Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

Ako konzumácia zohriatych cestovín ovplyvňuje telo? Prekvapujúce zistenia výskumu

20.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Britskí vedci skúmali, ako zohrievanie cestovín ovplyvňuje ich vlastnosti. Účastníci striedali čerstvo pripravené, chladené a zohriate cestoviny. Po každom jedle im v pravidelných...

20.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).

Britskí vedci skúmali, ako zohrievanie cestovín ovplyvňuje ich vlastnosti. Účastníci striedali čerstvo pripravené, chladené a zohriate cestoviny. Po každom jedle im v pravidelných intervaloch merali hladinu glukózy v krvi. Ukázalo sa, že zohrievanie cestovín… ich robí zdravšími.

Ako ohrievané cestoviny ovplyvňujú telo?
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Cestoviny sú zdrojom ľahko stráviteľných sacharidov, ktoré sa v črevách premieňajú na jednoduché cukry. Ich konzumácia vedie k náhlemu nárastu hladiny glukózy v krvi a zvýšenej produkcii inzulínu – hormónu, ktorý stabilizuje hladinu glukózy.

V dôsledku toho po konzumácii cestovín často pociťujeme pokles energie a hlad, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že siahneme po občerstvení, a tým zvyšujeme príjem kalórií.

Prečo sú ohrievané cestoviny zdravšie ako čerstvo uvarené?

Zaujímavé je, že vedci objavili spôsob, ako znížiť kalorickosť cestovín. Tento proces sa začína ich vychladením po uvarení, čo mení štruktúru škrobu, ktorý obsahujú. Ako vysvetľujú odborníci, škrob sa mení na tzv. rezistentný škrob, ktorý je odolný voči pôsobeniu tráviacich enzýmov. Vďaka tomu telo premieňa menej sacharidov z jedla na glukózu. Rezistentný škrob funguje podobne ako vláknina, čo robí z ohriatych cestovín zdravšiu voľbu než z tých podaných ihneď po uvarení.

Téme sa venovali britskí vedci, ktorí o výsledkoch svojho výskumu hovorili v relácii BBC. Experiment, ktorý uskutočnili, vrhá nové svetlo na to, ako ohrievanie cestovín ovplyvňuje ich vlastnosti. Na výskume sa zúčastnilo 10 osôb, ktoré počas troch dní jedli na prázdny žalúdok porciu cestovín s paradajkovou omáčkou. Účastníci jedli striedavo čerstvo pripravené, vychladené a znovu ohriate jedlo. Po každom jedle im v pravidelných intervaloch merali hladinu glukózy v krvi.

  • Výsledky ukázali, že studené cestoviny spôsobili menšie výkyvy hladiny glukózy v krvi ako cestoviny podávané bezprostredne po uvarení.
  • Najprekvapujúcejšie účinky cestovín na telo však mali zohriate cestoviny. Po ich zjedení klesla hladina glukózy v krvi až o polovicu v porovnaní s účinkami po zjedení čerstvo uvarených cestovín. Preto, ako zdôraznili vedci, zohrievanie tohto jedla nielen zachovalo jeho zdravotné benefity, ale ich aj posilnilo.

„Zohrievanie cestovín (a pravdepodobne aj iných škrobových potravín, ako sú zemiaky) ich robí zdravšími. Chráni telo pred náhlymi výkyvmi hladiny glukózy v krvi a uľahčuje vstrebávanie rezistentného škrobu“

– zhrnuli výsledky výskumu.

Ohriate cestoviny obsahujú viac rezistentného škrobu, vďaka čomu menej zvyšujú hladinu glukózy a prospievajú tráveniu ako čerstvo uvarené.
Foto: shutterstock.com/Strigana

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Môžete zjesť až dve šálky denne. „Ovocie bohov“ funguje ako zabijak prebytočných kilogramov

Šokujúci objav vedcov: Toto sladké ovocie znižuje cukor v krvi a spaľuje tuky!


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zmiešajte tvaroh s jednou lyžičkou. Vaša váha pôjde dolu!

19.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/onebit). Tvaroh je obľúbenou súčasťou mnohých jedálničkov, najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín a vápnika. Vedeli ste však, že jeho…

Ploché brucho bez drastických diét? Dá sa to, ale musíte vedieť ako

17.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ARMMY PICCA). Brušný tuk je pre mnohých ľudí doslova nočnou morou. Snažíte sa o štíhlejšiu postavu, ale práve tuk…

Masť z lekárne za pár eur redukuje vrásky, upokojuje akné. Obsahuje kľúčový vitamín

15.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MarijaBazarova). Na prvý pohľad nenápadná, lacná a bez lesklej reklamy. Masť s vitamínom A, ktorú nájdete v bežnej…

Do rannej kávy si dávam dva tenké plátky. Mám viac energie a menej chutí na jedlo

15.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Dlhé roky som pila rannú kávu po starom. Mlieko, cukor, niekedy sirup. A potom som to zmenila.…

Šokujúci objav vedcov: Toto sladké ovocie znižuje cukor v krvi a spaľuje tuky!

14.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Romix Image). Mango nie je len sladkou pochúťkou z trópov. Najnovšia štúdia amerických vedcov ukazuje, že pravidelná konzumácia tohto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov