Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Je v poriadku jesť zažltnutú brokolicu? Predtým, ako ju dáte do hrnca, skontrolujte dve veci

7.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Roman Zaiets). Šťavnatá zelená brokolica je dôležitou súčasťou stravy. Predovšetkým je vynikajúcim zdrojom jedného z najsilnejších antioxidantov – vitamínu C. Obsahuje aj karotenoidy, ktoré...

7.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Roman Zaiets).

Šťavnatá zelená brokolica je dôležitou súčasťou stravy. Predovšetkým je vynikajúcim zdrojom jedného z najsilnejších antioxidantov – vitamínu C. Obsahuje aj karotenoidy, ktoré sú prospešné pre zdravie očí. Takisto má nízky obsah kalórií. Čo však s ňou robiť, keď začne žltnúť? Dá sa zožltnutá brokolica jesť, alebo je lepšie ju vyhodiť? Vysvetľujeme.

Dá sa zožltnutá brokolica jesť, alebo je lepšie ju vyhodiť? Vysvetľujeme.
Foto: shutterstock/Roman Zaiets

Brokolica to nemá ľahké; ako deti sme ju zvyčajne dostávali v nevábnej podobe a schovávali sme ju vo vreckách, aby sme ju neskôr vyhodili alebo schovali pod koberec. Našťastie, mnohí ľudia v dospelosti zmenili svoj postoj k brokolici o 180 stupňov. Je to dôležité, pretože táto zelenina je plná cenných živín.

  • Vitamín C, ktorý posilňuje imunitu a ako antioxidant pomáha predchádzať chorobám.
  • Vitamín B9 alebo kyselinu listová – je dôležitá najmä v strave žien snažiacich sa o dieťa a počas tehotenstva.
  • Je tiež bohatým zdrojom vitamínu K, ktorý je zodpovedný predovšetkým za správnu zrážanlivosť krvi.

Keď má brokolica peknú zelenú farbu, nič v nás nevzbudzuje podozrenie a s radosťou ju použijeme do:

  • šalátov,
  • krémových polievok,
  • smoothies,
  • nákypov.

Vec sa skomplikuje, keď vidíme, že zelenina začína žltnúť. Je v poriadku jesť zažltnutú brokolicu, alebo sa hodí len do koša?

Brokolica je veľmi zdravá zelenina.
Foto: shutterstock/Nifolwight

Je v poriadku jesť zažltnutú brokolicu? Áno, ale najprv si ju pozorne prezrite

Zožltnutá brokolica by nám nemala škodiť.

  • Zmena farby je výsledkom prirodzených procesov, ktoré v zelenine prebiehajú a súvisia so stratou chlorofylu, ktorý je zodpovedný za zelenú farbu rastlín.

Môžeme ju preto konzumovať bez problémov, hoci je potrebné vedieť, že môže byť mierne horká a stratiť časť svojej hodnotnej výživovej hodnoty. To však neznamená, že by mali skončiť v odpadkovom koši.

Predtým, ako brokolicu vložíte do hrnca, si ju však dôkladne prezrite.

  • Ak si všimnete, že mäkne a lepí sa, je to znak toho, že zelenina začala hniť.

Potom sa, žiaľ, budete musieť s brokolicou rozlúčiť, pretože môže byť pre vás škodlivá.

Čo sa dá urobiť, aby brokolica nežltla? Kľúčom je skladovanie

Žltnutie brokolice súvisí s tým, že zelenina starne.

  • Preto najlepším spôsobom, ako zabrániť zmene jej farby, je jednoducho ju čo najskôr skonzumovať.

Ak však viete, že brokolicu budete používať nie ihneď, uistite sa, že ju skladujete v správnych podmienkach.

  • Veľmi dobre poslúži nádoba s vodou.
  • Brokolicu do nej vložte stonkami smerom nadol a potom ju vložte do chladničky.

Brokolicu môžete aj zmraziť:

  • Najprv ju rozdeľte na ružičky a blanšírujte, t. j. vložte ju na niekoľko minút do vriacej vody a potom ju rýchlo preložte do ľadovej vody (napr. s kockami ľadu).
  • Potom zeleninu sceďte.
  • Rozložte ju na niečo rovné (napr. podnos alebo plech na pečenie).
  • Vložte do mrazničky.
  • Po zmrazení vložte brokolicu do vreciek alebo škatúľ určených na zmrazovanie.
@rosereisman

So you’ve got broccoli that you’re not going to use?🥦Here’s how to blanch and freeze it for future use! Give it a try and let me know what you think.#rosereisman #freezerhack #broccoli #fyp

♬ original sound – Rose Reisman

Keď kupujete brokolicu a plánujete, čo z nej pripraviť, nezabudnite, že jedlé sú nielen ružičky, ale aj stonky.

  • Možno ich rozmixovať a pridať do krémových polievok alebo nastrúhať do šalátov a nákypov.

Brokolicové pesto

Celá brokolica aj samotné stonky sú vhodné aj na prípravu lahodného pesta. Na to budete okrem brokolice potrebovať:

  • 2 šálky ružičiek brokolice, ľahko uvarené v pare, kým nie sú jasne zelené,
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku, ošúpané a mierne podusené spolu s brokolicou (ak máte radi štipľavý surový cesnak, nemusíte ho dusiť),
  • 1 šálka bazalkových listov (veľké stonky odstráňte),
  • 3 PL kešu orieškov alebo vlašských orechov,
  • 3 PL extra panenského olivového oleja,
  • 1/4 šálky výživného droždia,
  • šťava z celého citróna,
  • 1/4 lyžičky morskej soli (podľa chuti)

Ako na to?

  1. V kuchynskom robote alebo malom mixéri nasekáme brokolicu.
  2. Pridajte bazalku, kešu oriešky, cesnak, citrónovú šťavu, výživné droždie a morskú soľ a mixujte/rozmixujte na najvyššom stupni, kým nevznikne sypká hmota.
  3. Po troškách pridávajte olivový olej (ak môžete, pomaly ho prilievajte, kým je prístroj zapnutý) a podľa potreby ho zoškrabujte zo strán.
  4. Chuť môžete upraviť väčším množstvom výživového droždia, soli alebo citrónovej šťavy.
  5. Výborne sa hodí ako posýpka na toasty alebo obľúbené bielkoviny.
  6. Môžete skladovať v chladničke až týždeň alebo v mrazničke až mesiac.
@carblessveganrecipes

BROCCOLI PESTO 🥦 If you want to slow aging and live longer, here’s a powerhouse recipe for you – my favorite broccoli pesto 🥦 Via @drmichelledavenport This broccoli pesto is so delicious and versatile, you would never know that every single ingredient here is a slow aging superstar. 🥦 Cancer-fighting sulforophanes from broccoli The compound from one of the most expensive and popular longevity drugs, nicotinamide riboside, from nutritional yeast 🍋 All the best in anti-inflammation from garlic, olive oil, cashews and lemon juice BROCCOLI PESTO Ingredients:⬇️ • 2 cups of broccoli florets, lightly steamed until bright green • 3-4 cloves of garlic, peeled and lightly steamed with the broccoli (you don’t have to steam it if you like the bite from raw garlic) • 1 cup of loosely packed basil leaves (large stems removed) • 3 Tbsp cashews or walnuts • 3 Tbsp extra virgin olive oil • 1/4 cup nutritional yeast • juice of a whole lemon • 1/4 tsp sea salt (to taste) Directions: 1. In a food processor or small blender, chop up the broccoli 2. Add the basil, cashews, garlic, lemon juice, nutritional yeast, and sea salt and blend/mix on high until a loose paste forms. 3. Add olive oil a little at a time (slowly pour it in while the machine is on if you can) and scrape down sides as needed. 4. You can adjust the flavor with more nutritional yeast, salt or lemon juice. 5. Perfect as a topping for toast or your favorite protein, on pasta, or straight out of the container like I do 😊 6. You can store in the fridge for up to a week or the freezer for up to a month. Enjoy! #aging #healthspan #longevitylifestyle #longevityscience #agingwell #nutritionfacts #longevitydiet #dietitianapproved #dietitian #nutritionadvice #antiagingtips #bluezones #Longevitymedicine #longevity

♬ original sound – Low Carb Vegan Recipes

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo možno urobiť, aby sa kapor „odbahnil“? Babičkin patent zabezpečí, že sa nebude trieť o dno rybníka

Nahraďte tým ovsené vločky. Sú ako metla na črevá. Zasýtia vás na dlhú dobu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Tieto účesy opticky odčítajú 10 rokov. Ideálna voľba pre dámy 60+. Vhodné aj na svadbu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parilov). Správny účes dodáva lesk a zároveň uberá roky. Preto nie je prekvapením, že toľko žien vyhľadáva účesy, ktoré…

Alternatíva k preplneným letoviskám. Grécky ostrov láka zlatými plážami a azúrovou vodou

01.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/saiko3p). Toto je miesto, ktoré uchvacuje krásou svojej prírodnej krajiny. Malý ostrov je známy svojou krištáľovo čistou vodou, piesočnatými…

Tajomstvo hustého a zeleného trávnika: Bez dosievania a zbytočnej námahy

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/1000 Words). Hustý, sýtozelený trávnik už nemusí byť len snom profesionálnych záhradníkov. S jednoduchými trikmi a správnou starostlivosťou ho…

Šťava z bratranca exotickej čerešne podporuje funkciu pečene. Má tiež pozitívny vplyv na srdce

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Emerson Glauber). Nazýva sa „zdravé ovocie“, ale nie je také obľúbené ako napríklad čierne ríbezle alebo maliny. Vo forme…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov