Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Cacio e pepe je dokonalé talianske jedlo, ktoré sa skladá len z troch ingrediencií. Ako ho pripraviť?

21.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Chusov). Cacio e pepe je klasika talianskej kuchyne, ktorá zaujme svojou jednoduchosťou. Je ťažké uveriť, že toto jedlo pochádza z chudoby. Ako ho...

21.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Chusov).

Cacio e pepe je klasika talianskej kuchyne, ktorá zaujme svojou jednoduchosťou. Je ťažké uveriť, že toto jedlo pochádza z chudoby. Ako ho pripraviť? Objavte triviálne jednoduchý recept.

Cacio e pepe je klasika talianskej kuchyne, ktorá zaujme svojou jednoduchosťou.
Foto: shutterstock/Vladislav Chusov

Cacio e pepe je v Ríme veľmi obľúbené medzi turistami, ale jeho príprava je taká jednoduchá, že sa každý môže nechať zlákať, aby si ho pripravil doma. Stačia len tri ingrediencie.

Špagety cacio e pepe

Špagety cacio e pepe sú jedným z najčastejších jedál, ktoré si turisti v Ríme objednávajú. Spolu s carbonara a amatriciana sa cacio e pepe považuje za jednu z troch klasík rímskej kuchyne. Čo presne znamená názov cacio e pepe? Slovo cacio sa používa na označenie syra, najmä v Ríme. Cacio e pepe teda znamená presne to, čo syr a korenie. Ako môžete ľahko uhádnuť, cacio e pepe je klasické rímske jedlo, ktorého hlavnými zložkami sú syr a korenie. A skutočne, toto jedno zo starých jedál rímskej kuchyne a okolia sa pripravuje len z troch ingrediencií: cestovín, syra a korenia.

Dnes je pre nás ťažké predstaviť si, že toto jedlo, ktoré je esenciou talianskej elegancie a jednoduchosti, mohlo pochádzať z chudoby. Tento pokrm však vymysleli talianski pastieri, ktorí počas pasenia svojich oviec potrebovali jedlo, ktoré by ich zasýtilo, ale ktoré by nevyžadovalo príliš veľa kuchynského náčinia. Pohodlným a hlavne lacným riešením bolo pripraviť pokrm zo suchých cestovín a zrejúceho syra. Klasické cestoviny cacio e pepe sa pripravujú z cestovín (zvyčajne špagiet alebo iných dlhých cestovín), slanej vody použitej na varenie cestovín, čerstvo mletého alebo ešte lepšie čerstvo natlčeného korenia a syra pecorino. Názov syra pochádza z talianskeho slova pecora, čo znamená ovca, a najoptimálnejším syrom je Pecorino Romano.

Klasické cestoviny cacio e pepe zvyčajne sa pripravujú zo špagiet.
Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu

Cestoviny cacio e pepe: rôzne spôsoby prípravy

Cestoviny cacio e pepe sa môžu mierne líšiť spôsobom prípravy. Niektorí odporúčajú zmiešať syr s vodou na varenie cestovín a korením a až potom pridať túto zmes do uvarených cestovín. Iní tvrdia, že je oveľa lepšie najprv spojiť cestoviny s vodou a korením a až potom pridať do pokrmu syr. Niektorí tvrdia, že sa oplatí opiecť korenie a zaliať ho vodou z varenia cestovín, aby sa z korenia, ktoré je podstatou pokrmu, získalo maximum chuti. Treba však mať na pamäti, že na to, aby omáčka dosiahla dokonalú konzistenciu bez hrudiek a bola dokonale krémová, je potrebné syr zohriať na správnu teplotu. Podľa odborníkov dosahuje syr pecorino túto ideálnu konzistenciu pri teplote 55 °C. Aby syr dosiahol túto teplotu, odporúča sa ohrievať ho vo vodnom kúpeli.

Talianske jedlo cacio e pepe: povolené úpravy

Talianske jedlo cacio e pepe sa môže mierne upraviť. Hoci základný recept obsahuje špagety, syr pecorino a korenie, môžeme nájsť rôzne verzie cacio e pepe. V niektorých verziách cacio e pepe sa ovčí syr pecorino mieša s kravským syrom Grana Padano alebo Parmigiano Reggiano. Toto miešanie druhov syra sa zvyčajne odôvodňuje príliš intenzívnou vôňou syra pecorino. Treba však pripomenúť, že región Lazio s hlavným mestom v Ríme, ako aj celé stredné Taliansko, je krajinou ovčieho syra. V niektorých verziách pokrmu cacio e pepe je olivový olej veľmi žiaducim doplnkom, zatiaľ čo v iných je povinným doplnkom maslo. V druhom prípade sa to vysvetľuje tým, že pridanie masla umožňuje nielen ľahší spôsob získania rovnomerne krémovej omáčky, ale aj ďalšie aromatické vlastnosti korenia.

Najoptimálnejším syrom pre cacio e pepe je Pecorino Romano.
Foto: shutterstock/77 Studio

Cacio e pepe: recept

Takže: ako sa pripravuje cacio e pepe? Recept je veľmi jednoduchý a príprava pokrmu nám nezaberie veľa času. Potrebujeme:

  • 300 gramov špagiet alebo cestovín bucatini
  • 200 gramov syra pecorino (napr. Pecorino Romano) alebo inej syrovej zmesi (napr. pol na pol s Grana Padano)
  • 1 až 2 čajové lyžičky čerstvo rozdrveného korenia
  • voda
  • soľ.

Na začiatku vodu na cestoviny poriadne osolíme a uvaríme ich al dente. Medzitým čo najjemnejšie nastrúhajte syr a pomeľte zrnká korenia. Ku koncu varenia cestovín nasypeme rozdrvené korenie do panvice a opražíme ho na miernom ohni. Potom do korenia prilejeme trochu vody z varenia cestovín a necháme ho asi 3 minúty na miernom ohni. Počas tejto doby rozdrvíme syr s trochou vody z varenia cestovín na hladkú pastu. Odstavte panvicu z ohňa, pridajte cestoviny do vody s korením a intenzívne premiešajte. Postupne pridávajte syrovú pastu k obsahu panvice a stále intenzívne miešajte. Pokrm ihneď naservírujte na tanier. Nezabudnite, že pikantnosť pokrmu závisí od množstva korenia a dve čajové lyžičky korenia spôsobia, že pokrm bude naozaj ostrý. Ak chcete, môžete korenie namiesto opekania na suchej panvici opiecť na rozpustenom masle.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajková šťava na zimu ideálna do vašej domácej špajze. Obídete sa aj bez odšťavovača!

Zabudnite na karfiol v strúhanke. Lepšie je piecť ho pod „perinkou“ a bude vám chutiť ako nikdy predtým


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najzdravšie ovocie sveta. Na Slovensku ho poznáme, ale jeme ho málo

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Traveler0205). Vedci roky skúmajú, ktoré ovocie je najlepšie pre naše zdravie. Americkí výskumníci konečne odhalili, ktoré si zaslúži titul…

Príliš ste sa spálili? Použite domáci prostriedok a začervenanie zmizne

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Useekate). Nastali dlho očakávané slnečné teplé dni. A to znamená, že ako nikdy predtým je potrebné dbať o ochranu…

Vložte si to do peňaženky 1. júla. Počas celých prázdnin budete mať dostatok peňazí

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrii Iemelianenko). Júl sa rýchlo blíži – horúci mesiac ideálny na výlety. Snívate o „luxusnej“ dovolenke? Ak si chcete…

Tajomstvo zdravého mozgu: Jahody ako zbraň proti demencii

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FamVeld). Cítite, že vám pamäť občas zlyháva? Vyskúšajte jahody! Vedci objavili, že každodenná konzumácia týchto šťavnatých plodov môže spomaliť…

Zdravší ako olivový olej? Tento elixír vám zníži cholesterol aj váhu

30.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kungfu01). Chcete sa starať o svoje srdce a postavu bez drastických diét a drahých doplnkov? Zabudnite na olivový…

Auto Trendy

Kamión zrazil opravára vo výške 6 metrov. Neuveríte, ako to dopadlo

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Človek by si myslel, že vysoko nad cestou nemôžeme mať problémy kvôli vodičom, ale nie je to pravda. Nedávno totiž pracovníka na plošine zdvíhacieho vozidla…

BYD v problémoch: Výroba klesá, sklady sa plnia

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant BYD, ktorý nedávno predbehol Teslu ako najväčší výrobca elektromobilov na svete, teraz čelí vážnym problémom. Spoločnosť musela znížiť výrobu a zastaviť rozširovanie…

Toyota chystá bombu! Nový motor dokáže vyprodukovať až 600 koní

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Japonský gigant Toyota pracuje na revolučnom štvorvalcovom motore, ktorý môže zmeniť budúcnosť benzínových áut. Zatiaľ čo celý svet sa ženie za elektrifikáciou, Toyota ide proti…

Kamión visel nad priepasťou! Vodič uviazol v kabíne smrti

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Polovica kamióna visela nad priepasťou, polovica stála na zvyškoch mosta. Situácia vodiča bola o to nebezpečnejšia, že kabína visela vo vzduchu. Nemal sa ako dostať…

Zákerný podvod s nabíjacími stanicami: Ako sa chrániť pred falošnými QR kódmi

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Nový zákerný podvod ohrozuje elektromobilistov po celej Európe. Podvodníci prelepujú originálne QR kódy na nabíjacích staniciach svojimi falošnými, ktoré vedú na podvodné stránky. Predstavte si, že…

7 zlozvykov, ktoré ničia spojku a prevodovku auta. Robíte ich aj vy?

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Od nechania auta so zaradenou rýchlosťou na červenej až po jazdu s nohou na spojke - spôsob, akým riadite auto s manuálnou prevodovkou, výrazne ovplyvňuje…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov