koláčovú formu.
  6. Odrežte prebytočné cesto na okrajoch a dno popichajte vidličkou.
  7. Pečte 15 minút, kým cesto nie je mierne hnedé.

Teraz je čas pripraviť lahodnú orechovú náplň!

Budeme potrebovať:

  • 3 veľké vajcia (pri izbovej teplote)
  • 1 šálku svetlého hnedého cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica múky
  • 1 šálka ľahkého kukuričného sirupu – môžete nahradiť medom alebo javorovým sirupom
  • 3 lyžice rozpusteného masla
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 2 šálky polovičiek pekanových orechov + asi tucet na ozdobu

Ako na to?

  1. V miske zmiešajte vajcia, hnedý cukor, kukuričný sirup/med/javorový sirup, múku, soľ, rozpustené maslo a vanilku. Použite metličku alebo ručný mixér.
  2. Pridajte pekanové orechy a dôkladne premiešajte.
  3. Zmes vylejte na dno koláča, pričom si pomôžte silikónovou stierkou.
  4. Polovice pekanových orechov pekne ozdobne naaranžujte na vrch koláča.
  5. Pečte pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.
  6. Skontrolujte, či je koláč hotový – pri jemnom zatrasení by sa mal v strede mierne chvieť. Ak je stred príliš tekutý, pečte ďalších 5 až 10 minút.
  7. Odstavte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke – tým sa zabezpečí, že zmes dobre stuhne a bude sa dať ľahko krájať.

Podávajte so šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo s karamelovou omáčkou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Proso už nikdy nevyjde zatrpknuté. Všetko, čo musíte urobiť pred varením, je pripraviť ho

Dajte si ho k večeri namiesto zemiakov. Zvládnete nárasty cukru


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tu sa dozviete, čo sa stane s vaším telom, keď budete jesť semienka chia. Zoznam je dlhý

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ana_Malee). Sú malé, moderné a… veľmi výživné! Chia semienka sú absolútnou nevyhnutnosťou v kuchyni a jednou z najobľúbenejších diétnych…

Zázračná pasta na vodný kameň: Stačí pár minút a váš kohútik bude žiariť!

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alisusha). Vodný kameň a nepekné škvrny na kohútikoch či sprchových hlaviciach sú nočnou morou mnohých domácností. Ak vás už…

Kedy potrebujete vypiť pohár vody? Tu je najlepší čas, kedy po nej siahnuť

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pics five). Zdravé návyky pravidelnej hydratácie by nás mali sprevádzať v každej situácii. Je to obzvlášť dôležité počas fyzickej…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Nedá vám v noci myšlienka na sladkosti spať? Nápoj, ktorý zastaví vašu chuť do jedla

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pegasene). Aj keď zjedenie jednej sušienky, keď vás prepadne chuť na sladké, vás okamžite nepripraví o štíhlu postavu, zvyk…

Auto Trendy

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Jednoduchšie, rýchlejšie, ekologickejšie – budúcnosť leteckej dopravy!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si svet, kde vás pri letiskovej kontrole nesprevádza stres z hľadania palubného lístka či pasu. Technologická revolúcia v cestovaní klope na dvere a s…

Budúca generácia BMW i3 bude dostupná aj vo verzii Touring, čím poteší rodinných vodičov.

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Fanúšikovia rodinných modelov od BMW majú dôvod na radosť! Nemecký automobilový gigant potvrdil, že jeho nové elektrické vozidlo i3 sa predstaví aj vo verzii Touring.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov