27.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe(Foto: shutterstock/ARKHIPOV ALEKSEY).
Každý, kto sa aspoň raz pokúsil olúpať čerstvo uvarené vajcia, vie, že táto úloha môže byť frustrujúca. Škrupina, ktorá odmieta spadnúť, a bielok, ktorý zostáva prilepený, môžu pokaziť aj to najkrajšie jedlo. Existujú však jednoduché metódy, ktoré môžu túto úlohu výrazne uľahčiť.

Základným a zároveň jedným z najúčinnejších trikov na lúpanie vajec je použitie studenej vody.
- Jednoducho vložte vajce uvarené natvrdo do uzatvárateľnej nádoby alebo pohára, naplňte studenou vodou, uzavrite a potom nádobou silno potraste približne 30 sekúnd.
Táto metóda spôsobí, že škrupina sa rozbije na malé kúsky a studená voda tým, že ju zmenší, uľahčí jej oddelenie od bielka.
Ďalším riešením je použitie octu pri varení vajec.
- Ocot zabráni tomu, aby škrupina počas varenia praskla, a zároveň sa vajcia budú ľahko lúpať.
Vďaka octu sa bielok mierne denaturuje a škrupina sa stane pórovitou, čo uľahčí jej odlupovanie po uvarení a vychladnutí. Výsledkom je, že sa z vajíčka odlepí sama!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už žiadne slzy a štípajúce oči. Urobte to pred krájaním cibule. Vôňa pôjde niekam inam
Zistite, kam vyhodiť obaly od vajec. Pri separovaní odpadu môžete robiť chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.