Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako variť karfiol, aby ste sa vyhli nežiaducemu zápachu? Tri spôsoby, jeden veľmi jednoduchý

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Angel Simon). Karfiol, zelenina, ktorá sa teší veľkej obľube na slovenských stoloch, poteší svojou jemnosťou a bohatosťou na živiny. Je nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál,...

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Angel Simon).

Karfiol, zelenina, ktorá sa teší veľkej obľube na slovenských stoloch, poteší svojou jemnosťou a bohatosťou na živiny. Je nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál, ale jeho príprava môže byť spojená s nepríjemným zápachom, ktorý často odradí kulinárskych nadšencov. Ako teda pripraviť karfiol bez toho, aby vydával svoj charakteristický intenzívny zápach?

Foto: shutterstock.com/Angel Simon

Kulinárski odborníci poskytujú niekoľko praktických tipov, ktoré pomáhajú tento problém eliminovať. Jednou z nich je pridať do vody, v ktorej varíte karfiol, trochu jedlej sódy. Tento jednoduchý doplnok nielenže zníži nežiaduce príchute, ale zelenina bude po uvarení vyzerať lákavo. Jedlá sóda má totiž aj bieliace vlastnosti.

Do vody pridajte mlieko

Ďalším spôsobom je obohatiť vodu trochou mlieka, ktoré nielenže neutralizuje zápach, ale aj jemne zvýrazní chuť karfiolu. Pre tých, ktorí nemajú mlieko po ruke, môže byť alternatívou pridanie niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy alebo štipky muškátového orieška, ktoré sú tiež účinné pri odstraňovaní nežiaduceho zápachu.

Pre tých, ktorí sa napriek tomu nevedia zbaviť vône vareného karfiolu, existuje alternatívny spôsob prípravy – pečenie pod „perinkou“. Pri tejto technike sa vôňa nešíri po kuchyni a dome. Tento spôsob nielenže zachováva plnú chuť zeleniny, ale rieši aj problém nepríjemného zápachu.

Zabudnite na karfiol v strúhanke. Lepšie je piecť ho pod „perinkou“ a bude vám chutiť ako nikdy predtým

Karfiol v bešamelovej omáčke. Vynikajúce!
Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Karfiol je pre mnohých z nás dosť nevýrazná a mdlá zelenina. Existuje však spôsob, ako ho zaradiť do svojho jedálnička, a to nielen vo forme vypražaného v cestičku. Stačí ho zapiecť pod bešamelovou omačkou a posypať strúhaným syrom.

Na vrch pridávam aj nasekanú pažítku, aby som pokrmu dodala trochu chuti. Každý si vždy pýta viac.

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • ¼ kocky masla,
  • ½ šálky pšeničnej múky,
  • dve šálky teplého mlieka,
  • soľ, korenie podľa chuti,
  • 1/3 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška.

Karfiol v bešamelovej omáčke – recept. Vyskúšajte ho raz a budete sa k nemu vracať

Príprava bešamelovej omáčky nie je náročná.
Foto: shutterstock/RESTOCK images

Ako pripravíte zapekaný karfiol? Na začiatok karfiol umyte, ošúpte listy a rozdeľte ho na menšie kúsky. Celý ho uvarte v osolenej vode, kým nie je al dente. Keď je zelenina hotová, môžete ju preniesť do pekáča a pustiť sa do prípravy omáčky.

Príprava bešamelovej omáčky nie je náročná. Stačí v malom hrnci rozpustiť maslo, potom doň nasypať múku a všetko intenzívne premiešať, aby nevznikli hrudky. Potom prilejeme mlieko a prísady opäť spojíme. Mala by vzniknúť hladká omáčka, ktorú ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.

Predvarený karfiol zalejte bešamelovou omáčkou. Celý pokrm posypte strúhaným syrom a vložte do rúry. Pečte v teplovzdušnej rúre približne 30 minút. Vyberte pokrm z rúry a posypte ho strúhaným parmezánom alebo čerstvou pažítkou.

Zapekaný karfiol v bešamelovej omáčke bude určite lacnou a expresnou večerou, ktorá poteší každého. Môžete ho podávať spolu s mäsom, ako prílohu alebo občerstvenie na večer, keď máte chuť na niečo na jedenie. Je rýchly na prípravu a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti. Chutí vynikajúco a som si istá, že tento recept sa stane trvalou súčasťou vašej kuchyne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako zachrániť riedky puding? Nepoužívam múku, ale tento výrobok

Namažte si tým nôž a krájanie cibule už nebude horor. Predvedieme vám šikovný trik


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Doplnky stravy nebezpečné pre ľudí s hypertenziou. Zoznam rizikových zložiek

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A3pfamily). Niektoré populárne doplnky stravy môžu byť nebezpečné pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Odborníci poukazujú na zložky ako…

Grécky Karibik je hit, ale Slováci to nevedia. Sú tam božské pláže a vôbec žiadne davy

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leoks). Vedeli ste, že v Európe existuje miesto s božskými piesočnatými plážami a priezračnou azúrovou vodou ako v exotickom…

Ročná hladovka ich nerozhádže. Po takej hostine švehly zmiznú

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jakub Sulko). Švehly obyčajné, známe aj ako rybenky, žijú približne štyri roky a dokonca ani ročná hladovka ich príliš…

Ako skladovať med? Včelárka vysvetľuje raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/almo Creative). Med nemá dátum spotreby, no jeho kvalita závisí od správneho skladovania. Odborníčka prezrádza, ako zabrániť kryštalizácii a…

Namiesto vyhadzovania, pokrčte a pretrite rošt. Bleskovo odstránite zaschnutý tuk a spálené zvyšky

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mouse family). Grilovanie je radosť, ale čistenie roštu po ňom už menej. Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré vám ušetria…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov