Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako variť karfiol, aby ste sa vyhli nežiaducemu zápachu? Tri spôsoby, jeden veľmi jednoduchý

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Angel Simon). Karfiol, zelenina, ktorá sa teší veľkej obľube na slovenských stoloch, poteší svojou jemnosťou a bohatosťou na živiny. Je nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál,...

6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Angel Simon).

Karfiol, zelenina, ktorá sa teší veľkej obľube na slovenských stoloch, poteší svojou jemnosťou a bohatosťou na živiny. Je nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál, ale jeho príprava môže byť spojená s nepríjemným zápachom, ktorý často odradí kulinárskych nadšencov. Ako teda pripraviť karfiol bez toho, aby vydával svoj charakteristický intenzívny zápach?

Foto: shutterstock.com/Angel Simon

Kulinárski odborníci poskytujú niekoľko praktických tipov, ktoré pomáhajú tento problém eliminovať. Jednou z nich je pridať do vody, v ktorej varíte karfiol, trochu jedlej sódy. Tento jednoduchý doplnok nielenže zníži nežiaduce príchute, ale zelenina bude po uvarení vyzerať lákavo. Jedlá sóda má totiž aj bieliace vlastnosti.

Do vody pridajte mlieko

Ďalším spôsobom je obohatiť vodu trochou mlieka, ktoré nielenže neutralizuje zápach, ale aj jemne zvýrazní chuť karfiolu. Pre tých, ktorí nemajú mlieko po ruke, môže byť alternatívou pridanie niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy alebo štipky muškátového orieška, ktoré sú tiež účinné pri odstraňovaní nežiaduceho zápachu.

Pre tých, ktorí sa napriek tomu nevedia zbaviť vône vareného karfiolu, existuje alternatívny spôsob prípravy – pečenie pod „perinkou“. Pri tejto technike sa vôňa nešíri po kuchyni a dome. Tento spôsob nielenže zachováva plnú chuť zeleniny, ale rieši aj problém nepríjemného zápachu.

Zabudnite na karfiol v strúhanke. Lepšie je piecť ho pod „perinkou“ a bude vám chutiť ako nikdy predtým

Karfiol v bešamelovej omáčke. Vynikajúce!
Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Karfiol je pre mnohých z nás dosť nevýrazná a mdlá zelenina. Existuje však spôsob, ako ho zaradiť do svojho jedálnička, a to nielen vo forme vypražaného v cestičku. Stačí ho zapiecť pod bešamelovou omačkou a posypať strúhaným syrom.

Na vrch pridávam aj nasekanú pažítku, aby som pokrmu dodala trochu chuti. Každý si vždy pýta viac.

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • ¼ kocky masla,
  • ½ šálky pšeničnej múky,
  • dve šálky teplého mlieka,
  • soľ, korenie podľa chuti,
  • 1/3 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška.

Karfiol v bešamelovej omáčke – recept. Vyskúšajte ho raz a budete sa k nemu vracať

Príprava bešamelovej omáčky nie je náročná.
Foto: shutterstock/RESTOCK images

Ako pripravíte zapekaný karfiol? Na začiatok karfiol umyte, ošúpte listy a rozdeľte ho na menšie kúsky. Celý ho uvarte v osolenej vode, kým nie je al dente. Keď je zelenina hotová, môžete ju preniesť do pekáča a pustiť sa do prípravy omáčky.

Príprava bešamelovej omáčky nie je náročná. Stačí v malom hrnci rozpustiť maslo, potom doň nasypať múku a všetko intenzívne premiešať, aby nevznikli hrudky. Potom prilejeme mlieko a prísady opäť spojíme. Mala by vzniknúť hladká omáčka, ktorú ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.

Predvarený karfiol zalejte bešamelovou omáčkou. Celý pokrm posypte strúhaným syrom a vložte do rúry. Pečte v teplovzdušnej rúre približne 30 minút. Vyberte pokrm z rúry a posypte ho strúhaným parmezánom alebo čerstvou pažítkou.

Zapekaný karfiol v bešamelovej omáčke bude určite lacnou a expresnou večerou, ktorá poteší každého. Môžete ho podávať spolu s mäsom, ako prílohu alebo občerstvenie na večer, keď máte chuť na niečo na jedenie. Je rýchly na prípravu a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti. Chutí vynikajúco a som si istá, že tento recept sa stane trvalou súčasťou vašej kuchyne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako zachrániť riedky puding? Nepoužívam múku, ale tento výrobok

Namažte si tým nôž a krájanie cibule už nebude horor. Predvedieme vám šikovný trik


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Klimatizácia: Tichý nepriateľ alebo letný záchranca? Ako ju používať bez zdravotných rizík

28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LightField Studios). Horúce letné dni nás lákajú k zapnutiu klimatizácie, no nesprávne používanie môže viesť k zdravotným problémom. Prinášame…

Bude to hit tohto leta? Spojili kávu s „podivným“ nápojom.

28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hyeong-Taek Lee). Kombinovanie niektorých potravín s cieľom dosiahnuť jedinečný kulinársky zážitok sa v posledných rokoch stalo veľmi populárnym. Niektoré…

Škodlivý večerný zvyk mnohých Slovákov. Nejde o scrollovanie na telefóne

28.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Medzi najčastejšie večerné činnosti škodlivé pre zdravie srdca patrí fajčenie, konzumácia alkoholu či trávenie príliš veľa času nočnými…

Sú japonské lievance lepšie ako slovenské? V čom spočíva ich tajomstvo?

28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ROHE Creative Studio). Sú ideálne na raňajky alebo ako dezert. Výborne sa hodia k sladkým omáčkam, javorovému sirupu a…

Subtílná a elegantná. Táto farba vlasov je nesporne hitom leta.

28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergei Domashenko). Ak snívate o účese, ktorý podčiarkne vašu prirodzenosť a zároveň dodá vlasom teplo a lesk, táto farba…

Auto Trendy

Prečo vaše auto nenaštartuje? Najčastejšie príčiny a jednoduché riešenia

28.06.2025 Redakcia Auto trendy - Málokedy sa stane niečo také frustrujúce ako auto, ktoré nechce naštartovať. Zvyčajne sa to stane v najnevhodnejšom čase, keď motor krúti, ale jednoducho nenaštartuje. Čo…

Ako si prenajať auto na dovolenke?

28.06.2025 Redakcia Auto trendy - Kto chce na cestách veľa vidieť, potrebuje okrem letu a hotela aj prenajatý automobil. Mnohí si ho radi zabezpečujú už pred cestou. Medzi poskytovateľmi sú…

Toto je najradikálnejší hypersport všetkých čias: Koenigsegg predstavil beštiu, ktorá vyráža dych

28.6.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka Koenigsegg opäť posunula hranice možného. Ich najnovší model Sadair's Spear je ešte extrémnejšia verzia už tak šialeného Jeska Attack. S výkonom až 1625…

Každý fanúšik Le Mans by ho mal mať, ale nie každý bude mať možnosť. Richard Mille oslavuje 24-hodinové preteky luxusom

28.6.2025 Redakcia Auto trendy - Legendárne 24-hodinové preteky v Le Mans priťahujú davy návštevníkov. Známy výrobca luxusných hodiniek Richard Mille vzdáva hold týmto pretekom prostredníctvom nového exkluzívneho modelu, ktorý si…

Mazda Iconic SP sa stane realitou: Návrat legendárneho rotačného motora

28.06.2025 Redakcia Auto trendy - Koncept Mazda Iconic SP, predstavený v roku 2023, sa stane sériovým modelom, potvrdila japonská značka. Nový model bude nástupcom legendárneho RX-7, ktorý sa preslávil svojím…

Toto sú najrušnejšie turistické destinácie v Európe: Zakynthos drví konkurenciu

28.6.2025 Redakcia Auto trendy Európska komisia zverejnila nové údaje o najrušnejších turistických destináciách v Európe a výsledky vás prekvapia. Grécky ostrov Zakynthos sa stal najpreľudnenejšou dovolenkovou destináciou na kontinente so…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov