Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Keď som odhalila hlavnú ingredienciu, všetci krútili hlavami. Uložte si recept, pretože ich budete robiť častejšie

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (). Koláče dominujú na našich stoloch bez ohľadu na príležitosť. V jesennom období ich robíme ešte viac, pretože sa perfektne hodia k počasiu a teplému...

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe ().

Koláče dominujú na našich stoloch bez ohľadu na príležitosť. V jesennom období ich robíme ešte viac, pretože sa perfektne hodia k počasiu a teplému čaju. Tento koláč je skvelý aj ako dezert po výdatnej večeri. Hlavná ingrediencia vás však môže prekvapiť. Nepoužíva sa každý deň.

Foto: shutterstock/pmmart

Jeseň je ročné obdobie spojené s farebným lístím, chladnejšími ránami a večermi a intenzívnymi vôňami, ktoré je cítiť z kuchyne. Vtedy využijeme všetky uložené recepty na prípravu jedál a dezertov, ktoré nás zahrejú. Je to tiež čas na objavovanie nových chutí, na ktoré by sme v inom ročnom období ani nepomysleli. Príkladom toho sú jedlé gaštany, ktoré nájdeme v mnohých obchodoch. Gaštany sú nielen chutnou ingredienciou, ale aj základom na prípravu aromatického koláča. Dnes by som sa chcela podeliť o recept, ktorý nie je zrejmý. Ide o koláč z jedlých gaštanov s nádychom kakaa.

Aby sme vás povzbudili k príprave tohto dezertu, stojí za zmienku, že gaštany sa pri varení používajú už po stáročia. Je to kvôli jeho chuti a nutričnej hodnote. Sú zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Ich oriešková chuť sa dokonale hodí k mnohým ďalším ingredienciám a ich krémová konzistencia dodáva ľahkosť.

Recept na gaštanový koláč s kakaovou náplňou

Ingrediencie na koláč

  • 300 g pšeničnej múky,
  • 50 g kakaa,
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva,
  • štipka soli,
  • 100 g jemného cukru,
  • 150 g masla,
  • vajce,
  • 1 žĺtok.

Ingrediencie na gaštanové pyré

  • 500 g jedlých gaštanov,
  • 100 g masla,
  • 100 ml mlieka,
  • 15 g cukru,
  • polovica stonky zeleru.

Ingrediencie na plnku

  • 500 g gaštanového pyré,
  • 2 vajcia,
  • lyžica kukuričného škrobu,
  • 100 ml silnej kávy,
  • 50 g jemného cukru,
  • lyžica vanilkového extraktu,
  • 100 ml šľahačkovej smotany.

Spôsob prípravy

  1. Prípravu koláča začnite prípravou gaštanového pyré. Gaštany umyte, ošúpte a vložte do hrnca. Pridáme cukor a zeler nakrájaný na menšie kúsky. Všetko zalejeme vodou a varíme, kým gaštany nezmäknú. Keď sú pripravené, vypustite vodu a rozdrvte ich pomocou lisu. V prípade potreby ich môžete prepasírovať cez sitko, aby ste odstránili väčšie kusy.
  2. Pridajte maslo rozdelené na menšie kúsky a dôkladne premiešajte. Všetko položte na stredný oheň a za stáleho miešania pomaly nalejte mlieko. Udržujte zmes na ohni, kým konzistencia nezhustne, potom ju odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Teraz je čas pripraviť koláč. Do misky preosejeme pšeničnú múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Potom pridajte cukor a soľ a jemne premiešajte.
  4. K suchým ingredienciám pridáme nasekané studené maslo a premiešame. Teraz rozbite vajíčko a pridajte žĺtok. Znova miesime, kým nezískame jednotnú konzistenciu.
  5. Vymiesené cesto zabalíme do fólie a dáme na cca 30 minút do chladničky.
  6. Medzitým si pripravíme plnku. Vložte gaštanové pyré do misy a zmiešajte s cukrom, vajcom, kávou, vanilkou a škrobom. Všetko premiešajte pomocou mixéra, kým sa nespojí. Nakoniec pridáme šľahačku a opäť premiešame.
  7. Vychladnuté cesto rozvaľkáme do tvaru pripraveného plechu. Vložíme ich do formy a popicháme vidličkou.
  8. Pripravenú gaštanovú zmes vylejeme na pripravený základ a vrch uhladíme stierkou. Pekáč vložíme do predhriatej rúry na 180°C a umývame asi 40-45 minút.
  9. Upečený gaštanový koláč necháme vychladnúť a podávame s strúhanou čokoládou alebo posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Syrová polievka chutí najlepšie na jeseň. Urobte trik s cibuľou a budete plakať od šťastia

Recept na jednoduchý želé koláč. Tento dezert pripravíte za okamih a zjete ho ešte skôr


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nazbierajte si v parku alebo na lúke a vyrobte si marmeládu. Lacné, chutné a veľmi zdravé

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team). Jar je ideálnym obdobím na to, aby ste čo najviac využili to, čo vám príroda ponúka, a…

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Auto Trendy

Čínsky drak pohltí nemecké fabriky: Chery preberá zatvárajúce sa továrne Volkswagenu!

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Európsky automobilový gigant kapituluje pred vlastnou zelenou politikou, zatiaľ čo čínsky konkurent vidí príležitosť na expanziu. Je to začiatok konca európskeho automobilového priemyslu?

Michael Schumacher sa možno čoskoro objaví na okruhu F1!

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Bývalý kolega a pilot F1 Johnny Herbert priniesol nádej fanúšikom sedemnásobného majstra sveta. Sú jeho slová reálne alebo len zbožným prianím?

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov