Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Recepty, Tipy,

Paradajkový koncentrát a passata nie sú to isté. Mnoho Slovákov sa dopúšťa tejto chyby

5.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave). Passata vs. paradajková omáčka – čím sa líši od koncentrátu a koľko jej mám pridať do jedál? Hoci oba výrobky obsahujú paradajky,...

5.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).

Passata vs. paradajková omáčka – čím sa líši od koncentrátu a koľko jej mám pridať do jedál? Hoci oba výrobky obsahujú paradajky, môžu sa používať na veľmi odlišné účely. Znalosť rozdielu vám pomôže vyhnúť sa prípadným kulinárskym chybám a prešľapom.

paradajkový pretlak
Passata vs. paradajková omáčka – čím sa líši od koncentrátu a koľko jej mám pridať do jedál?
Foto: shutterstock/Sea Wave

Passata aj paradajkový koncentrát pozostávajú z veľmi obľúbenej červenej zeleniny. Okrem toho majú podobnú chuť a vzhľad. Navyše ich niekedy môžeme používať zameniteľne, hoci v tomto prípade sa odporúča opatrnosť. Najlepšie je poznať vlastnosti jedného a druhého výrobku, aby sme vedeli, na čo ich použiť.

Čo je paradajkový koncentrát? Používame ho najmä do polievok a omáčok

Čo je paradajkový koncentrát?
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Paradajkový koncentrát pozná prakticky každý. Je to výrobok, ktorý možno bezpochyby označiť za najčastejšie používaný v talianskej kuchyni. Čo to však presne je?

  • Paradajkový koncentrát sa vyrába silným rozdrvením tejto zeleniny a odparením jej prebytočnej šťavy.

Na jeho výrobu musia byť paradajky čerstvé a bez akýchkoľvek chýb alebo poškodení. V počiatočnom procese sa zelenina zahreje na teplotu až 85 stupňov Celzia a šupka sa oddelí od dužiny. Spracované paradajky sa očistia a pasterizujú vo vhodných nádobách.

Paradajkový pretlak sa používa najmä na:

  • obalenie spodnej časti pizze,
  • obohatenie chuti omáčky na špagety,
  • prípravu paradajkovej polievky.

Stačí pridať jednu alebo dve polievkové lyžice do vývaru a dosiahnete požadovaný efekt. S passatou je to trochu inak.

Čo je passata? Rozdiel je v konzistencii. Na dosiahnutie účinku je potrebné oveľa viac

Čo je passata? Rozdiel je v konzistencii.
Foto: shutterstock/Bruno D Andrea

Passata sa od paradajkového koncentrátu líši okrem iného intenzitou chuti a konzistenciou.

  • Kým do omáčky alebo polievky stačí pridať trochu koncentrátu, v prípade passaty musíte naliať celú fľašu.

Napriek tomu ju mnohí ľudia oceňujú pre jej jemnejšiu chuť. Výroba passaty je tiež trochu odlišná. Paradajky sa najprv nakrájajú a potom sa podrobia procesu pyré. Zloženie výrobku je zvyčajne veľmi jednoduché, aj keď sa môžeme stretnúť s prímesou soli alebo s miernou obmenou pasty s bylinkami – zvyčajne s bazalkou.

Passata na rozdiel od koncentrátov nepotrebuje dlhšiu tepelnú úpravu a nemusíme ju variť. To všetko vďaka tomu, že sa varí už v štádiu výroby. V kuchyni ju môžeme použiť ako základ pre omáčku na pizzu, ale natierať ju na spodok cesta nebude dobrý nápad. Je totiž príliš ľahká a liata a nevyhnutne sa vsiakne. Dobre však poslúži ako:

  • prísada do plnenej kapusty,
  • na cestoviny,
  • na zapekanie.

Vždy sa dá tiež zahusťovať pridaním trochy koncentrátu, ktorý už poznáme. Okrem passaty možno v obchodoch s potravinami nájsť aj ďalší podobný výrobok. Ide o paradajkový pretlak, ktorý sa líši prítomnosťou celých kúskov paradajok. Vždy by ste však mali dávať pozor na to, či sú so šupkou alebo bez nej.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Polovica Ameriky jedáva túto zelenú omáčku k mäsu. Vzdáte sa kvôli nej kečupu a horčice

Paradajková polievka je hotová za 20 minút. Je taká chutná, že si už nikdy neurobíte obyčajnú


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pred pečením zemiaky namočte. Hranolky budú chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marta_dabrowska). Chrumkavá kôrka, maslová stredná časť - znie to ako sen? Aj hranolky z rúry môžu byť také. Čo…

Zázračná ingrediencia, ktorá premení vaše panely na lesklé zrkadlo

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/carolina.mccauley). Zabudnite na drahé čistiace prostriedky! Tento bežný kuchynský pomocník vráti vašim podlahám dokonalý lesk bez šmúh a námahy.…

Pridajte do vývaru na konci varenia. Bude zlatistý a číry ako nikdy predtým

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Slováci milujú vývar, takže nie je divu, že sa veľmi často objavuje na našich stoloch. Lahodný zeleninovo-mäso vývar,…

Pristupujte k problému komplexne. Dôležitá je strava, spánok aj hydratácia.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Subbotina Anna). V svete plnom kozmetických noviniek, estetických zákrokov a drahých krémov sa ľahko zabúda, že to najdôležitejšie pre…

Pite v najhorúcejších dňoch. Vaše telo ľahko odolá horúčave

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave). Leto je obdobím vysokých teplôt, keď telo potrebuje osobitnú starostlivosť a správnu hydratáciu. Okrem vody by ste…

Auto Trendy

Renault Duster šokuje cenami: V Austrálii je lacnejší ako Dacia u nás

3.07.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Renault prekvapila automobilový svet uvedením modelu Duster na austrálsky trh s cenami, ktoré sú výrazne atraktívnejšie ako tie, za ktoré sa predáva Dacia…

Efekt zebry: Ako slnko a tieň ovplyvňujú vašu jazdu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Počas celého roka sa vodiči stretávajú s rôznymi prírodnými javmi, ktoré môžu sťažiť jazdu. Jedným z menej známych, ale nebezpečných javov je tzv. efekt zebry,…

Dacia Duster: Cenovo dostupné SUV, ktoré si získalo srdcia zákazníkov

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster je jedným z najobľúbenejších SUV na trhu. Jej popularita neustále rastie, pretože ponúka kombináciu nízkej ceny, priestrannosti, praktickosti a atraktívneho dizajnu. Navyše, zákazníci…

Peralta S: Futuristické Maserati inšpirované vesmírnou loďou

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Peralta S, jedinečný automobil s dizajnom pripomínajúcim UFO, je poctou legendárnemu Maserati Boomerang z roku 1972. Tento futuristický model, navrhnutý Fabriziom Giugiarom, synom slávneho dizajnéra…

Unikátne objavy v Amazonskom pralese: Sedem gigantických urn odhalilo tajomstvá minulosti

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - V brazílskej časti Amazonského pralesa došlo k výnimočnému objavu. Sedem obrovských urn, ukrytých pod povrchom zeme, odhalilo fascinujúce detaily o pohrebných rituáloch predkolumbovských kultúr. Archeológovia…

Ferrari Amalfi: Elegantnejšie, modernejšie a ešte rýchlejšie

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Po piatich rokoch od uvedenia na trh prechádza Ferrari Roma významnou transformáciou. Model dostáva nové meno – Amalfi, prepracovaný dizajn, modernizovaný interiér a ešte vyšší…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov