Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Maximálne nadýchaná piškóta. Prekvapujúci recept na Veľkú noc

29.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova). Kysnuté koláče alebo bábovka sú tradičné, ale pre mnohých ľudí už trochu nudné návrhy na veľkonočnom stole. Ak si však oslavu bez...

29.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova).

Kysnuté koláče alebo bábovka sú tradičné, ale pre mnohých ľudí už trochu nudné návrhy na veľkonočnom stole. Ak si však oslavu bez tohto typu koláčov neviete predstaviť, vyskúšajte netradičnú piškótu. Ako ju pripraviť? Dáme Vám tip.

Tajomstvo tejto veľkonočnej torty spočíva v tom, že po vybratí z rúry sa torta obráti hore nohami a nechá sa takto, kým úplne nevychladne
Foto: shutterstock.com/Elena Veselova

Netradičná veľkonočná torta


Tajomstvo tejto veľkonočnej torty spočíva v tom, že po vybratí z rúry sa torta obráti hore nohami a nechá sa takto, kým úplne nevychladne. Môžeme vás ubezpečiť, že aj skúsení cukrári sa potešia chuti tohto nezvyčajného koláčika.


Ingrediencie na piškótovú tortu:

  • 7 vajec,
  • 1 šálka cukru,
  • štipka soli,
  • ½ šálky oleja,
  • ½ šálky vlažnej vody,
  • čerstvo vylisovaná šťava z 1 citróna,
  • 1½ šálky pšeničnej hladkej múky,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.
Žĺtka s cukrom šľahajte do svetlej peny približne 10 minút
Foto: shutterstock/Arina P Habich

Ako pripraviť domácu piškótovú tortu?

  1. Najprv oddeľte bielka od žĺtkov a dajte ich do samostatných misiek. Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme ich do tuhej peny.
  2. Keď sú bielka pevne nadýchané, pridáme polovicu cukru a miešame, kým sa úplne nerozpustí a bielka sa nezačnú lesknúť.
  3. K žĺtkom pridajte druhú porciu cukru a šľahajte do svetlej peny približne 10 minút. Keď je to hotové, za stáleho miešania prilievame pomalým prúdom olej, vodu a citrónovú šťavu.
  4. V tejto fáze bude zmes pomerne riedka. V ďalšom kroku môžeme prejsť k preosiatiu múky s práškom do pečiva a celok premiešame lyžicou alebo stierkou.
  5. Ku koncu pridajte do zmesi vyšľahané bielka, najlepšie v troch častiach. Cesto nalejte do špeciálnej formy na bábovku alebo tortu. V druhom prípade je dobré dať do stredu sklenenú nádobu.
  6. Dôležité je, aby ste formu ničím nevymastili ani nevyložili papierom na pečenie. Forma by mala byť čerstvo umytá, utretá a osušená.
  7. Koláč vo forme vložte do rúry vyhriatej na 180 °C s nastavením horného a dolného ohrevu.
  8. Tortu pečte 40-45 minút alebo kým sa na vrchu neobjaví suchý povrch. Upečenú tortu ihneď vyberte z rúry a otočte ju hore dnom.
  9. Forma na tortu by mala visieť na sklenenej nádobe. Vďaka tomu bude torta pri chladnutí pružná a zároveň zostane nadýchaná a vlhká.
  10. Vychladnutú tortu vyberte z formy, preložte na servírovací tanier a podľa potreby ozdobte. Môžete použiť práškový cukor alebo si pripraviť domácu polevu.
Pohľad na tortu, ktorá najprv vyrastie a potom spadne, vás môže znepokojovať. Príčiny môžeme hľadať vo viacerých faktoroch
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Prečo piškóta padá?


Ak máte skúsenosti s domácim pečením, pohľad na tortu, ktorá najprv vyrastie a potom spadne, vás môže znepokojovať. Príčiny môžeme hľadať vo viacerých faktoroch. Prvá chyba spočíva v príliš dlhom alebo príliš krátkom miešaní ingrediencií. Zbežným miešaním ingrediencií sa cesto nedostatočne prevzdušní, a preto nemá šancu vyrásť.


Pri príprave tortového cesta je však možné preháňať aj v opačnom smere. Predĺženie procesu miesenia o ďalších pár minút spôsobí, že skončíte s príliš tuhým cestom, ktoré najprv vyrastie, ale čoskoro sa zrúti dovnútra. Nie každý recept jasne uvádza celkový čas miešania, ale odporúča sa šľahať vaječný základ približne 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lahodný koláč pre každý rozpočet. Za celú vec miniete len 4 eura

Veľkonočná čokoládová roláda s exotickým nádychom. Nedá sa jej odolať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Táto zelená nátierka zachráni každé raňajky. Moja švagriná ju pripravila a mne z nej spadla sánka.

6.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Drazen Zigic). Avokádová nátierka môže byť vynikajúca alebo úplne nevýrazná. Stačí len trochu zlé dávkovanie a stane sa z…

Vezmite vajcia, špenát a pripravte krémovú omáčku. Raňajky hodné drahého hotela

6.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Nayashkova). Vajíčka na raňajky sú už klasikou, a to nielen na Slovensku. Sú dobrou voľbou nielen preto, že…

Polievku nemusíte zahusťovať smotanou. Existuje diétna alternatíva. Má len 36 kcal v 100 g

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AtlasStudio). Čím môžem polievku zahusťovať namiesto smotany? Tento výrobok nie je na Slovensku veľmi známy, čo je škoda, pretože…

Takto marinujem morčacie rezne. Mäso je také šťavnaté, že sťava z neho doslova vyteká

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Morčacie mäso sa nevyberá tak často ako kuracie, najmä preto, že sa ho dosť ľudí bojí. Morčacie…

Bravčové rezne vyjdú chrumkavé a šťavnaté. Mlieko som nechala v chladničke

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Zabudnite na tradičné namáčanie v mlieku. Existuje lepší spôsob, ako pripraviť dokonale šťavnaté bravčové rezne. Stačí jedna…

Auto Trendy

Pozor, vodiči! Tieto priestupky vás pripraví o vodičák

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nielen vysoká rýchlosť či jazda pod vplyvom alkoholu! Aj bežné prehrešky môžu skončiť odobratím vodičského preukazu. Pozor, vodiči!

Mechanici varujú: Týmto motorom sa pri kúpe ojazdeného auta vyhnite za každú cenu

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Uznávané automobilky v histórii často vyrobili motory, ktoré sa stali ich najväčšou nočnou morou. Predstavujeme vám skutočný zoznam hanby – najporuchovejšie pohonné jednotky, na ktoré…

Počujete v motore cinkanie mincí? Neriskujte, inak vás čakajú tisícové účty od mechanika!

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Charakteristický kovový zvuk pod kapotou môže signalizovať vážnu poruchu motora. Najmä majitelia motorov TSI 1.2 a 1.4 by mali zbystriť pozornosť. Ignorovanie prvých príznakov môže…

Štvornohý kuriér zvládne schody a prenesie ťažké náklady bez ľudskej pomoci

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si robot, ktorý nielen doručí balík, ale ho aj sám naloží a vyloží. Bez ľudskej pomoci dokáže preniesť až 85-kilogramový náklad, zvládne schody aj…

Gigant vyzýva Ferrari: „Naše superauto bude lepšie ako SF90!"

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska automobilka Great Wall Motor (GWM) pripravuje športový voz, ktorý má prekonať legendárne Ferrari. Po piatich rokoch vývoja sa chystá šokovať svet výkonom, ktorý údajne…

Žiadne mýtne brány, žiadne zdržanie: Recept na plynulú premávku v meste

6.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa vyberiete na výlet do Švédska a zistíte, že tu nenájdete žiadne mýtne brány. Žiadne státie v kolónach, žiadne hľadanie drobných. Namiesto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov