Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Prečo platiť 4 eurá za kocku, keď si ho môžete vyrobiť doma. Potrebujete len smotanu a mixér

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/margouillat photo). Ceny masla nekontrolovateľne stúpajú. Niektorí ľudia preto zvažujú, či nezačnú vyrábať maslo doma. V rozpore s tým, čo sa zdá, to vôbec...

18.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/margouillat photo).

Ceny masla nekontrolovateľne stúpajú. Niektorí ľudia preto zvažujú, či nezačnú vyrábať maslo doma. V rozpore s tým, čo sa zdá, to vôbec nie je ťažké. Stačí dobrá smotana, trochu soli a mixér alebo nádoba. Ako sa vyrába maslo? Vysvetlíme vám to krok za krokom.

Ako sa vyrába maslo? Vysvetlíme vám to krok za krokom.
Foto: shutterstock/margouillat photo

Slováci sú čoraz ochotnejší pokúsiť sa pripraviť si základné potraviny doma. Nie je tajomstvom, že často chutia oveľa lepšie ako tie z obchodu. Navyše sú bez zbytočných prídavkov, konzervačných látok a zahusťovadiel. Preto si pečieme vlastný chlieb, vyrábame džemy a marmelády, pripravujeme omáčky, pyré a šťavy. Ale čo keby sme si sami začali vyrábať maslo? Najmä v čase, keď za 250-gramovú kocku musíme zaplatiť takmer 4,50 eura? Nič nebráni tomu, aby sme to skúsili.

Ako si doma vyrobiť maslo? Dobrá smotana je nevyhnutná

Na výrobu masla potrebujeme predovšetkým smotanu. Najlepšie tučnú smotanu. Ak máte prístup k smotane z vidieka, môžete sa radovať – je to ako výhra v lotérii. Práve z tejto smotany sa totiž vyrába to najchutnejšie maslo. Najžiadanejšia je sladká, ale postačí aj kyslá, pokiaľ je mastná. Nemajte však obavy, ak sa vám smotanu z vidieka nepodarí nikde zohnať.

  • Maslo môžete vyrobiť aj z kúpenej smotany, ale snažte sa vybrať takú, ktorá má dobré zloženie a neobsahuje zbytočné prísady (napr. zahusťovadlá).
  • Na pulte hľadajte 30 % až 40 % smotanu, pretože z tučnejšej sa vyrobí viac masla.
  • Pamätajte, že smotanu používajte pri izbovej teplote. Maslo potom rýchlejšie stuhne.

Na výrobu domáceho masla budete potrebovať aj soľ (hoci nie je nevyhnutná).

  • Na 400 ml smotany sú ideálne asi dve štipky.

Nepotrebujete ani žiadne profesionálne vybavenie.

  • Stačí vám mixér, sitko a gáza.

V krajnom prípade je vhodná aj nádoba, hoci tento spôsob výroby masla je prácnejší.

Ako sa vyrába domáce maslo? Je to jednoduchšie, ako si myslíte.
Foto: shutterstock/Anna Hoychuk

Ako sa vyrába domáce maslo? Je to jednoduchšie, ako si myslíte

  • Smotanu dajte do vysokej misy a vyšľahajte ju.
  • Najprv miešajte na strednej rýchlosti jednu minútu.
  • Ak používate soľ, môžete ju pridať po tomto čase.
  • Potom zvýšte rýchlosť a pokračujte v miešaní, kým sa smotana nerozdelí na pevný tuk a tekutinu – cmar. Tento tuk je maslo.

Pri šľahaní smotany v nádobe ju jednoducho uzavrite a silno pretrepte. Vyžaduje si to značnú silu v rukách a sebazaprenie, ale nie je to nemožné. Nádobu musíte pretrepávať dovtedy, kým sa maslo a cmar zreteľne neoddelia. V určitom momente môžete mať pocit, že šľahanie je čoraz ťažšie a ťažšie a v nádobe sa nič nedeje. Musíte však pokračovať v pretrepávaní a maslo sa nakoniec začne zrážať.

  • Po získaní masla a cmaru ich musíte oddeliť. Preto vložte do sitka gázu a maslo preceďte.
  • Cmar môžete nechať a pridať ho neskôr, napríklad do cesta na palacinky.
  • Týmto sa proces nekončí, ale sme už na finálnej rovinke. Keď ste maslo scedili, musíte ho dať do misky so studenou vodou a vymiešať.
  • Týmto spôsobom sa zbavíme všetkých zvyškov cmaru.
  • Hotové maslo buď ponecháme v malej miske, ale preložíme ho do maselničky.
  • Potom ho vložíme do chladničky.
  • Malo by sa spotrebovať do štyroch až piatich dní.
@adelchalupova

Domácí máslo 🧈 • 2l čerstvého mléka nebo 33% smetana ke šlehání. •Maldonská sůl •Oregáno •špetka trpělivosti při šlehání #butter #homemadebutter #salt #domácívaření #domacimaslo #maslo

♬ original sound – summer songs<333

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto fašírka je zlatistá na povrchu a má šťavnaté vnútro. Nemusíte byť minister, aby ste si na nej pochutnali

Takéto miešané vajíčka ste ešte nemali. Sú to obľúbené raňajky Francúzov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ročná hladovka ich nerozhádže. Po takej hostine švehly zmiznú

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jakub Sulko). Švehly obyčajné, známe aj ako rybenky, žijú približne štyri roky a dokonca ani ročná hladovka ich príliš…

Ako skladovať med? Včelárka vysvetľuje raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/almo Creative). Med nemá dátum spotreby, no jeho kvalita závisí od správneho skladovania. Odborníčka prezrádza, ako zabrániť kryštalizácii a…

Namiesto vyhadzovania, pokrčte a pretrite rošt. Bleskovo odstránite zaschnutý tuk a spálené zvyšky

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mouse family). Grilovanie je radosť, ale čistenie roštu po ňom už menej. Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré vám ušetria…

100 g bielkovín každý deň – je to veľa alebo málo? Zistite, čo sa stane s vaším telom po takom množstve

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lee Charlie). Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa stane s vaším telom, ak mu dodáte poriadnu porciu…

Ktorá strana hliníkovej fólie udržiava teplo? Vysvetlíme vám to raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Hliníková fólia je výrobok, ktorý sa nachádza v každej domácnosti. Široko sa používa v kuchyni. Okrem iného sa…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov