07.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe ().
Vajcia by sa nemali uchovávať v papierových obaloch, v ktorých sa predávajú. Fólia, v ktorej sú syry a údeniny zabalené, spôsobuje ich rýchle skazenie a šaláty sú najväčším zdrojom baktérií. Pokazené potraviny vydávajú nepríjemný zápach a môžu byť zdraviu nebezpečné. Ako správne skladovať produkty, zbaviť sa baktérií a predovšetkým ušetriť?

Foto: shutterstock/Andrey_Popov
Nepríjemný zápach v chladničke – príčiny a prevencia
Stáva sa vám, že vyhodíte veľké množstvo potravín, ktoré ste si kúpili len pred pár dňami – a už nie sú vhodné na konzumáciu? Pravdepodobne ste nesprávne usporiadali produkty v chladničke. Nižšie vám poradíme, ako správne skladovať potraviny. Prečo je to také dôležité? Pamätajte, že starostlivosťou o chladničku sa staráte o svoje zdravie a šetríte peniaze.
- Každý deň si prejdite potraviny, ktoré máte v chladničke, a odstráňte všetky zatuchnuté potraviny. Je to dôležité, pretože plesne a iné baktérie veľmi ľahko prechádzajú z jedného produktu do druhého – „infikujú“ celú chladničku.
- Ihneď po prinesení vajec z obchodu ich vyberte z papierových alebo plastových obalov. Tieto obaly sú zdrojom baktérií a spôsobujú znehodnotenie iných produktov. Vajcia uchovávajte na špeciálne určených poličkách v chladničke (zvyčajne mimo iných potravín).

Foto: shutterstock/Mikhail Artamonov
- Najčastejšie predajcovia balia údeniny a syry do fólie. Fólia urýchľuje kazenie potravín a po niekoľkých dňoch už mäso nebude čerstvé. Ak chcete, aby vydržali dlhšie čerstvé, vložte ich do nádoby s prístupom vzduchu. Syry, údeniny a varené jedlá, napr. polievky, by ste mali skladovať na strednej polici chladničky.
- Surové mäso, ryby a vajcia sú obrovským zdrojom baktérií. Spôsobujú rýchlejšie skazenie iných produktov. Surové mäso by malo byť izolované na samostatnom poli – čo najďalej od údenín a syrov. Uchovávajte ich v chladničke nie dlhšie ako 1 deň. Ak ich plánujete uchovávať dlhšie, zmrazte ich.
- Uzavreté plechovky, dózy, ovocie a sladkosti môžete vybrať z chladničky a uložiť ich do kuchynskej skrinky. Nevyžadujú chladenie a zaberajú len zbytočné miesto.
- Potraviny by sa nemali dotýkať zadnej steny chladničky, pretože to bráni cirkulácii vzduchu.
- Šaláty a čerstvé prílohy držte čo najďalej od surových rýb a mäsa, pretože sú ideálnym prostredím pre rast baktérií. Šaláty je najlepšie uchovávať vo vzduchotesných vákuových nádobách.
- Ovocie a zeleninu uchovávajte v zásuvkách v spodnej časti chladničky. Mali by ste ju vybrať z vreciek a umiestniť pomerne voľne, čo zabezpečí dostatočné prúdenie vzduchu. Pri príliš tesnom usporiadaní môže nedostatočný prístup vzduchu spôsobiť premenu dusičnanov obsiahnutých v niektorých druhoch zeleniny na zdraviu nebezpečné dusitany. Zásuvky na uskladnenie zeleniny môžete aj vystlať papierovou utierkou, aby absorbovala prebytočnú vlhkosť. Pamätajte, že voda zostávajúca na umytom ovocí spôsobuje, že veľmi rýchlo plesnivie (najmä citróny).

Foto: shutterstock/New Africa
- Teplota v chladničke by nemala presiahnuť 6 stupňov C.
- Baktérie sa množia oveľa rýchlejšie v produktoch ponechaných v neutesnených konzervách a pohároch.
- Výrobky ako jogurty, kefíry a homogenizované syry skladujte na hornej polici chladničky.
Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu z chladničky?
- Chladničku dôkladne umyte vodou, saponátom a octom.
- Potom opláchnite teplou vodou s citrónovou šťavou.
- Nakoniec chladničku dôkladne vysušte, pretože vlhkosť podporuje množenie baktérií. Nezabudnite, že chladničku musíte čistiť aspoň raz za mesiac.

Foto: shutterstock.com/Marykor
Výrobky s intenzívnou vôňou umiestnite do vzduchotesných nádob. Na tanier položte pokrčený novinový papier alebo sušené listy z uvareného čaju – veľmi dobre absorbujú rybiu vôňu.
Vložte pohár octu na niekoľko hodín do chladničky. Na najnižšiu policu chladničky položte tanier alebo nádobu, na ktorú môžete položiť (čokoľvek chcete):
- pár lyžíc sódy bikarbóny,
- pár lyžičiek mletej kávy,
- pol citróna,
- čerstvé mlieko,
- pár lyžičiek prášku do pečiva,
- pár lyžičiek vanilkovej arómy,
- kúsky ošúpaného jablka,
- klinčekov.
Najlepšie sú samozrejme sypané produkty, pretože nehrozí ich vyliatie. Vyššie uvedené pohlcovače pachov by sa mali vymieňať raz týždenne, pretože po tomto čase strácajú svoje vlastnosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Aké potraviny a výrobky možno zmraziť?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.