Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Zaujímavosti,

Tieto výrobky môžu ležať v skriniach celé mesiace. Čo môžete jesť po uplynutí dátumu spotreby?

19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk). Koľko dní po dátume spotreby môžete potraviny jesť? Ukázalo sa, že zoznam výrobkov, ktoré sú ešte vhodné na konzumáciu, je naozaj dlhý....

19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk).

Koľko dní po dátume spotreby môžete potraviny jesť? Ukázalo sa, že zoznam výrobkov, ktoré sú ešte vhodné na konzumáciu, je naozaj dlhý. Navyše niektoré z nich sa takmer vôbec nekazia, ak ich dobre skladujete.

Koľko dní po dátume spotreby môžete potraviny jesť? Zoznam výrobkov, ktoré sú ešte vhodné na konzumáciu, je naozaj dlhý.
Foto: súkromný archív

V každodennom zhone sa niekedy stane, že si nevšimneme, že máme v skrinke alebo chladničke potraviny, ktorým uplynula doba spotreby. Tieto výrobky zvyčajne skončia v koši. Ukazuje sa však, že mnohé z nich sú stále jedlé. Aké sú to potraviny?

Čo sa nesmie jesť po termíne? To závisí od tohto záznamu

Odhaduje sa, že každý rok skončí v koši až 15 miliárd ton potravín. Na Slovensku sa odhaduje, že každý rok skončí v koši takmer 100 kilogramov potravín na osobu. Ak by sme to prepočítali na celkový počet obyvateľov, ide o približne 540 tisíc ton potravinového odpadu ročne. Medzi nimi často nájdeme výrobky s odloženou dobou spotreby, ktoré sú stále vhodné na konzumáciu. Štúdia vypracovaná pre spoločnosť To Good to Go naznačila, že až 10 % podobného odpadu vzniká preto, lebo spotrebitelia nerozlišujú medzi etiketami. Ide o rozdiel medzi označením „Minimálna trvanlivosť do (MTD)“ a „Spotrebujte do (SD)“.

Označenia dátumov na potravinách sú nasledovné:

1. Minimálna trvanlivosť do (MTD) – Tento údaj sa týka optimálnej kvality potravín. Potraviny si do tohto dátumu zachovajú svoje najlepšie vlastnosti, ale môžu byť jedlé aj po tomto dátume, ak sú správne skladované.

2. Spotrebujte do (SD) – Tento dátum slúži na zaistenie bezpečnosti potravín a výrobky by sa rozhodne nemali konzumovať po uvedenom dátume, aby sa predišlo zdravotným rizikám.

Prvý z nich slúži na zaistenie bezpečnosti potravín, takže výrobky by sa rozhodne nemali konzumovať po uvedenom dátume. Druhý údaj sa týka optimálnej kvality, t. j. potraviny si do tohto dátumu zachovajú svoje najlepšie vlastnosti, ale budú jedlé aj po tomto dátume. Je dôležité, aby sme ich správne skladovali.

Na Slovensku sa odhaduje, že každý rok skončí v koši takmer 100 kilogramov potravín na osobu.
Foto: shutterstock.com/Kmpzzz

Čo ak niečo zjem po termíne? Niektoré výrobky môžeš

Nikto nebude prekvapený, ak povieme, že pri citlivých výrobkoch, ako sú mäsové alebo mliečne výrobky, musíme striktne dodržiavať dátumy uvedené výrobcami. Pokiaľ však ide o obilniny, môžeme si pokojne dovoliť trochu voľnosti. Týka sa to predovšetkým krúp, múky, cestovín a ryže. – Najmä posledné dva menované výrobky majú dlhú trvanlivosť. Dokonca aj jeden rok od dátumu uvedeného na obale. Treba si však uvedomiť, že toto pravidlo funguje len pri správnom skladovaní.

POZOR! Niektoré výrobky, aj keď sú teoreticky konzumovateľné po dátume spotreby, môžu byť v skutočnosti nevhodné na konzumáciu. Ak ste zle skladovali potraviny a obal má diery, je vypuklý alebo ste v ňom našli mole či plesne, určite ho vyhoďte.
Foto: shutterstock/JSep

Je v poriadku jesť med po termíne?

Po dátume spotreby môžete konzumovať aj strukoviny, ako je cícer, šošovica, fazuľa a hrach. Samozrejme, aj v tomto prípade musíme ich uchovávať na správnom mieste, teda v suchu a mimo dosahu svetla. Z ďalších produktov môžete bez obáv konzumovať: korenie, soľ, korenie, čaj, kávu, sladkosti, med a konzervované potraviny. Ak obal nemá dierky, nie je vypuklý a obsah po otvorení nezapácha. Samozrejme, nezabudnite vo všetkých prípadoch používať zdravý rozum.

Hoci sa všade uvádza, že med môže prežiť stovky rokov a je stále jedlý, existujú výnimky z tohto pravidla. Najčastejším problémom je kvasenie, ktoré môže nastať, ak má med vyšší obsah vody. Ako rozpoznať skvasený med a čo sa s tým dá robiť?

Vo väčšine prípadov kvasenie medu nie je vaša chyba, ale spôsobujú ho samotné včely alebo nepozorný včelár. Včely prinášajú do úľa nektár obsahujúci 60 – 70 % vody a postupne ho zahusťujú. V ideálnom prípade by obsah vody v mede nemal presiahnuť 18 %. Niekedy sa to však včelám nepodarí a med sa aj tak vyprodukuje, často v čase, keď je dlhodobo vysoká vlhkosť. Ak je včelár netrpezlivý alebo neskúsený, ľahko vytočí a predá med s vyšším obsahom vody. V takom prípade sa nebojte reklamovať. A spoznáte to na prvý pohľad.

Ako rozpoznať pokazený med? Skynutý med spoznáte na prvý pohľad. Keď otvoríte nádobu, prvé, čo ucítite namiesto sladkej vône medu, je nepríjemný štipľavý zápach, ktorý je charakteristický pre kvasenie. Povrch medu je vtedy pokrytý tenkou, tenkou vrstvou. V takomto mede už prebehol proces kvasenia. Ak by ste si to pred konzumáciou medu nevšimli, spoznali by ste to už pri prvom vložení medu do úst.

Ku kvaseniu však môže dôjsť aj u vás doma, ak med skladujete nevhodne. Stačí nesprávne utiahnuť viečko nádoby. Med má schopnosť absorbovať vlhkosť z okolitého prostredia. A to je hlavný problém. Ak vlhkosť medu alebo hladina vody v ňom presiahne približne 21 %, med začne kvasiť a nenávratne sa znehodnotí.

Ak vám med skvasí, jediná rada, ktorú vám môžeme dať, je vyhodiť ho a kúpiť iný. Pretože keď sa pokazí, už nie je cesty späť.

Hoci sa všade uvádza, že med môže prežiť stovky rokov a je stále jedlý, existujú výnimky z tohto pravidla.
Foto: shutterstock/Valentyn Volkov

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto 3 zložky máte doma a spolu dokážu zázraky. Rozlúčte sa so škodcami nadobro!

Už žiadne vyhadzovanie starého chleba. Dajte do vedra a zalejte vodou. Skutočný „zázračný odvar“


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kto by nikdy nemal cestovať lietadlom? Tieto osoby riskujú vážne zdravotné komplikácie

14.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/astudio). Lietadlá sa stali jedným z najpopulárnejších dopravných prostriedkov, no nie každý by ich mal využívať. Zdravotné dôvody môžu…

Nevylievajte ju do umývadla, zalejte zamiokulkas. Rýchlo uvidíte nové, svieže zelené listy

14.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina). Na podporu rastu zamiokulku používajte domáce hnojivá. Prírodné roztoky dodávajú rastlinám základné mikroživiny, podporujú ich rast a…

Nevyhadzujte šupky z mandarínok! Tento poklad vyrieši problémy v domácnosti aj záhrade

14.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Woodpond). Kupujete mandarínky pravidelne, ale šupky končia v koši? Robíte obrovskú chybu! Tieto aromatické šupky sú hotovým pokladom, ktorý…

Zemiaková výživa porazí hnojivo z banánových šupiek. Už po jednom dni muškáty kvitnú

14.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Garkusha). Pelargónie sa nie nadarmo nazývajú "kráľovnou balkónov". Je to ľahko pestovateľná a odolná rastlina s dlhou dobou…

Zalievate svoje rastliny kávovou usadeninou? Týchto sa radšej vyvarujte, pretože ich rýchlo zničíte

13.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ThamKC). Kávová usadenina je nielen prirodzeným zdrojom živín pre rastliny. Jej prítomnosť tiež zlepšuje štruktúru pôdy a zvyšuje jej…

Auto Trendy

Čínska stíhačka novej generácie na fotografii. Odhaľuje ďalšie podrobnosti

14.5.2025 Redakcia Auto trendy - Na internet sa dostala ďalšia fotografia J-50, ide o čínske bojové lietadlo, ktoré má byť moderným strojom šiestej generácie. Nový záber ukazuje zaujímavý detail týkajúci…

Elektrický sen v Kolíne sa mení na nočnú moru: Zamestnanci štrajkujú proti prepúšťaniu

14.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ford v roku 2023 investoval neuveriteľné 2 miliardy eur do prestavby svojej továrne v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Veľkolepý plán mal z výrobného závodu urobiť…

Koniec iritujúceho štart-stop systému?

14.5.2025 Redakcia Auto trendy - Systém, ktorý v autách všetci nenávidia, zhasína na každej križovatke, no papierovo "šetrí" palivo, konečne čelí zdravému rozumu. Americká EPA chystá revolučnú zmenu pravidiel.

20 000 ľudí bez práce: Prepúšťanie zasiahne továrne po celom svete

14.5.2025 Redakcia Auto trendy - Japonská automobilka oznámi prepustenie takmer 20 tisíc zamestnancov po celom svete. Dokáže sa kedysi hrdý Nissan ešte postaviť na nohy?

Najobľúbenejšie SUV na svete dostáva novú generáciu. Prvé fotografie budúcej Toyoty RAV4

13.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nová generácia Toyoty RAV4 bude oficiálne predstavená koncom tohto mesiaca. Japonská automobilka nedávno zverejnila prvé obrázky svojho nového kompaktného SUV.

Nemecké automobilky v kríze: Hrozí exodus výroby na Východ?

13.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilová pýcha sa otriasa v základoch. Krajina, ktorá desaťročia symbolizovala kvalitu a technologickú dokonalosť, stojí na križovatke. Šokujúca analýza odhalila, že výroba áut v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov