20.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Bazalka. Taliani túto rastlinu milujú a s obľubou ju pridávajú do mnohých druhov cestovín či ako prísadu na pizzu. Na Slovensku je však stále podceňovaná, a to je škoda. Nielenže chutí a obohacuje jedlá, ale má aj mimoriadne priaznivý vplyv na náš organizmus.

Foto: shutterstock/New Africa
Bazalka nielen krásne vonia – je plná vitamínov a minerálov
Bazalka je bylinka, ktorú väčšina z nás pozná z talianskej kuchyne. Jej vôňu si nemožno pomýliť s inou rastlinou.
Čerstvá bazalka však nie je len výborný doplnok do jedál – ide o rastlinu s pozoruhodnými zdravotnými účinkami. Môže podporiť detoxikáciu tela, pôsobiť protizápalovo a posilniť imunitu.
Bazalka obsahuje najmä éterické oleje – eugenol, linalol a estragol – ktoré sú zodpovedné nielen za jej vôňu, ale majú aj protizápalové, antibakteriálne a upokojujúce účinky.
Táto rastlina je tiež bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Obsahuje vitamín K, nevyhnutný pre zrážanie krvi a zdravé kosti, vitamín A, ktorý podporuje zrak a pokožku, a vitamín C, ktorý posilňuje imunitu a má antioxidačné účinky.
Okrem toho je v bazalke prítomný aj horčík, železo, vápnik a draslík, ktoré podporujú nervový, obehový a kostný systém.
Bazalka je bohatá aj na flavonoidy a polyfenoly – silné antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom.

Foto: shutterstock/Danita Delimont
Bylinkový detox. Využite výhody talianskeho korenia
Bazalka má močopudné a protizápalové účinky. Pomáha vyplavovať toxíny z obličiek a pečene, pričom obsiahnuté antioxidanty napomáhajú očiste organizmu od voľných radikálov.
Vďaka obsahu vitamínu C a antimikrobiálnych látok podporuje boj proti infekciám a zápalom. Na imunitu má veľký vplyv aj správne fungovanie tráviaceho a vylučovacieho systému, kde hrá detoxikačná funkcia dôležitú rolu.
Bazalka zároveň podporuje prácu žalúdka a čriev, zmierňuje nadúvanie a má antiemetické vlastnosti.
Aj to je dôležité pre imunitu, keďže jej väčšia časť závisí práve od stavu našich čriev.
Bazalka navyše pomáha aj srdcu. Znižuje hladinu zlého cholesterolu (LDL) a vďaka draslíku pomáha regulovať krvný tlak.

Foto: shutterstock/Food Fantasy
Jedzte ju čerstvú, nie sušenú. Získate viac
Na Slovensku sa bazalka stále používa najmä ako sušené korenie. No práve jej čerstvá forma je pre nás najzdravšia.
Môžete ju pridávať do šalátov, sendvičov, cestovín a polievok tesne pred podávaním. Nevarte ju dlho, lebo stráca časť svojich účinkov.
Skvele sa hodí aj vo forme pesta. Stačí rozmixovať čerstvé lístky s olivovým olejom, cesnakom, orechmi a parmezánom. Tak získate aromatickú omáčku plnú zdravých tukov a antioxidantov.
V letných dňoch môžete pridať pár lístkov čerstvej bazalky aj do nápoja. Osvieži a povzbudí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Po 60. roku života zaraďte tieto potraviny do svojho jedálnička. Budete starnúť pomalšie
Ploché brucho bez drastických diét? Dá sa to, ale musíte vedieť ako
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.