20.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Britskí vedci skúmali, ako zohrievanie cestovín ovplyvňuje ich vlastnosti. Účastníci striedali čerstvo pripravené, chladené a zohriate cestoviny. Po každom jedle im v pravidelných intervaloch merali hladinu glukózy v krvi. Ukázalo sa, že zohrievanie cestovín… ich robí zdravšími.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Cestoviny sú zdrojom ľahko stráviteľných sacharidov, ktoré sa v črevách premieňajú na jednoduché cukry. Ich konzumácia vedie k náhlemu nárastu hladiny glukózy v krvi a zvýšenej produkcii inzulínu – hormónu, ktorý stabilizuje hladinu glukózy.
V dôsledku toho po konzumácii cestovín často pociťujeme pokles energie a hlad, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že siahneme po občerstvení, a tým zvyšujeme príjem kalórií.
Prečo sú ohrievané cestoviny zdravšie ako čerstvo uvarené?
Zaujímavé je, že vedci objavili spôsob, ako znížiť kalorickosť cestovín. Tento proces sa začína ich vychladením po uvarení, čo mení štruktúru škrobu, ktorý obsahujú. Ako vysvetľujú odborníci, škrob sa mení na tzv. rezistentný škrob, ktorý je odolný voči pôsobeniu tráviacich enzýmov. Vďaka tomu telo premieňa menej sacharidov z jedla na glukózu. Rezistentný škrob funguje podobne ako vláknina, čo robí z ohriatych cestovín zdravšiu voľbu než z tých podaných ihneď po uvarení.
Téme sa venovali britskí vedci, ktorí o výsledkoch svojho výskumu hovorili v relácii BBC. Experiment, ktorý uskutočnili, vrhá nové svetlo na to, ako ohrievanie cestovín ovplyvňuje ich vlastnosti. Na výskume sa zúčastnilo 10 osôb, ktoré počas troch dní jedli na prázdny žalúdok porciu cestovín s paradajkovou omáčkou. Účastníci jedli striedavo čerstvo pripravené, vychladené a znovu ohriate jedlo. Po každom jedle im v pravidelných intervaloch merali hladinu glukózy v krvi.
- Výsledky ukázali, že studené cestoviny spôsobili menšie výkyvy hladiny glukózy v krvi ako cestoviny podávané bezprostredne po uvarení.
- Najprekvapujúcejšie účinky cestovín na telo však mali zohriate cestoviny. Po ich zjedení klesla hladina glukózy v krvi až o polovicu v porovnaní s účinkami po zjedení čerstvo uvarených cestovín. Preto, ako zdôraznili vedci, zohrievanie tohto jedla nielen zachovalo jeho zdravotné benefity, ale ich aj posilnilo.
„Zohrievanie cestovín (a pravdepodobne aj iných škrobových potravín, ako sú zemiaky) ich robí zdravšími. Chráni telo pred náhlymi výkyvmi hladiny glukózy v krvi a uľahčuje vstrebávanie rezistentného škrobu“
– zhrnuli výsledky výskumu.

Foto: shutterstock.com/Strigana
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môžete zjesť až dve šálky denne. „Ovocie bohov“ funguje ako zabijak prebytočných kilogramov
Šokujúci objav vedcov: Toto sladké ovocie znižuje cukor v krvi a spaľuje tuky!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.