3.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gerd-harder).
Vedeli ste, že existuje lacná a zároveň neskutočne zdravá zelenina, ktorá je v Nórsku skutočným hitom, ale u nás sa na tanieri objavuje len zriedka? Je to kapusta repková kvaková (alebo aj kvaka). V kuchyni sa dá použiť na mnoho spôsobov. Má zaujímavú mierne štipľavú chuť, je ľahko stráviteľná a podporuje chudnutie. Je naozaj zvláštne, že Slováci na na ňu prakticky zabudli.

Foto: shutterstock/gerd-harder
Kapusta repková kvaková je zabudnutá zelenina, ktorá poteší svojimi cennými vlastnosťami a jednoduchosťou pestovania. Na Slovensku bola obľúbená najmä v čase krízy, keď bola dostupnosť potravín značne obmedzená. Do polovice 20. storočia sa hojne používala najmä na dedinách. Dnes je však u nás prakticky zabudnutá, a to napriek jeho cenným zdravotným vlastnostiam.
Aké sú vlastnosti kapusty repkovej kvakovej? Pomáha chudnúť a má veľa vitamínov
Nóri sú si dobre vedomí jej vlastnosťami, preto s ňou zaobchádzajú takmer ako so zemiakmi. Túto zeleninu pridávajú prakticky všade – do šalátov, chutných nákypov alebo polievok. Niet divu, keď uvážime, aká je zdravá.
- Kapusta repková kvaková nestojí veľa, ľahko sa pestuje a okrem iného obsahuje vitamíny – A, B6, C a K.
- Je tiež zdrojom živín, ako je železo, horčík, vápnik, zinok a draslík.
- Je to zelenina, ktorá môže byť užitočná pri redukčnej diéte.
- Môže podporiť chudnutie, pretože v 100 g obsahuje len 37,5 kcal a zároveň má vysoký obsah vlákniny (2,5 g) alebo diétnej vlákniny (1,2 g).
Na čo pomáha kapusta repková kvaková? Táto zelenina podporuje trávenie a pomáha udržiavať mladosť
Je veľkou chybou, že sa ňou u nás niekedy pohŕda.
- Žiaľ, častejšie sa nachádza v krmive pre zvieratá ako na slovenských stoloch, a to napriek tomu, že tiež pomáha podporovať imunitu (vitamíny ako C alebo A) alebo napomáha tráveniu (vláknina).
- Vďaka obsahu draslíka môže jemne znižovať krvný tlak a chrániť srdce svojimi protizápalovými vlastnosťami.
- Vďaka svojej sýtosti a nízkej kalorickej hodnote pôsobí proti obezite, ako už bolo spomenuté vyššie.
Ako ju využiť v kuchyni? Hodí sa k mnohým jedlám, preto je v Škandinávii hitom
Po kapuste repkovej kvakovej sa oplatí siahnuť najmä v zime kvôli zriedkavej dostupnosti inej hodnotnej zeleniny.

Foto: shutterstock/Dar1930
- Kvaku možno použiť ako prísadu do polievok, dusených jedál a jedál z jedného hrnca.
- Je chutná, keď sa smaží, pečie alebo dusí, ale chutí aj jednoducho uvarená, napríklad ako náhrada zemiakov na tanieri.
- Nóri ju zasa najradšej jedia zapekanú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedzte túto zeleninu na jeseň a v zime. Detoxikuje a posilňuje imunitu
Nielen do polievky. Pripravíte z neho chutnú nátierku na sendviče. Budú chutiť ako mäso
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.