19.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Goksi).
Strava je kľúčová v každom veku. Po 60. roku života je obzvlášť dôležitá pre zlepšenie kvality každodenného fungovania a spomalenie procesu starnutia. Je dobré vedieť, čo by malo byť zahrnuté do vášho denného jedálnička po 60. roku života, aby ste si užili dobré zdravie a kondíciu. Získajte informácie o kľúčových skupinách potravín, ktoré by mal každý senior zaradiť do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock/Goksi
Proces starnutia je prirodzenou súčasťou života, ale so správnymi návykmi ho môžete spomaliť a zlepšiť kvalitu každodenného fungovania. Jednou z kľúčových otázok po 60. roku života je správne vyvážená strava, ktorá vám pomôže užívať si zdravie a energiu čo najdlhšie. Ktoré skupiny potravín by ste mali zvážiť pri plánovaní stravy pre seniorov?
Čo jesť po 60. roku života? Kľúčové zložky v strave seniora
Strava seniora po 60. roku života by mala byť predovšetkým vyvážená a výživná, čo znamená, že je bohatá na zložky, ktoré nielen zlepšujú pohodu a zvyšujú energiu, ale tiež pomáhajú oddialiť proces starnutia. Aby sa to dosiahlo, je potrebné zabezpečiť okrem iného dostatočný príjem bielkovín a potravín bohatých na vápnik.
Bielkoviny sú kľúčovým stavebným kameňom tela, obzvlášť dôležité s vekom, keď svalová hmota prirodzene klesá a fyzická zdatnosť klesá. Okrem toho bielkoviny podporujú regeneráciu buniek. Preto sa odporúča, aby každé jedlo v tomto veku poskytovalo približne 25 – 30 g vysokokvalitných bielkovín. Tieto sa nachádzajú v chudom mäse, vajciach a strukovinách.

Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova
Ďalším problémom pre zdravie po 60. roku života je potrebný príjem vápnika, pretože riziko osteoporózy a zlomenín sa s vekom zvyšuje. Preto je tu vápnik kľúčový, pretože podporuje aj zdravie pokožky a fungovanie srdca a nervového systému. Nízkotučné mliečne výrobky, listová zelenina a strukoviny, ako aj orechy a semená, ktoré sú tiež zdrojom kyseliny alfa-linolénovej, sa považujú za dobré zdroje vápnika.
Ako oddialiť starnutie? Ovocie a zelenina vo vašej strave sú nevyhnutné
Skutočným pokladom zdravia, ktorý sa v strave stále vyskytuje príliš zriedkavo, sú ryby a morské plody, zdroj mnohých vitamínov a minerálov, ale predovšetkým omega-3 mastných kyselín. Tieto podporujú funkciu srdca a mozgu. Majú tiež protizápalové vlastnosti a pomáhajú udržiavať zdravý zrak. Strava každého seniora by mala obsahovať ryby ako losos alebo makrela aspoň dvakrát týždenne.

Foto: shutterstock/Olga Kri
Avokádo je tiež skutočnou „nevyhnutnosťou“ v strave seniora, bohaté na zdravé mononenasýtené tuky. Tie podporujú zdravie srdca, majú protizápalové vlastnosti a pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu. Je nevyhnutnosťou v každej strave po 60. roku života a možno ho konzumovať mnohými spôsobmi.
Napokon, základom vyváženej stravy v každom veku je ovocie a zelenina. Pravidelná konzumácia je základom pohody a zdravia. Čím farebnejší tanier, tým lepšie. Hovorí sa, že každé jedlo by malo byť obohatené o ovocie a zeleninu.
To pomáha udržiavať zdravú hmotnosť, zlepšuje trávenie, posilňuje imunitný systém a dodáva telu cenné antioxidanty. K dispozícii je široký výber ovocia a zeleniny, vďaka čomu sú jedlá neuveriteľne farebné a rozmanité.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ploché brucho bez drastických diét? Dá sa to, ale musíte vedieť ako
Prekvapivý spôsob, ako rýchlejšie schudnúť. Tlmí chuť do jedla a podporuje metabolizmus
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.